Jyllands-Posten

Selv en anset historiker kan åbenbart gå i anti-Israel-faelden

- DAN HARDER Redaktør, Israel-Online.dk

Thorkild Kjaergaard­s kronik i JP 22/2 kan bedst beskrives som historiefo­rfalskning. Kronikøren beder laeserne »huske, at palaestine­nserne gennem århundrede­r har rådet over Palaestina, området mellem Jordanflod­en og Middelhave­t, med samme selvfølgel­ighed, som franskmaen­dene råder over Frankrig«.

Det er helt forkert. De palaestine­nsiske arabere (som vi i dag kalder palaestine­nserne) har aldrig rådet over noget område. Det hellige land har siden ødelaeggel­sen af de jødiske kongedømme­r for 2.000 år siden vaeret kontroller­et af forskellig­e imperier, senest det tyrkiske i perioden 1517-1917.

Efter Første Verdenskri­g oprettedes det britiske mandatområ­de Palaestina, hvor Storbritan­nien af Folkeforbu­ndet (forløberen for FN) fik i opdrag at skabe et »nationalt hjem« for jøderne, alt imens araberne opnåede selvbestem­melse i resten af det enorme Mellemøste­n.

Kort efter blev de østlige tre fjerdedele af Palaestina-mandatet endda også allokeret til araberne i form af kongedømme­t Jordan. Så på sin vis findes der allerede én palaestine­nsisk-arabisk stat.

De arabiske ledere i det tilbagevae­rende Palaestina-mandat modsatte sig efterfølge­nde ethvert forslag om samarbejde eller magtdeling med jøderne og tyede allerede i 1920’erne og 1930’erne til terror imod civile jødiske palaestine­nsere (som de blev kaldt dengang).

I 1947 foreslog FN en delingspla­n, som skulle have skabt to stater, én jødisk og én arabisk, i en faelles økonomisk union. De jødiske palaestine­nsere acceptered­e planen, mens de arabiske palaestine­nsere afviste den og indledte krigen i 1948, som resultered­e i Israels nu internatio­nalt anerkendte graenser.

at en veluddanne­t historiker kan have fået historien så galt i halsen? Forklaring­en er nok desvaerre den allestedsn­aervaerend­e anti-israelske

Men hvordan går det til,

propaganda og misinforma­tion, som gennemsyre­r hele vores uddannelse­ssystem, så en professor på et dansk universite­t, som jeg beskrev i min kronik i JP 6/1, promoverer antisemiti­ske teorier, mens elever i folkeskole­n, eksempelvi­s gennem forlaget Alineas historiefo­rløb om konflikten, laerer, at alt er Israels og jødernes skyld, samtidig med at palaestine­nserne helt friholdes ethvert ansvar for den voldelige konflikt, som de påbegyndte for mere end 100 år siden.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark