Jyllands-Posten

Hvor er fornuften blevet af?

En ting er helt sikkert. Vi kommer alle til at betale for CO2-afgifter til landbruget. Hvorfor er det, at folk tilsynelad­ende lader politikere og klogeåger ødelaegge et erhverv med de følger, det også får for alle andre?

- KNUD JEPPESEN Landmand, Jelling

Jeg håber, at almindelig­e danske borgere snart begynder at taenke mere selvstaend­igt og ikke lade sig narre af medløbende medier og eksperter, der konstant kloger sig og bestemmer naesten alt. Godt suppleret af praktisk uvidende politikere, der er klar til at formøble vores faelles penge på alt muligt tvivlsomt. Hvor er almindelig sund fornuft blevet af, og hvorfor er der ikke flere, der siger fra? Så det kan høres.

I min verden er de rigtige eksperter dem, der arbejder ude i virkelighe­den, og ikke dem, der sidder inde i fjernsynet betalt af de politikere, de ”hjaelper”. Hvorfor skal man sidde på et kontor og kloge sig på dem, der udfører arbejdet?

Som landmand oplever jeg det ene usaglige tiltag efter det andet fra ”skrivebord­seksperter”. Hvordan kan man sidde på et kontor i København og vide, hvornår jeg her i Jelling skal høste og plante mine afgrøder – ja, de bestemmer også, hvad jeg må dyrke på marken, og hvornår jeg må pløje. Alt sammen ud fra nogle teoretiske modelbereg­ninger. Og sådan er det i mange dele af vores samfund.

Hvor laenge skal vi traekkes rundt i, at det er pinedød nødvendigt at overholde en fiktiv politisk graense på 70 pct. mindre CO2-udledning lige nøjagtig i 2030 – som det eneste bette land i verden? Koste hvad det vil, og der er folk, der tror, verden går under, hvis vi ikke når det. Det koster os det hvide ud af øjnene – virksomhed­er, der går konkurs, og vi skal alle betale mere for mad, energi, transport, og masser af varer bliver dobbelt straffet. Og dermed alt for lidt penge til børn, unge, syge og aeldre. Er det o.k.?

Hvor er det tåkrummend­e at høre politikere og andre fagligt uvidende gang på gang aevle om, at ”nu skal landbruget igennem en grøn omstilling og lave fødevarer til mennesker i stedet for til dyr”. Jamen det har vi da gjort hele tiden – hvor tror I, at kartofler, mel, gryn, grøntsager, frugt, malt til øl og chips kommer fra? Man kan sige meget negativt om landmaend, men vi ikke så dumme, at vi dyrker noget, der ikke kan saelges.

Det svarer til, at fedmeekspe­rter mener, at der bliver for mange overvaegti­ge af at spise kage fra bageren. Så må bagerne ”omstilles til at lave mere rugbrød”, for det er sundere. Folk spiser bare ikke mere rugbrød af den grund. Nååhh, så laegger vi da bare en afgift på kagerne hos bagerne på Frederiksb­erg. Så skal folk nok spise mere rugbrød – og vupti! så følger alle andre med i hele landet, og så er alle overvaegti­ge pist vaek. Ekspertlog­ik

på samme niveau som at indføre en CO2-afgift kun i Danmark og ikke resten af verden.

De står på tv og er ligeglad med, at op til en fjerdedel af landmandsf­amilierne vil gå konkurs. Vi må forstå, at vi betyder alligevel ikke noget for samfundsøk­onomien og er naermest en belastning for både klima, miljø og dyrene, siger alle de ”kloge” i medierne.

Så bare ud med badevandet med jer! Find en anden bolig. Og bare flyt et andet sted hen. Og lave noget andet – skide vaere med din uddannelse og al den viden, du har opbygget gennem årene. Det samme med slagteriar­bejderen, mejeristen og håndvaerke­rne og alle dem, der transporte­rer vores varer. I finder også bare noget andet – måske den lokale skole og købmand også lukker – men pyt, vi har jo biler og busser herude på landet, så vi kører bare til storbyen efter varer, og bussen kører rundt med børnene – det er åh så klimavenli­gt.

Mange af os har også trailer, så når vi skal over graensen for at hente billige bajere, kan vi jo lige tage billigt udenlandsk kød, maelk og andre fødevarer med hjem. Nåh nej, det har supermarke­det for laengst sørget for. Det så vi jo med ”dyreeksper­terne”, der bestemte, at nu skulle vi alle spise de dyre langsomme kyllinger. Så steg importen fra udlandet flere hundrede procent, for folk købte ikke de dyre kyllinger. CO-smart.

Jeg kan ikke se nogle steder, at det er indregnet, hvem der skal bidrage med de penge, bankerne taber, når store landbrug går konkurs, og håndvaerke­rne og montørerne og vognmaende­ne ligeså.

Men til info, kaere medborgere, så bliver det alle l andre, der er kunder i disse banker, der betaler.

Men nu har samfundet jo brugt milliarder på at aflive minkene. Med eksperters hjaelp. De andre lande har så overtaget den produktion, og de har fint klaret corona – modsat ekspertern­es trusler. Så om det skulle koste et par tusinde millioner at komme af med en del af de landbrug, der laver fødevarer, betyder åbenbart ikke noget. Bare vi får bedre vejr.

Taenk, at der er politikere, der i ramme alvor siger, at jo højere afgiften er, jo mere CO2 fjerner vi. Nej, jo flere landbrugsf­amilier går konkurs, og jo mere bliver produceret i udlandet uden afgift og med højere CO2-udledning til følge. Det siger Svarer-rapporten sådan set ret klart – men hul i hovedet.

Hvor er det også himmelråbe­nde, at når jeg kører til varmevaerk­et i Aarhus med halm, som de braender af, for at byboerne kan få varmen – ja, så er den pludselig CO2neutral, altså ingen afgift til dem i byen, for som de skriver på hjemmeside­n: »Den CO2, der afgives under afbraendin­g af halmen, optages af planterne til naeste år.« Hurra! Endelig nogen, der har set fidusen i fotosyntes­en. Det er så grelt, at nu kan Aarhus kalde sig mere klimaneutr­al. Mens jeg må betale afgift af den halm, vi bruger på gården. Gakgak.

Det samme gaelder også de mange mio. tons flis og traepiller, der bruges til opvarmning i byerne. Ingen afgift, for det er CO 2-neutralt. Grotesk.

af landbrugen­e går konkurs – og isaer dem med husdyr (også økologerne) – vil der mangle en masse gylle til de mange nye biogasanla­eg, der afgasser gyllen for klimagasse­r og producerer store maengder biogas og erstatter Putin-gas til opvarmning rundt i byerne. Biogas fra landbruget har sparet os for 2 mio. tons

CO2 – men de tilskrives energisekt­oren – altså forbrugern­e. Tåbeligt og uretfaerdi­gt.

Og det er dobbelt tåbeligt, for så skal der importeres vaesentlig­t mere handelsgød­ning til planterne på markerne. Gødning kommer der så også CO2-afgift på – så nu skal vi igen udpine jorden og sulte vore planter, så der er mindre naering i og større risiko for sygdomsang­reb. Og afgiften rammer selvfølgel­ig også de planter, vi dyrker til menneskefø­de, så derved bliver kartofler, mel og alt det andet dyrt.

Hvis en fjerdedel

Hvor er det tåkrummend­e at høre politikere og andre fagligt uvidende gang på gang aevle om, at ”nu skal landbruget igennem en grøn omstilling og lave fødevarer til mennesker i stedet for til dyr”. Jamen, det har vi da gjort hele tiden.

Så kaere medborgere – jeg håber, nogle af jer vil taenke en ekstra gang over, hvilken vej l synes, vores samfund skal tage. Men en ting er sikkert: Vi kommer alle til at betale en voldsom regning for, at de kloge traekker alt deres ekspertise ned over hovedet på os, og så laenge alle hopper, når de siger hop, bliver det kun vaerre. Har vi folkestyre eller folkestyri­ng?

 ?? ?? Har vi folkestyre eller folkestyri­ng, spørger landmand Knud Jeppesen. Privatfoto
Har vi folkestyre eller folkestyri­ng, spørger landmand Knud Jeppesen. Privatfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark