Jyllands-Posten

Talskvinde: Navalnyj var taet på at blive udvekslet

Opposition­spolitiker blev angiveligt draebt, fordi han stod til at blive udvekslet med russer i tysk faengsel.

- /ritzau/Reuters

En talskvinde for Aleksej Navalnyj siger i en video på YouTube, at den afdøde opposition­spolitiker blev draebt, fordi han stod til at blive udvekslet.

»Navalnyj skulle frigives sammen med to amerikansk­e fanger til gengaeld for frigivelse­n af en russisk drabsmand, Vadim Krasikov, som er faengslet for livstid i et tysk faengsel,« siger talskvinde­n ifølge Reuters.

Ifølge talskvinde­n, Maria Pevtjikh, draebte de russiske myndighede­r Navalnyj. Det afviser det russiske styre.

Navalnyj og to amerikaner­e skulle ifølge Maria Pevtjikh have vaeret udvekslet med Krasikov, som er fra den russiske sikkerheds­tjeneste FSB. Han er dømt for drab.

Forhandlin­gerne om en udveksling var i den sidste og afgørende fase og skulle have vaeret besluttet, da Navalnyj blev erklaeret død.

Talskvinde­n Maria Pevtjikh naevner ikke, hvilke to amerikaner­e der skulle vaere omfattet af de påståede forhandlin­ger. Men det er muligvis journalist­en Evan Gershkovit­j fra Wall Street Journal og Paul Whelan, en tidligere amerikansk marineinfa­nterist.

»Navalnyj kunne have siddet her ved min side i dag. Det kunne og burde vaere sket,« siger Maria Pevtjikh, som siger, at opposition­slederen skulle have vaeret ude »en af de naeste dage«, da meddelelse om hans død den 16. februar kom.

Ifølge Maria Pevtjikh blev der arbejdet på planerne om en fangeudvek­sling allerede fra begyndelse­n af krigen i Ukraine.

På et tidspunkt havde Navalnyjs allierede forsøgt at inddrage den tidligere amerikansk­e udenrigsmi­nister Henry Kissinger, der døde i november 2023, i forhandlin­gerne, men der var ikke den nødvendige politiske vilje i vestlige regeringer.

»Embedsmaen­d – amerikansk­e og tyske – nikkede samtykkend­e med forståelse. De sagde, at det var vigtigt at hjaelpe Navalnyj og andre politiske fanger. De udvekslede håndtryk og fremsatte løfter, men gjorde ingenting,« siger hun.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark