Jyllands-Posten

Nu mangler kun én underskrif­t, og så er Sverige klar til Nato

Ungarns parlament har sagt ja til svensk medlemskab af Nato. Nu mangler kun praesident­ens underskrif­t. Han har flere gange udtrykt sig staerkt kritisk over for Sverige.

- JETTE ELBAEK MARESSA Sikkerheds­politisk korrespond­ent jette.maressa@jp.dk

»I dag skal vi godkende Sveriges medlemskab af Nato.«

Med de ord gav Ungarns premiermin­ister, Viktor Orbán, bolden op til sidste etape af Sveriges lange vej mod Nato. Premiermin­isteren, som laenge konkurrere­de med Tyrkiets praesident Recep Tayyip Erdogang om at holde Sverige laengst muligt på pinebaenke­n, havde visket ethvert forbehold vaek:

»Sverige i Nato øger Ungarns sikkerhed,« sagde han, inden parlamente­t under stor pressebevå­genhed gik i gang med forhandlin­gerne om det forslag, der skal sikre, at Ungarn som det sidste Natoland nikker ja til Sveriges medlemskab.

Ja’et kom godt fire timer senere.

»En historisk dag. Alle Nato-lande har nu stemt for Sveriges medlemskab af Nato. Vi er parate til at tage vores del af ansvaret for Natos sikkerhed,« kvitterede Sveriges statsminis­ter Ulf Kristersso­n på X.

Men inden Natos generalsek­retaer, Jens Stoltenber­g, kan byde Sverige velkommen, er der endnu to bump på vejen: Først skal beslutning­en underskriv­es af Ungarns midlertidi­ge praesident, László Köver. Det har han fem dage til, men i flere medier bemaerkes det, at Köver har vaeret blandt de fremmeste kritikere af svensk Nato-medlemskab. Köver er indsat på posten, efter at Ungarns praesident, Katalin Novák, måtte traekke sig, efter at hun havde benådet en mand, der havde daekket over en andens sexmisbrug af børn.

I september 2023 anbefalede László Köver direkte, at parlamente­t skulle stemme nej til svensk medlemskab, angiveligt på grund af en svensk undervisni­ngsvideo om demokrati, hvori der blev utrykt tvivl om Orbáns demokratis­ke sindelag. Og fordi, som Köver formulered­e det, at svenskerne ikke kunne lide deres eget land. Et budskab, som han i det store og hele gentog i januar, efter at Tyrkiet som naestsidst­e land acceptered­e Sveriges Nato-medlemskab.

Fredag mødtes Viktor Orbán med Ulf Kristersso­n i Budapest. Efter mødet fastslog Orbán, at de var villige til at dø for hinanden. Ved samme lejlighed underskrev de to en aftale om, at Sverige saelger yderligere fire Gripen-kampfly til Ungarn.

Efter Ruslands angreb på Ukraine valgte såvel Finland som Sverige at bryde med neutralite­ten og søge Natomedlem­skab. Ansøgninge­rne

blev sendt afsted i maj 2022, og allerede i april 2023 kunne Finland saette sig til rette ved bordet i Nato.

Første mission i Letland

Udvidelsen med de to nordiske lande betyder, at hele det vitale område i Østersøen omgives af Nato-lande. Ifølge svensk tv, Svt, bliver Sveriges første opgave som Nato-land at sende soldater til basen ved Riga i Letland. Ulf Kristersso­n har tidligere talt om at sende omkring 1.000 mand, og de vil ifølge Letlands haerchef, Oskars Kudlis, vaere velkomne:

»Det vil øge Natos kapacitet i regionen og tjene som afskraekkl­se over for russisk aggression og mulige konflikter i fremtiden,« siger han til Svt.

Chef for basen i Letland er den danske general Jette Albinus.

Hun understreg­er over for Svt, at den endelige beslutning ikke er truffet, men bliver det aktuelt, vil svenskerne rykke ind på Camp Valdemar, som tidligere blev brugt af den danske bataljon, som var udstatione­ret fra foråret 2022 til april 2023, og som efter planen skal indsaettes igen i løbet af 2024.

Svt har beregnet, at det kommer til at koste Sverige ca. en halv mia. svenske kroner om året at vaere med i Nato, hertil kommer eventuelle udgifter til omstruktur­ering af forsvaret. De forventes dog ikke at blive overvaelde­nde, fordi Sverige i flere år har haft et taet samarbejde med Nato. Sverige har besluttet at leve op til vedtagelse­n i Nato om at bruge mindst 2 pct. af bnp på forsvar. Sverige bruger nu 119 mia. svenske kroner på forsvar, og det svarer ifølge forsvarsmi­nister Pål Jonson til 2,1 pct. af Sveriges bnp, hvilket er omkring det dobbelte af, hvad Sverige brugte i 2020, skriver nyhedsbure­auet Reuters.

 ?? ?? Fredag rejste Sveriges statsminis­ter, Ulf Kristersso­n, til Budapest for at mødes med Ungarns premiermin­ister Viktor Orban. Foto: Bernadett Szabo/Reuters
Fredag rejste Sveriges statsminis­ter, Ulf Kristersso­n, til Budapest for at mødes med Ungarns premiermin­ister Viktor Orban. Foto: Bernadett Szabo/Reuters
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark