Jyllands-Posten

Var på ferie i Costa Rica, da sms pludselig tikkede ind: »Hvad fanden kan det vaere?«

Det er gået lynhurtigt for 20-årige Tobias Bach, der i januar fik sit »drømmeskif­te« til AGF. Aarhus-drengen var dog alligevel skeptisk.

- ANDERS MICHAELSEN Jyllands-Postens Lokalavise­r anders.michaelsen@dinavis.dk

Det er gået staerkt,« siger hovedperso­nen selv, og det er også, hvad de fleste andre siger. For små otte måneder siden spillede 20-årige Tobias Bach 3. divisionsf­odbold i VSK Aarhus - langt vaek fra tv-transmissi­oner, formidog snorlige traeningsf­aciliteter.

Men et halvt år i Vejlby-Risskov-klubben, hvor han scorede 11 mål, sendte ham videre til FC Fredericia, 1. division og et fuldtidsse­tup. Og her fortsatte offensivsp­illeren så bare med at imponere; Tre mål og to assist på en halv saeson.

Og her var det nok isaer de yderligere tre mål, der kom i pokalturne­ringen, og som blev lavet mod AaB, OB og Lyngby, der virkelig viste, at den unge aarhusiane­r var klar til en endnu højere hylde.

Så efter blot et halvt år i faestnings­byen købte AGF Tobias Bach i januar.

Hovedperso­nen selv var på ferie i Costa Rica, da hans agent pludselig skrev til ham, at han godt lige måtte ringe til ham:

»Jeg taenker, hvad fanden kan det vaere? Jeg følte jo stadig, at jeg havde meget at levere og vise i Fredericia. Da jeg så ringer til ham, og han siger, at GF er interesser­et, så er det jo klart, at man taenker en masse tanker - men jeg blev selvfølgel­ig glad,« fortaeller Tobias Bach, da avisen møder på AGF’s traeningsa­nlaeg Fredensvan­g.

Jeg var heller ikke ligefrem kendt for at spille bolden til de andre dengang,« medgiver Tobias Bach og griner. TOBIAS BACH OM TIDEN I TODBJERG-MEJLBY IF.

Giv den til Tobias

Bach er vokset op i den lille by Bendstrup nord for Lystrup taet på landsbyen Todbjerg. Det var også her i den lille klub Todbjerg-Mejlby IF, han begyndt at sparke til en bold som helt lille. Allerede dengang drømte han om en dag at spille for ’de hviie’, som også fulgte fra tribunen.

Stef Heykoop, som selv havde en søn på det lokale syvmandsho­ld, var traener for Tobias Bach i Todbjerg-Mejlby IF i årene, inden han skiftede videre til den lidt større naboklub i Hornslet IF.

»Der var nogle, der var gode, og der var nogle, der var knap så gode. Og så alle dem i midtdagstr­aeninger

en - og der er risikoen jo for sådan en breddeidra­etsklub som vores, at de bedste ret hurtigt forsvinder,« siger han.

Og det gjorde Bach omkring 11-12 årsalderen. Dels fordi man ikke var nok spillere i klubben til at kunne spille 11-mands, og så jagtede den unge offensivsp­iller også mere udfordring.

»Men han stak jo også ud dengang - både hans arbejdsive­r og hans sparketekn­ik. Han var jo hurtig, og så var han også angriber dengang,« fortaeller Stef Heykoop.

Taktikken på holdet endte primaert med vaere ”giv den til Tobias”, fortaeller hans tidligere traener.

»Jeg var heller ikke ligefrem kendt for at spille bolden til de andre dengang,« medgiver Tobias Bach og griner.

Late bloomer

Tiden i Todbjerg-Mejlby er dog ret atypisk for Tobias Bachs karriere, hvis man spørger AGF’s norske sportschef Stig Inge Bjørnebye, manden som hentede ham tilbage til Aarhus.

For den store stjernespi­ller er ikke umiddelbar­t det praedikat, han bruger til at beskrive wingbacken­s forløb frem til det aarhusians­ke superligah­old.

Tobias Bach er nemlig det den norske sportschef kalder en late bloomer.

»Og det kan jeg godt lide ved ham. Han er gået under radaren som ungdomsspi­ller. Han er ikke vokset op med at skulle spille i nummer 10, baere anførerbin­det eller at alle mulige fortaeller ham, hvor god han var, da han var 10 år gammel. Han har bare skullet arbejde benhårdt for at bryde igennem - og det er han bare blevet ved med,« siger sportschef­en.

Ord som ’dynamisk’ og ’atletisk’ er nordmanden heller ikke bange for at kaste efter den venstrefod­et Tobias Bach, der kan bruges på flere positioner.

Fravalgt af AGF

Tobias Bachs skifte til AGF er også en slags comeback-historie. For der var enkelte i AGF, der allerede havde set lyset i ham som ungdomsspi­ller, men han blev alligevel valgt fra.

Hans korte fodboldliv har ført ham forbi Hornslet IF, Ikast FS, og Randers FC’s ungdomsafd­eling. Hvert skifte har hele tiden handlet om at blive udfordret endnu mere og spille med endnu bedre spillere.

Men her endte han på et tidspunkt hos de østjyske rivaler fra Randers og deres ungdomsafd­eling, da AGF valgte ham fra, efter han ellers havde vaeret til talenttrae­ninger begge steder.

Han fandt aldrig helt ud af, hvorfor AGF ikke så hans vej dengang.

»Men så måtte jeg jo vaelge Randers, og jeg ville jo også bare udfordres og op på et højere niveau at spille,« siger han selv, men medgiver samtidig, at han måtte holde sine AGFsympati­er taet på kroppen i de år, han var i det kronjyske.

Skeptisk, overtalt

Og måske var der også et element af braendt barn skyr ilden, da han så på en telefon fra Costa Rica snakkede med sin agent omkring årsskiftet.

»Jeg var lidt skeptisk til at starte med, selvom det var GF. Jeg var jo bange for, at der ikke ville vaere så meget spilletid, og jeg havde noget, der lignede fast spilletid i Fredericia.«

»Men efter en masse snakke med agenterne, som havde snakket med både Stig (Inge Bjørnebye, red.) og Uwe (Rösler, AGF’s cheftraene­r red.), så fik de mig overtalt til at skifte til GF,« siger Tobias Bach.

Han kalder det selv et »drømmeskif­te«. Og han fik da også allerede sin debut i forårsprem­ieren mod Vejle, hvor han kom ind og fik

Og når man løber ind på banen, så er det jo klart, at man hører GF-fansene. Det er noget, jeg ikke har vaeret vant til før - at der er så mange fans

små 10 minutter på positionen som venstre wingback.

En helt ny position for den unge aarhusiane­r, som ellers mest har vaeret vant til at spille på den offensive midt.

»Det har jeg det fint med. Det var også en del af snakken, inden jeg skiftede. Til at starte med taenkte jeg måske ikke lige så højt om positionen, men efter flere snakke med agenterne, som havde talt med Uwe (Rösler), blev jeg overbevist.«

»Det er også en meget offensiv wingback, og de vil gerne have den position virkelig skal frem på banen. Og det passer meget godt til mine kompetence­r, hvilket jeg også synes er kommet til udtryk i den første traeningsl­ejr og i to gode traeningsk­ampe. Men jeg har også snakket med Uwe (Rösler), som også gerne vil prøve mig af på flere forskellig­e positioner,« siger han.

Om det så bliver på en wingback-position eller laengere fremme på banen så samler unge Tobias Bach på flere af de dyrebare minutter, han fik i Vejle.

»Man løber og varmer op derude, og så bliver der skiftet flere og flere ind. Og så taenker jeg, at chancen, for at jeg kommer ind, bliver mindre og mindre. Men da mit navn så bliver råbt op, og jeg får at vide, at jeg skal ind - så bliver jeg jo bare vildt glad. Og når man løber ind på banen, så er det jo klart, at man hører GF-fansene. Det er noget, jeg ikke har vaeret vant til før - at der er så mange fans,« siger han.

»Jeg håber allerede, der kommer endnu flere minutter naeste søndag,« siger han afslutning­svist.

 ?? Foto: AGF ?? Tobias Bach har fået sit »drømmeskif­te«.
Foto: AGF Tobias Bach har fået sit »drømmeskif­te«.
 ?? ?? Tobias Bach blev et rekordsalg for FC Fredericia. Nu er han allerede tilbage i Aarhus og for AGF, som han fulgt som barn. I starten af januar blev han praesenter­et som ny AGF-spiller. Her sammen med AGFsportsc­hef Stig Inge Bjørnebye. Foto: AGF
Tobias Bach blev et rekordsalg for FC Fredericia. Nu er han allerede tilbage i Aarhus og for AGF, som han fulgt som barn. I starten af januar blev han praesenter­et som ny AGF-spiller. Her sammen med AGFsportsc­hef Stig Inge Bjørnebye. Foto: AGF
 ?? ?? Det er ikke mere end otte måneder siden, at Tobias Bach, der er vokset op i Bendstrup nord for Lystrup, spillede 3. division i VSK Aarhus. Der kunne han samtidig gå på HHX ovre på den anden side vejen. Foto: FotoTrine, vildmedfot­o.dk.
Det er ikke mere end otte måneder siden, at Tobias Bach, der er vokset op i Bendstrup nord for Lystrup, spillede 3. division i VSK Aarhus. Der kunne han samtidig gå på HHX ovre på den anden side vejen. Foto: FotoTrine, vildmedfot­o.dk.
 ?? ?? AGF’s tyske traener tror på, at Tobias Bach vil vise sig at vaere en god signing for klubben. Foto: AGF
AGF’s tyske traener tror på, at Tobias Bach vil vise sig at vaere en god signing for klubben. Foto: AGF
 ?? ?? Tobias Bach med ryggen til i aktion mod Vejle. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Tobias Bach med ryggen til i aktion mod Vejle. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark