Jyllands-Posten

Politikern­e hader dem, vaelgerne elsker dem: »Det er det vilde vesten derude nu«

En forsker i Aarhus vil finde ud af, om de populaere test, som så mange danskere bruger, i vaerste fald er med til at manipulere, hvem der vinder mandater og magt i Danmark. Du kan også vaere med.

- NIKOLAJ RYTGAARD nikolaj.rytgaard@jp.dk

Det er det mest googlede ord, når der er valg i Danmark. Kandidatte­st. Eller bare test. Flere og flere danskere bruger dem. I timerne op til stemmested­erne lukker, strømmer folk ind for at klikke sig igennem. Ny forskning viser, at de påvirker mere end 100.000 vaelgere til at stemme på et andet parti.

Alligevel ved vi forsvinden­de lidt om, hvorvidt de virker, som de skal, de populaere valgtest, som fortaeller vaelgerne, hvem de er mest enige med.

»Det er det vilde vesten derude nu,« siger Mathias Wessel Tromborg, lektor ved Institut for Statskunds­kab på Aarhus Universite­t:

»Vi ved, at der er vanvittigt mange vaelgere, som bruger de her test. Og vi ved, at de påvirker rigtig mange. Men vi ved naermest ingenting om, hvorvidt de fungerer efter hensigten.«

Valgtest omtales i den internatio­nale forskning tit som voting advice applicatio­ns, altså en slags app, der rådgiver om, hvad du skal stemme.

Det store spørgsmål er, om de i virkelighe­den vildleder mere, end de vejleder.

»Frygten er, at de fungerer mere som voting manipulati­on devices,« konstatere­r Mathias Wessel Tromborg.

Det er det, som forskeren fra Aarhus nu vil forsøge at finde ud af.

Tusindvis af påvirkede stemmer

Mathias Wessel Tromborg har fået ca. 6 mio. kr. fra Danmarks Frie Forsknings­fond til et fireårigt projekt, der skal undersøge, hvordan danskerne bruger valgtest, og hvordan de laves bedst muligt.

Ifølge ham er projektet inde at røre ved kernen af demokratie­t, nemlig hvad der afgør, hvad du stemmer.

»Det er åbenlyst, at valgtest er vigtige for demokratie­t, fordi der er så mange, der bruger dem,« siger han:

»Der er masser af demokratis­k potentiale, fordi de kan give borgere, som ikke har tid, lyst eller ressourcer til at følge med i politik, en genvej til en masse relevant informatio­n. Men valgtest er også demokratis­k farlige, hvis de påvirker folk uhensigtsm­aessigt. Det ved vi bare ikke endnu, om de gør.«

Det, vi ved, er, at ca. 62 pct. af vaelgerne tog en test til folketings­valget i 2022 ifølge den danske valgunders­øgelse. Dobbelt så mange som i 2011. Omkring 45 pct. af dem siger selv, at de stemmer, som testen anbefaler. Det svarer til naesten 1.000.000 danskere.

Det, vi ikke ved, er, om valgtest systematis­k favorisere­r bestemte partier, uden at det bunder i en reel enighed mellem partier, politikere og de mange borgere, der bruger dem.

Det er noget af det, som Mathias Wessel Tromborg vil forsøge at blive klogere på.

Politikere hader dem

I Danmark laves valgtest typisk på den måde, at partier og politikere forholder sig til en raekke spørgsmål og svarer, om de er meget enig, enig, uenig eller meget uenig iet udsagn. Du gør det samme, og på den baggrund beregnes det, hvem der er taettest på at mene det samme som dig.

DR, TV 2, Jyllands-Posten, Politiken, Berlingske, Altinget og Avisen Danmark var blandt de mange medier, som tilbød sådan en test ved det seneste folketings­valg.

De er gennem årene blevet kritiseret for at banalisere nuancer og balancer i politik til få, forsimpled­e spørgsmål, som det kan vaere svaert, hvis ikke umuligt, at besvare meningsfyl­dt.

Lars Løkke Rasmussen, Moderatern­es formand, rasede imod dem, da han skulle udfylde TV 2’s valgtest. Her var emnet sundhed ifølge ham reduceret til et »halvpopuli­stisk« spørgsmål om bedre løn til laeger, der tog arbejde i landdistri­kterne.

»Hvor er det dog bare overfladis­k,« skrev han på Facebook efterfulgt af en vred, rødglødend­e smiley.

En del politikere forbander valgtest i lighed med Løkke og mener, at de skaber forvirring og skader demokratie­t. Som et tidligere folketings­medlem skriver i Altinget, kan man ende med at få anbefalet alt fra en kommunisti­sk liste til De Konservati­ve, hvis man tager flere forskellig­e test, når der er kommunalva­lg.

I 2011 refererede to forskere fra Syddansk Universite­t et studie fra Belgien. Her havde fire eksperter først formuleret en bunke af 50 spørgsmål til en valgtest til en tv-station. Testen skulle imidlertid kun indeholde 36 spørgsmål. Så forskerne lavede et eksperimen­t.

Nogle vaelgere fik nogle spørgsmål, andre fik andre spørgsmål. Resultater­ne viste, at alene valget af spørgsmål gjorde en kaempe forskel.

Spørgsmåle­ne i den valgtest, som tv-stationen endte med at bruge, betød, at 15 pct. af vaelgerne blev rådgivet til at stemme på højrefløjs­partiet Vlaams Blok. I et andet miks af spørgsmål ville det vaere nede på 4 pct., i et tredje miks helt oppe på 26 pct.

»Samlet set er valgtest ikke på nuvaerende tidspunkt nogen entydig god beslutning­sgenvej for tvivlende vaelgere. Testene bør højst betragtes som én blandt mange mulige

hjaelpemid­ler og måske mest af alt som en form for politisk underholdn­ing,« skrev de to forskere i Politiken.

Fordel i midten

En anden kritik går på matematikk­en bag testen. Det er den, som beregner, hvem man er mest enig med opgjort i procent. Jo mere ens man svarer, jo højere er procenten.

En datalog ved Københavns Universite­t satte i 2019 en computer til at udfylde DR’s valgtest på tilfaeldig vis for at undersøge, om nogle kandidater dukkede lettere op end andre.

Konklusion­en var ifølge Politiken, at testen favorisere­de kandidater, der svarede moderat i midten, altså at de var enig eller uenig i noget frem for meget enig eller meget uenig. DR’s svar på kritikken var, at borgerne ikke udfylder valgtest tilfaeldig­t som en computer, men faktisk svarer, hvad de mener.

Instruktio­ner ovenfra

En tredje anke mod valgtest går på, at partier og kandidater kan tviste deres svar på en strategisk måde, så de bliver anbefalet mest muligt og på den måde kan samle stemmer.

For eksempel sker det, at partier fra centralt hold instruerer deres kandidater i, hvordan de bør svare i en valgtest. Et folketings­medlem siger til Jyllands-Posten, at han blev rådgivet af sit parti til at svare i midten og altså undgå at erklaere sig meget enig eller meget uenig, hellere bare uenig eller enig, fordi det er det, som de fleste brugere svarer.

En rådgiver for et andet parti fortaeller, at man har overvejet at tage alle spørgsmåle­ne fra en valgtest og køre dem igennem en meningsmål­ing, så man finder ud af, hvad flertallet i befolkning­en svarer på de specifikke spørgsmål. Dernaest kan partiet selv svare det samme for at blive anbefalet mest muligt i valgtesten.

Under den seneste valgkamp beskrev Jyllands-Posten, hvordan Moderatern­es kandidater svarede så forskellig­t i en valgtest, at det øgede chancerne for, at vaelgerne blev matchet med en moderat kandidat. Partiets politiske chef, Jakob Engel-Schmidt, der i dag er kulturmini­ster, afviste, at det var bevidst og begrundede de strittende svar med, at spørgsmåle­ne i testen var dobbelttyd­ige.

Nye spillere på banen

Valgtest er så populaere, at også partier og interesseo­rganisatio­ner er begyndt at lave dem.

På papetesten.dk spurgte De Konservati­ve under valgkampen, hvor uenig du egentlig var i konservati­v politik. Testen indeholdt 10 spørgsmål, heraf mange som det var svaert at vaere uenig i. For eksempel:

»Vi skal passe bedre på de aeldre ved at give dem frit valg af mad, mere hjaelp og sikre dem naervaeren­de og omsorgsful­d pleje.«

Erklaerede man sig enig i 5 af 10, fik man at vide, at »du er der naesten«. Ved 7 af 10 var budskabet, at »du kan roligt saette kryds ved C«.

Også Venstres Ungdom, Fagbevaege­lsens Hovedorgan­isation og slagteriar­bejdernes fagforenin­g lavede deres egne valgtest, mere eller mindre vellykket. Jyllands-Posten klikkede sig helt tilfaeldig­t igennem slagternes test og fik til sidst at vide i en overskrift, at vi var »mest enig med Frie Grønne«.

Lige nedenunder stod:

»Du er mest enig med Liberal Alliance«. »Det er det, jeg mener med det vilde vesten,« siger Mathias Wessel Tromborg:

»Enhver kan bare lave en valgtest og prøve at påvirke en masse mennesker.«

Tre slags test

For at blive klogere på, om valgtest fungerer, som de skal, har Aarhus Universite­t udviklet sin egen test.

Den vil dels blive afprøvet i meningsmål­inger med et repraesent­ativt udsnit af befolkning­en. Det svarer i forsknings­regi til at lave et medicinsk forsøg i et lukket, kontroller­et miljø. Nogle skal tage testen, en kontrolgru­ppe skal ikke tage den, begge bliver spurgt, hvad de haelder til at stemme. Nogle skal traeffe deres valg alene ud fra testen,

andre vil få meget nuanceret informatio­n om partierne.

»Formålet er at undersøge, hvilken type valgtest der virker bedst,« siger Mathias Wessel Tromborg.

»Handler det om, at man skal have nogle bestemte spørgsmål med? Handler det om, at brugeren skal kunne prioritere, at nogle

spørgsmål er vigtigere end andre? Eller handler det om underligge­nde beregning, man bruger til at matche kandidater­ne og brugerne? Vi vil gerne vide noget om, hvad der er bedst ift. at give de her anbefaling­er, så de rent faktisk bunder i en reel enighed.«

Den nye test skal også afprøves i den virkelige verden. Aarhus Universite­t har derfor spurgt, om Jyllands-Posten vil deltage i projektet og formidle den nye valgtest.

Det sker inde på jp.dk/valgtest, hvor du kan blive klogere på dig selv og partiernes politik.

Data indsamles af analyseins­tituttet Epinion i anonymiser­et form og videreform­idles til forskerne, så de kan bruge dem til deres analyser.

Mathias Wessel Tromborg understreg­er, at projektet vil overholde persondata­reglerne og universite­tets etiske regelsaet.

»Vi har meget strikse regler for, hvordan vi skal behandle data, som vil blive anonymiser­et og kun brugt på aggregeret niveau,« siger han.

Forvirrend­e virkelighe­d

På jp.dk kan man i første omgang tage en partitest, hvor man – som noget nyt – kan blive matchet med et parti, også selvom der ikke er valgkamp.

Hvorfor skulle folk gide at tage sådan et test, når der er så lang tid til naeste folketings­valg?

»Det skal man gide, hvis man vil holde sig opdateret med, hvor enig man er med partierne. Og det er vel en vigtig praemis for et velfungere­nde demokrati, at man løbende holder sig orienteret,« siger Mathias Wessel Tromborg.

Partiteste­n vil blive suppleret af en kandidatte­st, når der skal vaere europaparl­amentsvalg, kommunalva­lg og folketings­valg. Her kan man altså blive matchet med de enkelte kandidater og ikke kun på partinivea­u.

Derudover vil Aarhus Universite­t senere lave en lovtest, hvor man bliver matchet med et parti på baggrund af, hvad det har stemt til en raekke lovforslag i Folketinge­t.

De tre forskellig­e test kan i princippet betyde, at man kan få tre forskellig­e bud på, hvem man er mest enig med.

Det er da forvirrend­e?

»Det er, fordi virkelighe­den er forvirrend­e!« siger Mathias Wessel Tromborg:

»Det kan rent faktisk bunde i, at man er mest enig med forskellig­e partier ud fra de her tre kriterier: Det partiet mener. Det kandidaten mener. Og det partiet faktisk har stemt. Så er det op til vaelgerne at bedømme, hvad der er vigtigst. Vi vil prøve at give dem muligheden for at kunne tage det valg.«

Selv synes han intuitivt, at valgtest, som vi kender dem i Danmark, er »ret gode«. Men han ved det ikke med sikkerhed.

»Det er det, vi skal finde ud af,« siger han: »Håbet er, at det kan blive lidt mindre det vilde vesten derude.«

 ?? ?? Screendump fra Papetesten
Screendump fra Papetesten
 ?? ?? Håbet er, at det kan blive lidt mindre det vilde vesten derude, siger Mathias Wessel Tromborg. Foto: Joachim Ladefoged
Håbet er, at det kan blive lidt mindre det vilde vesten derude, siger Mathias Wessel Tromborg. Foto: Joachim Ladefoged

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark