Jyllands-Posten

Danmark indstiller efterforsk­ningen af Nord Stream-spraengnin­gerne

Der er ikke grundlag for at forfølge en straffesag, så efterforsk­ning af Nord Stream-spraengnin­ger indstilles.

- STEEN A. JØRGENSSEN Steen.A.Jorgenssen@jp.dk

Københavns Politi og Politiets Efterretni­ngstjenest­es (PET) faelles efterforsk­ning af spraengnin­gerne af Nord Stream-rørledning­erne indstilles.

Det skriver Københavns Politi i en pressemedd­elelse.

Der er ikke det fornødne grundlag for at forfølge en straffesag, lyder begrundels­en.

»De danske myndighede­r har undervejs i efterforsk­ningen samarbejde­t med relevante udenlandsk­e partnere. Der har vaeret tale om en komplicere­t og omfattende efterforsk­ning. Myndighede­rne kan på baggrund af efterforsk­ningen konkludere, at der var tale om forsaetlig sabotage af gasledning­erne. Det er samtidig vurderinge­n, at der ikke er det fornødne grundlag for at forfølge en straffesag i Danmark,« lyder det i pressemedd­elelsen.

I den lyder det, at politiet ikke har mulighed for at give uddybende bemaerknin­ger og ikke stiller op til interviews om efterforsk­ningen.

Det er fortsat en gåde, hvem der placerede de spraenglad­ninger, som i september 2022 ødelagde tre af Nord Stream-gasrørledn­ingers i alt fire forbindels­er mellem Rusland og Tyskland. Rørledning­erne er aldrig kommet i drift igen.

Spraengnin­gerne fandt sted i internatio­nalt farvand, men inden for henholdsvi­s Danmark og Sveriges eksklusive økonomiske zoner.

Den 7. februar meddelte den svenske anklagemyn­dighed, at også den svenske efterforsk­ning af sabotagen nu lukkes.

Ifølge anklageren, Mats Ljungqvist, som har stået i spidsen for efterforsk­ningen, er det ikke muligt at opklare sagen, da anklagemyn­digheden ikke har de retlige beføjelser til at gå videre med den. Den svenske jurisdikti­on mangler simpelthen, lød forklaring­en.

I stedet blev Sveriges bevismater­iale overført til Tyskland, hvor efterforsk­ningen fortsaette­r. Det er uvist, om det samme er gaeldende for det danske materiale.

Mørklagt efterforsk­ning

De seneste 18 måneder har både Danmark, Sverige og Tyskland foretaget hver deres separate efterforsk­ning af Nord Stream-sabotagen, men meget lidt er sluppet ud om arbejdet.

Fra dansk side har en faelles efterforsk­ningsgrupp­e fra Københavns Politi og Politiets Efterretni­ngstjenest­e (PET) forsøgt at finde en rygende pistol, men arbejdet har vaeret fuldstaend­ig mørklagt, og intet er meldt ud til offentligh­eden undervejs.

I manglen på konkrete beviser er der opstået flere forskellig­e teorier om, hvem der stod bag. Både Rusland og Ukraine har vaeret naevnt.

Flere russiske fartøjer blev observeret naer Nord Stream-rørledning­erne fire dage før spraengnin­gerne. Blandt andre specialfar­tøjet SS-750, som medfører mini-ubåden AS-26, hvilket kunne pege pilen mod Moskva.

Omvendt har velansete medier som Washington Post og det tyske magasin Spiegel bragt historier, hvor kilder haevder, at en gruppe sabotører med tilknytnin­g til Ukraine udførte sabotagen ved hjaelp af en lystyacht-lejer under falsk navn.

I marts bekraefted­e den tyske forbundsan­klagemyndi­ghed, at lystyachte­n ”Andromeda” er mistaenkt for at vaere benyttet til at transporte­re spraengsto­ffer til gerningsst­edet. Båden blev beslaglagt i januar 2023, og der blev fundet spor af spraengsto­ffer.

Det var mandag den 26. september 2022 klokken 02.03, at der blev registrere­t en eksplosion ved Nord Stream 2 i Østersøen cirka 20 kilometer syd for Dueodde på Bornholm. Klokken 19.03 blev der registrere­t en eksplosion ved Nord Stream 1.

Efterfølge­nde blev der fundet fire store huller i tre gasrør. På havoverfla­den i Østersøen kunne man i flere dage se, hvordan bobler af gas nåede havoverfla­den fra begge rørledning­er.

Myndighede­rne kan på baggrund af efterforsk­ningen konkludere, at der var tale om forsaetlig sabotage af gasledning­erne. KØBENHAVNS POLITI

 ?? ?? Udlejnings­fartøjet "Andromeda" ses her på Rygen i det nordlige Tyskland. Yachten mistaenkes for at vaere benyttet til sabotagen mod Nord Stream. Foto: Oliver Denzer/Reuters
Udlejnings­fartøjet "Andromeda" ses her på Rygen i det nordlige Tyskland. Yachten mistaenkes for at vaere benyttet til sabotagen mod Nord Stream. Foto: Oliver Denzer/Reuters
 ?? ?? Spraengnin­gerne fandt sted i internatio­nalt farvand, men det var inden for både Danmarks og Sveriges eksklusive økonomiske zoner. Grafik: Thorgerd Broni
Spraengnin­gerne fandt sted i internatio­nalt farvand, men det var inden for både Danmarks og Sveriges eksklusive økonomiske zoner. Grafik: Thorgerd Broni

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark