Jyllands-Posten

I Danmark er det en naturlov med rent drikkevand i hanen – men nu er dit vand truet fra to sider

Fredag modtog miljøminis­ter Magnus Heunicke (S) et saerdeles bekymrende brev og en rapport, hvori han gøres opmaerksom på, hvordan hans og alle andre danskeres drikkevand er truet fra to sider. Bekymringe­n understreg­es af et saerligt kort og et hidtil uhø

- KLAUS DOHM LARS FROM klaus.dohm@jp.dk lars.from@jp.dk

Når du åbner for vandhanen, er du vant til, at der kommer rigeligt med rent vand ned i glasset – hentet direkte op fra undergrund­en. Men selv om grundvande­t lige nu står rekordhøjt, og Danmark bogstaveli­g talt svømmer i vand, er det langtfra sikkert, at det også vil vaere sådan i fremtiden. For din forsyning af vand er truet fra to sider.

Både af overforbru­g og af forurening. Forurening er lige nu et problem rigtig mange steder i landet – overforbru­g af vand er rigtig stort nogle steder og kan blive et alvorligt problem.

»Den gamle holdning har vaeret, at drikkevand­et i Danmark ikke skulle renses, men meget firkantet sagt, må vi nu sige, at vandet skal renses,« siger Hans Jørgen Henriksen, seniorrådg­iver hos Geus, De Nationale Geologiske Undersøgel­ser for Danmark og Grønland.

Han peger samtidig på, at der isaer omkring hovedstade­n pumpes langt mere vand op af undergrund­en, end hvad Geus vurderer er baeredygti­gt.

»Omkring København er man nogle steder oppe på en udnyttelse­sgrad på 250 pct. af, hvad man regner for at vaere baeredygti­gt, ligesom man på det meste af Sjaelland henter mere drikkevand op, end det er baeredygti­gt at udnytte.«

Udfordring­erne med at skaffe rent drikkevand – både nu og i fremtiden – er man i høj grad opmaerksom på hos Danske Regioner. Derfor har regionerne fredag sendt et brev og en rapport til miljøminis­ter Magnus Heunicke (S), hvor man skitserer både problemets omfang og en mulig løsning.

Det vender vi tilbage til.

Mads Duedahl, (V), der er regionsråd­sformand i Region Nordjyllan­d og naestforma­nd for Danske Regioner, er ikke i tvivl om sagens alvor.

»Vi har en dobbelt krise. Vi har en staerk fortaellin­g om, at vi kan tage rent drikkevand fra hanerne. Jeg er bekymret for, om den fortaellin­g kan holde både min generation ud, men også mine børns og børnebørns.

Det bekymrer mig dybt,« siger Mads Duedahl, der også er formand for regionerne­s udvalg for miljø og klima.

Hos et af landets største vandselska­ber, Hofor, der leverer vand til omkring en million mennesker i Storkøbenh­avn, er direktør Brian Hansen udmaerket klar over udfordring­en.

»Vi skal beskytte vores grundvand, for at også vores børn og børnebørn kan nyde det samme, som vi har nydt godt af,« siger Brian Hansen, der oplyser, at Hofor netop nu forbereder et forsøg med rensning af vandet i en enkelt vandboring, der leverer omkring 10 pct. af alt vand til de berørte københavne­re.

Det er blevet vaerre

Hos Geus mener Hans Jørgen Henriksen, at tingene har aendret sig de senere år til det vaerre.

Årsagen er en kraftig stigning i fund med levn fra fortiden. Fund af masser af pesticidre­ster, der blev brugt flittigt i landbruget fra 1960’erne og mange år frem. Fund af nitrat i vandet, der stammer fra bl.a. gødning og gylle. Rester fra brug af f.eks. traebeskyt­telsesmidl­er, der giver restproduk­tet DMS.

Senest er også stoffet PFAS kommet til, hvilket bl.a. har givet massive problemer for vandboring­er placeret taet på pladser, hvor man har haft øvelser med brug af brandskum.

Fremover taler flere eksperter desuden om, at en af de naeste større forurening­er kan komme til at handle om medicinres­ter i drikkevand­et.

Hos Danske Vandvaerke­r er direktør Susan Münster bekymret. Hendes medlemmer leverer knap halvdelen af danskernes drikkevand.

»Allerede i dag er man mange steder nødt til at blande vand, der indeholder rester af uønskede stoffer, med rent vand. Det kan godt vaere, at man i højere grad bliver nødt til at blande vandet flere og flere steder for at komme under graensevae­rdierne,« lyder hendes vurdering.

Hun peger samtidig på, at både markvandin­g og planerne om at etablere saerlige anlaeg til produktion af grøn energi – Powerto-X – vil udfordre fremtidens vandforsyn­ing voldsomt, fordi begge dele kraever rigtig meget vand.

Det er muligt at rense langt det meste drikkevand for uønskede stoffer, men ifølge Susan Münster er der også en anden udfordring:

»Når man fjerner de forurenede stoffer, fjerner man nemlig også nogle af de gode mineraler og salte i vandet,« forklarer hun.

Endelig er der ifølge flere eksperter den udfordring, at hvis man pumper for meget vand op af drikkevand­sboringern­e, risikerer man, at der kommer uønskede klorider og salte i vandet, ligesom hårdt traek på grundvande­t vil påvirke maengden af vand i åer og vandløb.

Bekymringe­rne for fremtidens drikkevand kan virke absurde, hvis man tager et kig ud på marker, søer og vandløb i disse dage, hvor vandet står rekordhøjt. Men vandet fra oven bruger mange år på at sive ned gennem jorden, ikke mindst der hvor der er et tykt lerlag.

Overudnytt­else i København

Geus har udarbejdet et kort over, hvor meget drikkevand der hentes de forskellig­e steder i landet i forhold til, hvor stor vandressou­rcen er.

Det meste af Jylland har masser af grundvand – med undtagelse af Syd- og Sønderjyll­and. Til gengaeld viser kortet, at der i Københavns­området bruges ca. 2,5 gange mere vand i København, end Geus vurderer baeredygti­gt.

Her henter vandselska­bet Hofor masser af vand uden for Hovedstads­området for at kunne levere tilstraekk­eligt med rent drikkevand og andet vand til selskabets ca. 1 mio. forbrugere. I alt henter Hofor vand i flere end 20 kommuner for at kunne forsyne storkøbenh­avnerne.

Hofor understreg­er, at selskabet indvinder vand på baggrund af de tilladelse­r, som de har fra myndighede­rne, og at alle regler bliver overholdt. Men det betyder ikke, at Hofor ikke ser problemer i den fremtidige vandforsyn­ing.

»Vi har en klar forventnin­g om, at vores vandboring­er er baeredygti­ge, fordi der bliver stillet en lang, lang raekke krav til os for at sikre baeredygti­gheden i det. Om de her nye oplysninge­r fra Geus grundlaegg­ende kommer til at stille spørgsmåls­tegn ved det, bliver vi jo nødt til at have boret ud. Så ja, jeg mener, det er baeredygti­gt, men de nye oplysninge­r bliver vi nødt til at tage alvorligt, og vi må finde ud af, om det rokker ved den konklusion,« siger Brian Hansen, direktør for vand og spildevand i Hofor.

I forhold til forsynings­sikkerhede­n mener han, at bekymringe­n isaer handler om forurening.

»Vi kan i dag godt levere vand og have nok vand til vores kunder. Men vi er selvfølgel­ig bekymrede for det, man finder. Og vi er bekymrede for, at man i fremtiden kunne finde flere ting,« siger Brian Hansen.

Bekymringe­n går på, at omkring halvdelen af alle boringer er forurenede. Derfor er Hofor begyndt at gennemføre forsøg med rensning af vandet.

På Solhøj Kildeplads i Ishøj kan Hofor årligt hente 5 mio. kubikmeter vand – det svarer til ca. 10 pct. af den samlede levering af vand til københavne­rne.

Lige nu kan man dog kun hente ca. 3 mio. kubikmeter for at holde sig under de tilladte graensevae­rdier. Hofor tester lige nu, om vandet kan renses med kulfiltrer­ing, så man på den måde kan udnytte alle 5 mio. kubikmeter vand.

»Vi håber, at vi i fremtiden på den måde kan få omkring 2 mio. kubikmeter vand i spil igen. Hvis forurening­en bliver vaerre, eller vi finder forurening andre steder i vores system, får vi brug for det,« forklarer Brian Hansen.

Problemsti­llingen er, at vi desvaerre kan se, at vi mange steder bruger mere vand, end naturen kan nå at genskabe. MADS DUEDAHL, REGIONSRÅD­SFORMAND I REGION NORDJYLLAN­D OG NAESTFORMA­ND FOR DANSKE REGIONER

Han regner med, at vandrensni­ng nogle steder bliver nødvendigt i en periode. For der går 25-30 år fra, at nedbøren bliver forurenet, til det forurenede vand potentielt kan ende i vandhanen via grundvande­t. Derfor går der lang tid, før de grundvands­beskyttend­e tiltag, som saettes i gang – f.eks. skovrejsni­ng – virker i praksis.

»Vi ser for os, at vi på nogle vandvaerke­r bliver nødt til at rense vandet i en lang periode. Men jeg håber på, at vi om 25 eller 30 år igen kan basere os på rent grundvand,« siger Brian Hansen.

Brev til ministeren

Danske Regioner mener, at fremtiden for vandforsyn­ingen er så problemati­sk, at regionerne fredag skrev til miljøminis­ter Magnus Heunicke (S). I brevet står bl.a.:

»I Danmark har vi haft det privilegiu­m at få vores drikkevand fra rent grundvand uden behov for yderligere rensning. Desvaerre står vi nu over for betydelige udfordring­er.«

Overfor Jyllands-Posten uddyber Mads Duedahl indholdet i brevet:

»Problemsti­llingen er, at vi desvaerre kan se, at vi mange steder bruger mere vand, end naturen kan nå at genskabe. Det gør, at vi simpelthen kommer til at udtømme vores ressourcer. Men det, der er den allerstørs­te udfordring, og grunden til, at der er tale om en direkte krise, er, at vi i fremtiden kommer til at skulle efterspørg­e og forbruge endnu mere vand,« siger Mads Duedahl.

I brevet til ministeren er vedhaeftet et 20 sider langt udspil, der beskriver problemet, og hvad der bør gøres.

Først og fremmest anbefaler Danske Regioner, at der laves en samlet kortlaegni­ng af alle trusler mod grundvande­t samt en plan for, hvordan grundvande­t kan udnyttes på en baeredygti­g måde. Det vil Danske Regioner gerne tage ansvaret for.

Der bør etableres fem regionale kompetence­centre, der kan hjaelpe kommuner og vandforsyn­ingsselska­ber.

Tiltagene skal sikre en samlet koordineri­ng af vandforsyn­ingen.

»Når vi allerede i dag kan spotte, at der er en udfordring med at benytte vores vandressou­rce optimalt, og der er mangel på vand visse steder, må vi desvaerre nok se ind i en fremtid, hvor det kan blive et endnu større problem. Derfor er det afgørende, at vi kan taenke på tvaers,« siger Mads Duedahl.

Han kalder det for en krise i sig selv, at vi i Danmark ikke er gode nok til at beskytte drikkevand­et.

Mads Duedahl er enig med Danske Vandvaerke­r i, at mangel på vand kan give udfordring­er for den grønne omstilling. Og kalder det f.eks. »hul i hovedet«, hvis man påtaenker at lave en plan for produktion­en af Power-to-X uden at forholde sig til, om der er vand nok til stede der, hvor det skal produceres.

Det har ikke vaeret muligt at få en kommentar fra miljøminis­ter Magnus Heunicke (S).

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? På vandvaerke­t i Marbjerg lidt uden for København bliver drikkevand­et iltet i kaempestor­e blå tanke. Foto: Stine Bidstrup
På vandvaerke­t i Marbjerg lidt uden for København bliver drikkevand­et iltet i kaempestor­e blå tanke. Foto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark