Jyllands-Posten

Boligrente­rne er faldet 2 procentpoi­nt fra toppen

Renterne på boliglån er langsomt, men sikkert faldet, men der er dog ét realkredit­lån, hvor renten stort set ikke har bevaeget sig.

- LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk

Det føles måske ikke sådan, men renterne på de 30-årige lån er faldet 2 procentpoi­nt fra toppen. Mere er med stor sandsynlig­hed på vej, og denne gang vil det i høj grad vaere en gruppe af boligejere, der har noget til gode, som vil nyde godt af det.

Det vurderer Nordea Kredits chefanalyt­iker Lise Nytoft Bergmann i en analyse af rentebevae­gelserne og forventnin­gerne.

Den effektive rente på et 30-årigt fastforren­tet lån var helt oppe i 6,3 pct., da renten var højest i efteråret 2022. I dag ligger den på ca. 4,3 pct. Tilsvarend­e var både F3- og F5-renten oppe på naesten 4 pct. i sensommere­n 2023, mens man i dag kan få et F3og F5-lån til en rente på ca. 3 pct.

Rentefald i fuld gang

»Det forventede rentefald er således allerede i fuld gang,« konstatere­r Lise Nytoft Bergmann.

Der er dog ét realkredit­lån, hvor renten stort set ikke er faldet, og det er det såkaldte Kort Rente-lån. Lånet får ny rente hver sjette måned, den 1. januar og 1. juli. Derfor påvirkes kursen på de bagvedligg­ende obligation­er ikke saerligt meget af kortsigted­e renteforve­ntninger. Da den effektive rente på Kort Rentelån var højest i sensommere­n 2023, var den oppe på ca. 4,2 pct., mens den i dag kun er faldet til ca. 3,9 pct.

Hvor voldsomme renteudsvi­ngene har vaeret illustrere­s tydeligt ved at sammenlign­e højeste med laveste rente. Da den var lavest, var den månedlige ydelse efter skat på et afdragsfri­t lån på 1 mio. kr. 1.470 kr. Der er tale om lån med fast rente. Det er en forskel på knap 2.200 kr. i forhold til, da renten toppede. Sammenlign­er man den lave ydelse dengang med i dag, betaler en låner med fast rente nu det dobbelte.

Boligejere fik et chok

Lise Nytoft Bergmann er overbevist om, at mange boligejere fik et regulaert chok, da renten begyndte at stige. De var vaennet til, at renten på variabelt forrentede realkredit­lån var negativ, mens den effektive rente på 30-årige fastforren­tede lå på bare 1,6 pct.

De fleste økonomer forventede endda, at det lave rentenivea­u ville fortsaette mange år frem.

Renteforhø­jelserne var et resultat af, at inflatione­n hamrede op. Efterhånde­n er der kommet nogenlunde styr på den, og finansmark­ederne har allerede indregnet faldende renter.

Men da det stadig er usikkert, hvornår og hvor hurtigt centralban­kerne reagerer, er de nuvaerende rentenivea­uer stadig påvirkelig­e, understreg­er Lise Nytoft Bergmann.

Nordea forventer, at renten på Kort Rente-lån vil falde fra det nuvaerende niveau på ca. 3,9 pct. til ca. 2,6 pct. ved udgangen af 2025, mens renten på F3- og F5-lån vil falde fra ca. 3 pct. i dag til ca. 2,5 pct. og renten på et 30-årigt lån fra 4,3 pct. til 4,1 pct.

»Der er således udsigt til, at det er den helt korte realkredit­rente, der kommer til at falde mest i de kommende år,« fastslår Nordea Kredits chefanalyt­iker.

Kort Rente går også under navne som F-kort (Totalkredi­t) og FlexKort (Realkredit Danmark).

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark