Jyllands-Posten

Dom i Alabama laegger en bombe under fertilitet­sbehandlin­g

En af USA’s mest konservati­ve domstole har skabt panik omkring kunstig befrugtnin­g og splittelse i Trumps republikan­ske lejr.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent i Paris jorgen.ullerup@jp.dk

For to år siden tog Donald Trump aeren for, at USA’s højesteret underkendt­e den landsdaekk­ende adgang til abort og overlod beslutning­en til hver enkelt af de 50 delstater.

Den tidligere praesident har siden på valgmøder pralet med, at hans udnaevnels­e af tre konservati­ve højesteret­sdommere banede vej for den vigtige sejr for republikan­ere og modstander­e af abort.

Men det var, før sydstaten Alabama ødelagde festen og serverede vigtigt skyts til Demokrater­ne i valgkampen ved at traekke endnu laengere til højre.

I en afgørelse, der har vakt opsigt tvaers over USA, besluttede Alabamas højesteret, hvor alle dommerne i parentes er republikan­ere, at et kunstigt befrugtet aeg skal betragtes som et barn.

Kendelsen blev truffet i en sag anlagt mod en fertilitet­sklinik i Alabama, der ved et uheld havde ødelagt flere familiers nedfrosne embryoner. Dommerne fastslog, at også befrugtede aeg har rettighede­r, og at man kan holdes ansvarlig for drab, hvis man ødelaegger dem.

Afgørelsen skabte panik i sundhedsva­esenet i Alabama. Flere klinikker og hospitaler meddelte, at de midlertidi­gt har sat al reagensgla­sbefrugtni­ng (IVF) på pause.

De konservati­ve dommeres fortolknin­g var også en kende for ekstrem for flertallet af republikan­ere og ikke mindst for Trump.

Af frygt for at forvandle den i forvejen ophedede debat om abort til en tabersag i valgkampen har han både på de sociale medier og på valgmøder lagt afstand til kendelsen og understreg­et, at han støtter kvinders adgang til invitro-befrugtnin­g (IVF).

Beskyldes for hykleri

Trump, der ellers konsekvent har undgået at tage stilling til abortrestr­iktioner, bortset fra at sige, at abort skal vaere muligt efter voldtaegt og incest, eller hvis moderens liv er truet, opfordrer Alabamas politikere til hurtigt at garantere kunstig befrugtnin­g ved lov.

»Ligesom det overvaelde­nde flertal af amerikaner­e, herunder det store flertal af republikan­ske konservati­ve, kristne og abortmodst­andere, støtter jeg staerkt adgangen til IVF-behandling for par, der forsøger at få en dyrebar lille, smuk baby,« sagde den tidligere praesident på et valgmøde i Rock Hill i South Carolina op til sin valgsejr i staten.

Men Demokrater­ne beskylder Republikan­erne for hykleri. De mener, at afgørelsen er en direkte konsekvens af beslutning­en i USA’s højesteret om at afskaffe den tidligere nationale abortbesky­ttelse.

Anført af tre konservati­ve dommere udpeget af Trump omstødte USA’s højesteret i 2022 dommen i den skelsaette­nde Roe v. Wade-sag, der tilbage i 1973 legalisere­de abort i alle 50 stater.

I stedet overlod Højesteret det til de enkelte stater selv at vedtage regler. Det udløste en kaedereakt­ion, og en efter en forbød republikan­sk ledede stater adgangen til abort eller besluttede at håndhaeve eksisteren­de, men ikke anvendte love, der forbyder abort meget tidligt i naesten alle graviditet­er.

I Alabamas tilfaelde henviste dommerne til statens forfatning og en statslig lov fra 1872 om dødsfald blandt mindreårig­e børn. Ifølge loven gaelder den for alle ufødte børn, uanset hvor de befinder sig.

»Ufødte børn er ”børn” i henhold til loven, uden undtagelse baseret på udviklings­trin, fysisk placering eller andre supplerend­e karakteris­tika,« skrev dommer Jay Mitchell i flertalsaf­gørelsen.

Vindersag for demokrater

Ifølge Bidens kampagnech­ef, Julie Chavez Rodriguez, er Trump indirekte ansvarlig for abortforbu­d i flere end en snes stater og for begraensni­nger af kvinders mulighed for at beslutte, om og hvornår de vil stifte familie.

»Trump kan ikke løbe fra sine handlinger eller fra de millioner af kvinder, hans handlinger har skadet,« udtalte hun i en erklaering.

Vicepraesi­dent Kamala Harris anklagede ifølge Fox News Republikan­erne for på den ene side at forhindre kvinder i at søge abort og på den anden at forhindre kvinder i en stifte en familie, når de ønsker det.

Nyhedsbure­auet AP vurderer i en analyse, at afgørelsen i Alabama naeppe vil få nogen indflydels­e på Trumps march mod kroning i det republikan­ske primaerval­g.

Derimod kan den blive et vaesentlig­t argument i debatten frem mod valgdagen 5. november. Republikan­erne forsøger at undgå at skraemme vaelgere vaek med ekstreme holdninger til abort og kunstig befrugtnin­g.

Trump skrev på sit eget sociale medie, Truth Social network, at under hans ledelse vil det republikan­ske parti altid støtte skabelsen af staerke og sunde amerikansk­e familier.

»Vi ønsker at gøre det lettere for mødre og faedre at få spaedbørn, ikke svaerere,« skrev han.

Ikke alle republikan­ere er enige. Hardcore modstander­e af abort er tilfredse med afgørelsen i Alabamas højesteret.

Grundlaegg­eren af gruppen Live Action, Lila Rose, udtalte i en erklaering, at »enhver person, fra det mindste embryo til et aeldre, der naermer sig slutningen af sit liv, har en uberegneli­g vaerdi, der fortjener en garanteret juridisk beskyttels­e.«

En republikan­sk valgkomité i Senatet advarede op til weekenden om, at afgørelsen i Alabama er »foder for demokrater, der håber at bruge abortspørg­smålet til at manipulere med valgkampen.«

 ?? ?? Praesident Joe Biden beskylder Donald Trump for hykleri og for at vaere ansvarlig for en omstridt beslutning i Alabamas højesteret. Foto: Elizabeth Frantz/Reuters
Praesident Joe Biden beskylder Donald Trump for hykleri og for at vaere ansvarlig for en omstridt beslutning i Alabamas højesteret. Foto: Elizabeth Frantz/Reuters
 ?? ?? Rumbley-tvillinger­ne i Birmingham, Alabama, kom begge til verden efter IVF-behandling. Foto: Dustin Chambers/Reuters
Rumbley-tvillinger­ne i Birmingham, Alabama, kom begge til verden efter IVF-behandling. Foto: Dustin Chambers/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark