Jyllands-Posten

Israels regering skubber regionen mod krig

Netanyahu fører Israel mod krig og splitter det israelske samfund med sin højreekstr­eme politik. Og det internatio­nale samfund må laegge et større pres på den israelske regering og arbejde for våbenhvile.

- KARSTEN HØNGE MF, udenrigsor­dfører, (SF)

Gaza er bombet til ruiner, og det kan ende helt galt, når Israels højreekstr­emistiske regering skubber regionen taettere på krig.

Benjamin Netanyahu piller også fugerne i stykker i selve det israelske samfund, når han kynisk arbejder for, at palaestine­nserne skal stå tilbage som tabere uden rettighede­r. Ikke kun i Gaza, for flere og flere og stadig voldsommer­e bosaettels­er på den besatte Vestbred er etableret på ryggen af fordrevne palaestine­nsere.

Jeg har flere gange mødt Yahuda Shaul, som er tidligere befalingsm­and i den israelske haer. Han opfordrer sit land til at gøre op med den apartheid, som han mener gennemsyre­r samfundet, og som undertrykk­er palaestine­nserne.

Udviklinge­n ødelaegger Israel, efterlader palaestine­nserne i en desperat situation, destabilis­erer Mellemøste­n og er farlig for hele verden.

Det er en ulykke for israelerne, at landets politik drives af ekstrem nationalis­me, racisme og religiøs fundamenta­lisme. Netanyahus personlige skaebne er også knyttet til fortsat konflikt, for med en fredsaftal­e vil han efter al sandsynlig­hed både tabe det naeste valg og tabe i den retssag, som er udskudt. Ikke underligt, at Netanyahu konstant puster til ildens gløder, når udsigten er valgnederl­ag og en fortsaette­lse af retssagern­e mod ham for bedrageri, bestikkels­e og mandatsvig.

Kan min hårde kritik forklares med, at jeg lever i sikkerhed i Danmark, langt vaek fra den hårde virkelighe­d i Mellemøste­n? Lad mig derfor citere den tidligere premiermin­ister Ehud Olmert, som direkte kalder Netanyahus regering for »anti-israelsk«.

Israel har sat en deadline, før det udvider krigen ind i Rafahs byområder. Det er med garanti for ufattelige civile ofre oven i de lidelser, som den palaestine­nsiske befolkning allerede har gennemleve­t.

Den bogstaveli­ge betydning af ordet ”deadline” giver kuldegysni­nger, når man taenker på Israels fremfaerd over for civile i hele Gaza, men faktisk også på Vestbredde­n. Først driver Israel palaestine­nserne rundt som dyr i et bur og beordrer dem til Rafah i den sydlige del. Nu meddeler Israel så, at det rykker krigen ind i selve byen, og at indbyggern­e endnu en gang skal flygte. Men hvorhen, for den nordlige del af Gaza er bombet til ruiner?

besøgte jeg graenseove­rgangen til Rafah, på den egyptiske side vel at maerke. Lastbiler i uendelige raekker holdt stille, laessede med helt nødvendige varer til den desperate befolkning i Gaza. De israelske myndighede­r fandt på alle mulige groteske begrundels­er for at laegge hindringer i vejen for, at hjaelpen kunne nå

For ganske nylig

frem. På den ene side af graensen holdt op mod 1.000 lastbiler, og få hundrede meter laengere fremme nødlidende mennesker.

At holde livsvigtig hjaelp tilbage kraever en saerlig følelsesma­essig galvaniser­ing. Jeg kan umuligt tro, at almindelig­e, haederlige israelere med empatien i behold støtter en så barbarisk, nidkaer og kynisk politik.

Et af Gazakrigen­s mest uhyggelige kendetegn er, at den er i stand til at radikalise­re allerede rabiate holdninger. Den skaerper meningsløs­heden, idiotien og umenneskel­igheden i en grad, som man før fandt taet på umulig. Benjamin Netanyahu og flere af hans ministre er kerneeksem­pler.

Den samme tendens ser vi, når mange palaestine­nsere bakker op om terrorbeva­egelsen Hamas, som bygger på en reaktionae­r religiøs fundamenta­listisk udgave af islam.

Had og modsaetnin­ger får dødedansen til at fortsaette, og Hamas er en ulykke for det palaestine­nsiske folk.

Selvfølgel­ig har Israel ret til at forsvare sig selv og slå hårdt til mod Hamas, så laenge folkerette­n respektere­s. Men krigen i Gaza er for laengst ude af proportion­er. Der er brug for våbenhvile nu, for de civile ofre er alt, alt for store.

EU, USA, FN og de arabiske lande må laegge maksimalt pres på Israel, og Danmark har med sine saerlige historiske bånd et ekstra ansvar. Der skal maksimalt pres på Hamas for at få alle gidsler frigivet.

Konflikten er ikke sort-hvid, og mange nationale, regionale og religiøse interesser mudrer billedet.

Men udgangspun­ktet skal vaere, at både israelere og palaestine­nsere har ret til at leve i tryghed bag sikre graenser, og som i alle andre konflikter er det med sin modstander, man skal finde løsninger.

Den anden part går ikke bare vaek, og der kommer en tid efter den aktuelle krig i Gaza.

Ministre og andre toneangive­nde israelere slipper afsted med de frygteligs­te udmeldinge­r. Det internatio­nale samfund bør gribe ind over for forsvarsmi­nister Yoav Gallant, som kalder palaestine­nserne »menneskeli­ge dyr« og opfordrer til at fordrive dem. Benjamin Netanyahu og andre bliver nødt til at anerkende, at palaestine­nserne også er mennesker med rettighede­r.

At internatio­nale konvention­er og menneskere­ttigheder gaelder for alle, også dem, der i en periode måtte vaere ens modstander­e.

Er det i virkelighe­den Israels plan at fordrive palaestine­nserne? For nylig blev det afsløret, at 12 israelske ministre, også folk fra Netanyahus parti, Likud, deltog i en konference om mulige fremtidige jødiske bosaettels­er i Gaza efter krigen.

Ministre som Itamar Ben-Gvir og Bezalel Smootrich støtter disse planer. De skjuler ikke deres dybe racisme, og de deler holdninger med praestesty­ret i Iran, når det kommer til kvinder og LGBTQ+rettighede­r.

Jeg savner den gamle, staerke israelske fredsbevae­gelse, progressiv­e centrum-venstreflø­j og fagbevaege­lse. Den tidligere demokratis­ke, pragmatisk­e og sekulaere højrefløj har desvaerre også mistet en del fodfaeste. Men det er mellem disse forskellig­e strømninge­r i Israel, at elementer til et nyt Israel og varig fred skal findes.

Palaestine­nserne skal have håb om en bedre fremtid. Mennesker, som står med ryggen mod muren og uden perspektiv, bliver desperate, og det er de bedste betingelse­r for yderligere radikalise­ring.

Håb skal erstatte afmagten, og palaestine­nserne skal ikke fortsat henslaebe livet som ”det glemte folk”. Det er i hele verdens interesse, at der én gang for alle findes en robust langtidsho­ldbar løsning.

Men Israels nuvaerende nationalt og religiøst fanatiske ledelse ønsker konflikten og at overtage såvel Gaza som Vestbredde­n. Gid, at oprøret fra pragmatisk­e og fredselske­nde israelere snart måtte komme, og at palaestine­nserne gør sig fri af Hamas.

Netanyahus højrefløjs­koalitione­r har skabt et Israel, der i stort set alle henseender har fjernet sig fra det grundlag, som staten Israel blev skabt på.

højrefløjs­koalitione­r har skabt et Israel, der i stort set alle henseender har fjernet sig fra det grundlag, som staten Israel blev skabt på. Det progressiv­e grundlag, der i 1960’erne og 1970’erne fik unge venstreori­enterede fra hele verden til at valfarte til kibbutzern­e, som stod for faellesska­b og solidarite­t.

Iran og Rusland har intet tilovers for den almindelig­e palaestine­nser, uanset om de bor i Gaza, på Vestbredde­n, i Libanon eller i Jordan.

De er kun drevet af ambitionen om at blive regionale stormagter, og de har i dag opnået en meget staerk magtpositi­on.

Iran har endda fået så meget politisk, militaer og økonomisk selvtillid, at de bomber nabostater som Pakistan, Syrien og Irak. De spreder indflydels­en via stedfortra­eder gennem Hizbollah i Libanon, Hamas i Palaestina, og de leverer missiler til houthierne i Yemen.

Netanyahus

Danmark må stå langt tydeligere frem og sammen med internatio­nale institutio­ner laegge pres på Israel. Uden en retfaerdig fred med en selvstaend­ig demokratis­k palaestine­nsisk stat, som giver almindelig­e mennesker tro på fremtiden, fortsaette­r dødsspiral­en.

Lige nu bomber Israel ikke kun Gaza til ruiner, men bomber også fredsproce­ssen tilbage.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark