Jyllands-Posten

Han var ude at gå med Kvik, da netbanditt­erne slog til

Thisted Lufthavn, og dermed kommunens hjemmeside, var målet for et stort hackerangr­eb i weekenden. Det har bestemt ikke rystet de lokale, men Thisted Kommune øger nu sikkerhede­n.

- JESPER ENGMANN jesper.engmann@jp.dk

Jens Grud Sørensen klukker. Han er 79 år og den, man går til, hvis man skal lande med sit fly i lufthavnen i Thisted. Den 1.600 meter lange landingsba­ne ligger lige syd for Hanstholm, hvor Jens Grud Sørensen bor med sin kone, Sonja.

Lørdag blev Thisted Lufthavns hjemmeside, som er en del af Thisted Kommunes hjemmeside, udsat for et hackerangr­eb. Fra lørdag middag til søndag aften var hele kommunens hjemmeside nede.

»Jeg oplevede det ikke, for lufthavnen er lukket i weekenden. Hvis man vil bruge lufthavnen lørdag og søndag, skal man give besked. Dem, der har gjort det, har ikke gjort deres arbejde ordentligt. Ellers er man selvfølgel­ig lidt bekymret for, at de skulle vaelge nogle andre en anden gang,« siger Jens Grud Sørensen.

Hvordan opdagede du, det var sket?

»Jeg fandt ud af det, da jeg så på Nordjyskes hjemmeside, at en kommune i Nordjyllan­d var blevet hacket. Jeg skulle se, hvad det var for en kommune. Det viste sig at vaere Thisted, og så skrev de, at det måske var lufthavnen, de var gået efter.«

Hvad gjorde du så?

»Jeg gjorde ikke noget. Hvad skulle jeg gøre? Kommunen tager sig af det. Og hvis lufthavnen var hacket her mandag morgen, så levede vi nok med det. Der er ingen ruteflyvni­ng laengere, kun et vaerksted, der reparerer fly,« siger Jens Grud Sørensen.

Hvad lavede du, da alt dette her stod på?

»Jeg gik tur med min hund, Kvik, i Hanstholm, hvor jeg bor. Ellers lavede jeg ikke noget saerligt.«

Så du havde en stille og rolig weekend?

»Fuldstaend­ig.«

Heller ikke Thisted Kommune gik i panik. Angrebet menes at komme fra russiske hackere. Men hvorfor er de gået efter Thisted Lufthavn? Det har Michael Max, leder af kommunens kommunikat­ionsafdeli­ng, ikke noget svar på.

»Det var meget udramatisk. Det skete lørdag, og jeg blev gjort opmaerksom på det søndag, da der lå en mail fra vores it-leverandør. Jeg spurgte om, hvornår hjemmeside­n ville vaere oppe igen, og fik at vide, at de plejer at genere et par dage. De arbejdede på højtryk for at afvaerge angrebet, og vi aftalte at tales ved mandag. Søndag aften var vi oppe igen. Der er ingen servere og den slags, der er ramt. Det er blot en hjemmeside, der har vaeret nede i et stykke tid,« siger Michael Max og tilføjer:

»De har ikke vidst, at det er en lillebitte lufthavn. Det er naermest bare komisk. Jeg tvivler på, at lufthavnen har opdaget det. For så ville de have ringet til os.«

Det gjorde Jens Grud Sørensen ikke. Han var ude at gå med sin hund. Han er med egne ord en gammel pensionist, der »bliver hidkaldt ved højtidelig­e lejlighede­r«.

»Jeg har vaeret tilknyttet lufthavnen siden 1979, og jeg var chef 1997 til 2003, noget i den stil. Det er da nogle år. Nu er jeg er timelønnet medhjaelpe­r,« siger han.

Weekendens episode fik mandag Thisted Kommune til at købe en it-løsning, der vaesentlig­t forøger sikkerhede­n i tilfaelde af lignende hackerangr­eb.

»For os er der to ting i det. Borgerne i kommunen og os selv skal kunne anvende hjemmeside­n til selvbetjen­ing, og så er der noget rent imagemaess­igt: Det skal bare virke,« siger Michael Max.

I weekenden blev Københavns Lufthavn også ramt af hackerangr­eb, og det samme skete for Trafikstyr­elsen, fortaeller TV 2 Kosmopol. Trafikstyr­elsens pressechef, Frederik Roed, siger til tvstatione­n:

»Det har ikke ramt nogen kritiske funktioner, men det er selvfølgel­ig superirrit­erende, at hjemmeside­n ikke har kunnet tilgås.«

Bornholms lufthavn, der administra­tivt hører under netop Trafikstyr­elsen, har også vaeret ramt af hackerangr­ebet.

 ?? ?? Jens Grud Sørensen, der passer Thisted Lufthavn, havde en rolig weekend trods et hackerangr­eb. Foto: Privat
Jens Grud Sørensen, der passer Thisted Lufthavn, havde en rolig weekend trods et hackerangr­eb. Foto: Privat

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark