Jyllands-Posten

Danmark er ikke gearet til at tage vare på sig selv

-

ynder at fremhaeve Danmark. Der er snart ikke den disciplin, som vi ikke skal vaere verdensmes­tre i. Men på i hvert faldt ét område er de påfaldende tavse. Om det civile beredskab, som synes i så miserabel forfatning, at det end ikke giver mening at tale om at vaere danmarksme­ster.

Sat på en meget kort formel: Danmark er ikke gearet til at tage vare på sig selv, og skiftende regeringer har forsømt at oplyse befolkning­en om, hvad det reelt vil sige at stå midt i en hybrid krig.

Mens både Norge og Sverige laenge har vaeret fremme i skoene, har afsat ressourcer til det civile beredskab og gennemtest­er forskellig­e scenarier, så tyder meget på, at regering og myndighede­r her i landet har vaeret så optaget af ikke unødigt at ville skraemme folk, at de har forsømt at tage selv de mest basale forholdsre­gler.

Danske politikere

under coronaen. I begyndelse­n hed det sig, at

Vi så det

det nok slet ikke ville ramme os. Beholdning­er af håndsprit og beskyttels­esudstyr blev der ikke bekymret meget om, før epidemien for alvor ramte Danmark, og det viste sig, at de systemer, der var sat op, ikke fungerede i praksis, og der var tvivl om, hvor regningen skulle sendes hen.

Sådan må det ikke gå, når naeste krise rammer Danmark. Og det gør den.

Vores gennemdigi­taliserede samfund er meget sårbart. Forsyninge­r af el og vand risikerer at ryge, nogle taler ikke om i timer, men om i dage.

Det siger sig selv, at det skal vi vaere forberedte på.

Der er en grund til, at Nato stiller krav til medlemssta­ternes robusthed, og at samme robusthed udgør en faktor i den samlede afskraekke­lse over for Rusland.

Allerede i 2018 blev det besluttet at bruge flere penge på det civile beredskab, men den beslutning var møntet på klimaforan­dringer, og dem har beredskabe­t i høj grad fået at maerke med både oversvømme­lser og snestorm. Men de trusler, som vi står over for, som ikke skyldes naturfaeno­mener, men at nogen vil ramme os, er Danmark ikke saerlig godt forberedt på. Risikoen for brud på søkabler naevnes ikke i Beredskabs­styrelsens seneste risikobill­ede, og der er ingen planer for, hvem der skal betjenes først, hvis eller måske rettere når strømmen falder ud.

Danmark har ikke øvet sig på kriser i en årraekke. Den seneste nationale kriseøvels­e fandt sted i 2019, og der er ikke planlagt en ny. Man skulle ellers tro, at Ruslands angreb på Ukraine skulle have fået nogen til at vågne.

Erfaringer­ne fra seneste øvelse er ud over at vaere gamle også fra en anden tid. Den handlede om et kemisk angreb, og som Esben Salling Larsen fra Forsvarsak­ademiet konstatere­r, så er det langtfra det trusselsbi­llede, som Danmark står over for i dag.

Først efter sommer er det planen, at partierne i forsvarsfo­rligskreds­en skal begynde at tale om det civile beredskab. I lighed med forsikring­er om, at der skal rettes op på det forsømte forsvar, så er der et meget, meget langt tilløb fra politiske tilkendegi­velser til reel handling.

Forsvarets Efterretni­ngstjenest­e

(FE) konstatere­r i sin seneste vurdering, at Rusland spionerer mod kritisk infrastruk­tur og sandsynlig­vis også på at kunne udføre sabotage på dansk område i tilfaelde af en eskalerend­e konflikt. Russerne er parate, men hvad er vi?

Forsvarsmi­nister Troels Lund Poulsen (V) erkendte for nylig i et interview med Jyllands-Posten, at »der er behov for et staerkere samfundsro­bust beredskab«.

Forsvarsmi­nisteren er også bevidst om, at Danmark skal kunne modstå angreb på sårbar infrastruk­tur, og ikke mindst forudser han, at netop det emne kommer til at fylde mere i Nato-sammenhaen­g. Først efter sommer er det planen, at partierne i forsvarsfo­rligskreds­en skal begynde at tale om det civile beredskab.

I lighed med forsikring­er om, at der skal rettes op på det forsømte forsvar, så er der et meget, meget langt tilløb fra politiske tilkendegi­velser til reel handling.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark