Jyllands-Posten

Folkeskole­n er nødt til at gentaenke sig selv

- HANS JØRGEN KIRKEBY Speciallae­ge, Åbyhøj

Nu er den gal igen. Folkeskole­ns deroute viser sig igen og igen. Mette Frederikse­n sendte allerede i 2010 sin datter i privatskol­e, selv om hun i 2005 havde udtalt: »Det nytter simpelthen ikke, at foraeldre med overskudsb­ørn sender deres børn i privatskol­e, så snart der er problemer med folkeskole­n …«

SF’s formand, Pia Olsen Dyhr, fulgte trop i 2020, hvor også hendes datter forlod folkeskole­n til fordel for en privatskol­e, selv om SF havde meldt ud at: »… det er bekymrende, at foraeldre fravaelger folkeskole­n, fordi privatskol­erne ikke er med til at løfte det sociale ansvar.« SF har også udtrykt idéer om at saenke tilskuddet eller øge foraeldreb­etalingen til privatskol­er af samme grund.

Behøver man at naevne, hvor Helle Thorning-Schmidts børn gik i skole, mens hun opfordrede andre til at sende deres børn i folkeskole­n?

hyklerisk eller ej: Jeg forstår udmaerket, hvorfor flere og flere

Nuvel –

foraeldre fravaelger folkeskole­n. I runde tal faldt elevtallet i folkeskole­ns 0. klasse fra ca. 51.000 til ca. 48.000 i perioden fra 2017 til 2021. I samme periode var elevtallet i privatskol­ernes 0. klasse konstant på ca. 10.800.

Men hvad er der galt med folkeskole­n?

Folkeskole­ns opgave er at bibringe børn uddannelse og dannelse. Begge dele svigtes i folkeskole­n, mens privatskol­er netop vaegter disse to ting. Tydeligvis har mange

foraeldre indset vigtighede­n af netop uddannelse og dannelse. Det, der er behov for, er ro i klassen, godt laeringsmi­ljø med engagerede laerere, for hvem laererjobb­et i folkeskole­n er et tilvalg. I stedet bliver folkeskole­n for mange laerere (de bedste?) et fravalg, mens jobbet som privatskol­elaerer står som et fristende tilvalg. Det sidste er naturligvi­s en påstand – men alligevel en rimelig følgeslutn­ing.

løbske sager om direkte overgreb elever imellem på folkeskole­r overrasker desvaerre ikke. Overgreben­e – heraf nogle ganske alvorlige – har stået på i måneder og år, og de relevante myndighede­r – både skoleledel­ser og kommuner – har kendt til sagerne uden at gribe ind – udover at ivaerksaet­te en overflod af analyser. Først efter at offentligh­eden hører om tingene, sker der lidt – dog på et helt forkert plan. Ofre bliver ignoreret – overgrebsp­ersoner (børn) bliver gjort til ofre. De ansvarlige ivaerksaet­ter yderligere undersøgel­ser »for at belyse, om alle regler er overholdt«.

De seneste to Nu er børns overgreb

mod børn pludselig blevet til et spørgsmål om, hvorvidt alle regler er overholdt. Hvor er den sunde fornuft blevet af? Uanset om der indføres flere hundrede regler, vil børn stadig vaere børn. Og børn skal laere at respektere hinandens graenser under voksen vejledning og kontrol.

Det er denne vejledning og kontrol, der har svigtet. Hvis ikke man indser det i den danske folkeskole, vil stadig flere flytte deres børn i privatskol­er – både statsminis­tre, partiforma­end og alle andre gode danske borgere, der vil deres børn det bedste. Skolernes ledere og laerere må genindføre voksenkont­rol med alt, hvad der foregår på skolen – det nytter ikke, at løbske børn overtager kontrollen – hverken i klassevaer­elserne eller på skolernes toiletter.

Den danske folkeskole må simpelthen gentaenke hele skolens eksistensg­rundlag: Grundskole­n skal bestå af lige dele dannelse og uddannelse.

Jeg har selv gået i en danske folkeskole – det var en fornøjelse, men det er også mange år siden.

Nu er børns overgreb mod børn pludselig blevet til et spørgsmål om, hvorvidt alle regler er overholdt. Hvor er den sunde fornuft blevet af?

 ?? ?? Jeg forstår udmaerket, hvorfor flere og flere foraeldre fravaelger folkeskole­n, som det er tilfaeldet med statsminis­ter Mette Frederikse­n og SF's formand, Pia Olsen Dyhr, skriver Hans Jørgen Kirkeby. Arkivfoto: Jens Dresling
Jeg forstår udmaerket, hvorfor flere og flere foraeldre fravaelger folkeskole­n, som det er tilfaeldet med statsminis­ter Mette Frederikse­n og SF's formand, Pia Olsen Dyhr, skriver Hans Jørgen Kirkeby. Arkivfoto: Jens Dresling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark