Jyllands-Posten

Landbrug er ikke landbrug laengere. Det er industri

- LEIF MOGENSEN Selvstaend­ig, Hadsten

Kaere Mette Bock. Jeg er en stor fan af dine kommentare­r, der har vid og bid og masser af god humor. Bliv ved med det. Dog hopper kaeden af i din kommentar i weekendens JP, der mest af alt ligner, at du har påtaget dig at vaere advokat for det konvention­elle landbrug. I det følgende er det det konvention­elle landbrug, jeg henviser til.

Du skriver, at vi har noget af den bedste landbrugsj­ord i verden. Det er jo ikke rigtigt. Vi kunne have det, hvis jorden blev plejet og passet på den bedste måde (laes: regenerati­vt jordbrug), men i stedet er den nuvaerende jord grundlaegg­ende at betragte som en halvørken, hvor man tilfører kunstgødni­ng i rigelige maengder og så topper op med lidt gift ind imellem. Jeg ved ikke, om denne måde at drive jordbrug på gør vores landmaend til nogle af verdens bedste. Jeg har hørt om bedre.

Du skriver, at landmaende­ne og følgeerhve­rvene bidrager markant til statskasse­n. De bidrager med 2-3 pct., så det er vist at tage munden for fuld at kalde det markant.

at der er noget vaerdifuld­t at vaerne om. Både økonomisk og kulturelt. Her hopper kaeden helt af. Jeg er selv rundet af det danske landbrug. Jeg kender godt den kultur, der var tilbage i tiden på de små husmandsbr­ug, og alle de mennesker, der havde deres liv og udkomme der. De udgjorde en stor del af den danske befolkning, og meget af vores kultur i dag er udsprunget derfra.

Men det er fuldstaend­ig meningsløs­t at sammenlign­e denne kultur med den nuvaerende ”kultur” inden for det konvention­elle landbrug. Der er få mennesker beskaeftig­et der (0,6 pct. af befolkning­en (landbruger­e) besidder ca. 60 pct. af det danske areal), og det, man før kaldte landbrug, er at betragte som industri. Der er ikke mange rester af den oprindelig­e landbrugsk­ultur tilbage.

Du skriver,

Det er en besynderli­g tendens, hvor man anpriser vores fantastisk dygtige landmaend og deres betydning for vores velfaerd. Sandheden er jo, at de igennem årtier har ødelagt vores grundvand, ødelagt store dele af vores vandløb og farvande pga. udledning af gødningsre­ster. Og med den totalt ensidige monokultur­dyrkning har erhvervet bidraget vaesentlig­t til, at vores insektbest­ande er reduceret faretruend­e.

var det et evigt problem med udsplatted­e insekter på bilens forrude. Det er stort set ikke-eksisteren­de i dag. Og hvilken regning kan vi sende til landbruget for de ulemper og den forurening, det har vaeret ansvarlig for?

Der var med god grund meget fokus på Nordic Waste, da tingene skred.

Omkring landbruget­s ødelaeggel­ser (og betaling for genopretni­ng) er der fuldstaend­ig radiotavsh­ed.

Landbruget er bedre til at modtage tilskud end til at betale.

I min barndom

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark