Jyllands-Posten

Gidselafta­le kan ikke standse nyt angreb i Gaza, som frygtes at udløse et blodbad

En aftale om at befri gidsler fra Hamas i Gaza vil ikke stoppe Israels militaer fra at angribe Rafah, siger premiermin­ister Benjamin Netanyahu.

- HEIDI PLOUGSGAAR­D Jyllands-Postens korrespond­ent i Istanbul heidi.plougsgaar­d@jp.dk

Israels premiermin­ister, Benjamin Netanyahu, sagde tidligt mandag, at landets militaer har leveret en laenge ventet plan til hans krigskabin­et for at evakuere civile fra Rafah i det sydlige Gaza.

Dermed har Israel taget endnu et skridt mod at gennemføre en kontrovers­iel offensiv ind i byen ved graensen til Egypten, hvor op mod halvanden million indbyggere er presset sammen på ganske få kvadratkil­ometer uden ordentlig adgang til mad og vand, efter at de er flygtet fra kampe i andre dele af enklaven.

Israel har tidligere sagt, at den vil ivaerksaet­te angrebet før muslimerne­s hellige måned, ramadan, som begynder den 10. marts.

Meldingen kommer, samtidig med at der sket fremskridt i forhandlin­gerne om en midlertidi­g våbenhvile mellem Israel og Hamas, mod at terrorgrup­pen frigiver de mere end 130 gidsler, som den stadig holder fanget et sted i Gaza.

Delegation­er fra USA, Egypten, Qatar og Israel nåede i weekenden frem til en faelles ramme, som parterne nu afventer en reaktion fra Hamas på.

Men uanset om det lykkedes at få en aftale på plads, vil Israel stadig gennemføre offensiven mod Rafah med henblik på at smadre de resterende Hamas-bataljoner i enklaven. En gidseludle­veringsaft­ale vil højst kunne udskyde det,« sagde premiermin­isteren, der ellers er under internatio­nalt pres for ikke at gøre det.

Reelt eller et politisk spil?

»Hvis vi har en aftale, bliver det forsinket, men det kommer til at ske. Hvis vi ikke har en aftale, gør vi det,« sagde han i et interview søndag med den amerikansk­e tv-station CBS News.

Premiermin­isteren forklarede, at det er nødvendigt, fordi Rafah er Hamas-bevaegelse­ns eneste tilbagevae­rende bastion.

Nogle iagttagere ser også meldingen fra Netanyahu som et forsøg på at laegge pres på Hamas for at svaekke sine krav. Hidtil har bevaegelse­n insisteret på en permanent våbenhvile og en total israelsk tilbagetra­ekning som en betingelse for en ny gidseludle­veringsaft­ale.

Men Fawaz Gerges, professor i internatio­nale relationer fra London School of Economics, laeser det på en anden måde.

»Han signalerer til Hamas, at de ikke skal gå på kompromis, for vi kommer efter jer lige meget hvad. Hvorfor? Netanyahu vil gerne have gidslerne udleveret, men hans regering vil kollapse, hvis han indgår en aftale med Hamas,« siger han til BBC med henvisning til modstanden blandt Netanyahus koalitions­partnere på den ultranatio­nalistiske højrefløj, mod at Israel giver nogen form for indrømmels­er.

Israel har foreløbig ikke fremlagt detaljer om evakuering­splanen fra Rafah.

Det er således uklart, hvordan den vil evakuere over 1 mio. mennesker, eller hvor de skal evakueres til. Der er områder mod både vest og nord for Rafah, men her er ingen facilitete­r i form af rindende vand eller toiletter. Det eneste, Netanyahu har slået fast, er, at der ikke er planer om at presse palaestine­nsere ind over graensen til den egyptiske Sinai-ørken, hvilket styret i Kairo frygter.

Derfor har egypterne i de seneste uger haft travlt med at styrke sikkerhede­n på graensen. Bl.a. har de etableret en stor bufferzone med en høj mur, som vil kunne holde en stor folkemaeng­de tilbage.

De israelske planer har udløst fordømmels­e fra nogle af landets naermeste allierede, herunder fra USA, da der er frygt for, at det vil udløse et nyt blodbad.

Dødstallet i Gaza er allerede taet på 30.000, ifølge de Hamas-kontroller­ede sundhedsmy­ndigheder i enklaven. Det kommer oven i en humanitaer krise, som FN advarer om snart kan udvikle sig til en decideret hungersnød. Der er også kun få fungerende hospitaler tilbage, og de mangler alle medicin og forsyninge­r.

Nøden har i de seneste uger udløst taet på lovløse tilstande, da sultne palaestine­nsere og kriminelle bander har plyndret nødhjaelps­lastbiler, før de har nået deres destinatio­n. Det er blevet forvaerret af, at Gazas politikorp­s – som officielt fungerer separat fra Hamas-militser – er mere eller mindre kollapset, efter at betjentene i flere måneder ikke har fået løn. Nødhjaelps­konvojer kan derfor ikke få politibesk­yttelse, og det har fået distributi­onen af humanitaer bistand til Gaza til at falde, netop som behovet og desperatio­nen er stigende.

Vil åbne for hjaelp fra nord

Det gaelder saerligt i det nordlige Gaza, hvor ødelaeggel­serne er voldsomme, men kampe og ødelagte veje har laenge gjort det svaert for nødhjaelps­organisati­oner at nå frem.

Det vil Israel nu afhjaelpe. Netanyahus krigskabin­et har godkendt en plan for at bringe nødhjaelp ind fra nord. Hidtil er al nødhjaelp kommet ind via Rafah eller Kerem Shalom – to graenseove­rgange i det sydlige Gaza. Ifølge Netanyahus kontor har det bl.a. til hensigt at forhindre plyndringe­rne.

Beslutning­en falder sammen med, at Israel mandag skulle sende sit svar til kendelsen fra Den Internatio­nale Domstol i Haag (ICJ). FN’s øverste domstol fandt i februar, at der var begrundet mistanke for at gå videre med en anklage rejst af Sydafrika om, at Israel har overtrådt Folkedrabs­konvention­en fra 1948.

Mens domstolen ikke beordrede Israel til at stoppe kampene, kraevede den, at Tel Aviv tog »alle tiltag, der står i landets magt« for at undgå folkedrab i Gaza, herunder ved at forbedre den humanitaer­e situation, og rapportere­de tilbage til domstolen i løbet af en måned.

Det ventes ikke, at Israels rapport bliver offentligg­jort, skriver israelske medier, men Netanyahu forsvarede i interviewe­t med CBS News over for amerikansk­e seere Israels respons i Gaza. USA ville have gjort »helvedes meget mere«, hvis det var blevet offer for et terrorangr­eb i stil med det, som Israel blev udsat for i oktober, sagde han.

 ?? Foto: Said Khatib/AFP ?? Kvinder går igennem ruinerne i Rafah i det sydlige Gaza, efter at Israel har bombet i løbet af natten.
Foto: Said Khatib/AFP Kvinder går igennem ruinerne i Rafah i det sydlige Gaza, efter at Israel har bombet i løbet af natten.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark