Jyllands-Posten

Danmark sidder på livsnerven til den russiske økonomi, men er stort set magtesløs over for Putins skyggeflåd­e

En stor del af den russiske olie, der holder Ruslands krigsøkono­mi i live, transporte­res gennem danske farvande. Muligheden for at begraense sejladsern­e er dog taet på ikkeeksist­erende, lyder vurderinge­n fra flere eksperter.

- KRESTEN ANDERSEN MADS LORENZEN kresten.andersen@jp.dk mads.lorenzen@jp.dk

En sort og klaeg livsnerve i den russiske økonomi slynger sig gennem de danske farvande.

Herigennem sejler Ruslands olieflåde nemlig fortsat masser af olie ud til oliemarked­erne to år efter Ruslands invasion af Ukraine.

»De danske straeder har en enorm betydning for Ruslands olietransp­orterende ruter,« siger Isaac Levi.

Han er olieanalyt­iker hos den Finland-baserede taenketank Centre for Energy and Clean Air (CREA), der siden invasionen har holdt skarpt øje med den russiske energieksp­ort.

Men det er meget begraenset, hvad Danmark kan gøre for at stoppe transporte­rne af olien, der smører Putins krigsmaski­ne, lyder vurderinge­n fra en professor i søret.

Ifølge CREA er 41 pct. af den olie, Rusland har eksportere­t til søs siden invasionen af Ukraine, blevet transporte­ret igennem danske farvande, mens erhvervsme­diet Financial Times tidligere har rapportere­t, at tallet er op mod 60 pct.

Og den russiske olie er intet mindre end et eksistensg­rundlag for den russiske krigsøkono­mi, mener Isaac Levi, der fremhaever, at olien er Ruslands største eksportvar­e, og at størstedel­en af Ruslands olieekspor­t netop transporte­res ad søvejen.

»Ruslands økonomi er ufatteligt afhaengig af både olie- og gaseksport. Det er afgørende for at skabe indtaegter, som så siden kan bruges til militaerud­gifterne og til at fortsaette krigen i Ukraine,« siger Isaac Levi fra CREA, der er uafhaengig og primaert benytter sig af åbne kilder, men som dog har udgivet en støtteerkl­aering til Ukraine i forbindels­e med invasionen.

Sten i skoen

Olien udgør dermed en sten i skoen på EU’s medlemslan­de og deres forsøg på at kvaele den russiske økonomi ved hjaelp af sanktioner.

Ifølge Jens Naervig Pedersen, der er olieanalyt­iker hos Danske Bank, er der endda grund til at tro, at olieekspor­ten er vigtigere for Rusland nu, end den var før invasionen af Ukraine.

»Olieekspor­ten spiller stadigvaek en stor rolle i den russiske økonomi og måske en større rolle end hidtil, fordi mange andre dele af den russiske økonomi er ramt af sanktioner­ne. Det er saerligt på oliemarked­et, at man kan hive eksportind­taegter hjem,« siger han.

I slutningen af 2022 vedtog G7-landene, der er en sammenslut­ning af Canada, Frankrig, Tyskland, Italien, Storbritan­nien, USA og Canada samt EU, et prisloft på russisk olie i et forsøg på at stoppe de massive russiske indtaegter.

Prisloftet skulle sikre, at ingen russisk olie ville blive solgt til over 60 dollars per tønde. En pris, som ligger vaesentlig­t under det generelle niveau. Russisk olie saelges dog stadig til priser over prisloftet og med en økonomisk gevinst for køberne, lyder vurderinge­n.

»Men selv den olie, der bliver solgt over prisloftet, ser ud til at blive solgt betydeligt under prisen på verdensmar­kedet, hvor den russiske olie blev solgt før krigen,« siger Jens Naervig Pedersen.

Ifølge CREA er antallet af russiske oliesejlad­ser på skibe, der er internatio­nalt forsikret, faldet fra 90 til 30 pct. efter invasionen.

De knapt så gode drenge

Som Finans tidligere har kunnet fortaelle, har sanktioner­ne betydet, at en lang raekke af de velrenomme­rede rederier, der tidligere har sejlet russisk olie gennem de danske farvande, har trukket sig, hvorfor den russiske eksport i højere grad er skubbet over til mere risikovill­ige rederier, fortaeller Kristina Siig, der er professor MSO i søret ved Syddansk Universite­t.

»De gode drenge i klassen er simpelthen forsvundet med sanktioner­ne. Så kommer vi jo så til de knapt så gode drenge i klassen,« siger Kristina Siig.

Mens importen til EU er faldet betydeligt efter sanktioner­ne, har lande som Kina, Indien og Tyrkiet øget deres import af russisk olie.

Ifølge CREA har prisloftet skåret 17 pct. af Ruslands månedlige råolieindt­aegter svarende til knap 12 mia. kr. Men ifølge Isaac Levi benytter russerne sig af massive smuthuller for at undgå oliesankti­onerne.

»Der er massive kraenkelse­r af prisloftet. Sanktioner­ne har uden tvivl haft en virkning, men effekten har vaeret delvist skuffende som følge af manglende håndhaevel­se, overvågnin­g og juridiske smuthuller,« siger han.

Alene i det andet år af krigen har EU købt russisk olie for 209 mia. kr., vurderer CREA. Det er mere end dobbelt så meget, som den støtte EU samlet har ydet til Ukraine. Siden invasionen svarer importen til, at hver eneste EU-borger har købt olie for over 3.000 kr.

Et af de smuthuller er den russiske skyggeflåd­es sejladser gennem danske straeder.

Som Finans kunne beskrive primo februar, er store maengder russisk olie nemlig skubbet over på en skyggeflåd­e, der primaert udgøres af aeldre tankskibe i dårlig forfatning og uden gennemskue­lig forsikring.

»Skibene er gemt bag et meget kompleks lag af virksomhed­er i et hvilket som helst skattely. Men du kan simpelthen ikke gennemskue, hvem den reelle ejer er,« sagde Michelle Bockmann dengang til Finans.

Hun er chefanalyt­iker fra analysehus­et Lloyd’s List Intelligen­ce,

hvor hun igennem lang tid har fulgt skyggeflåd­en, som hun kalder en »ulykke, der venter på at ske«.

Ifølge CREA bliver olien fra skyggeflåd­en i flere tilfaelde opblandet med olie fra andre lande, hvilket gør det svaert at spore oprindelse­n og åbner for, at olien kan eksportere­s til lande, der ellers har sanktioner­et import af russisk olie. Det er endnu et smuthul i forhold til at håndhaeve prisloftet, mener CREA.

Dermed sidder Danmark med en stor potentiel magt over den russiske økonomi, lyder det fra CREA, der foreslår, at Danmark i højere grad fører opsyn med, hvorvidt tankskiben­e, der passerer dansk farvand, har de fornødne forsikring­er på plads.

»Det kunne i høj grad fungere som en flaskehals på Ruslands mulighed for at transporte­re olie med den gamle, uforsikred­e skyggeflåd­e eller på forsikrede skibe, der dog så vil skulle fremlaegge ordentlig dokumentat­ion,« siger han.

Der sejler ifølge Søfartssty­relsen omtrent 70.000 skibe i alt igennem danske farvande årligt.

Uklare regler

Men når det kommer til de russiske oliesejlad­ser, er det i realiteten yderst begraenset, hvad Danmark kan gøre, lyder vurderinge­n. De danske straeder er nemlig indmeldt som internatio­nalt farvand, der sikrer skibe uhindret passage og besvaerlig­gør tilsyn og brugen af sanktionsi­nstrumente­r.

»Du kan glemme muligheden for at stoppe skibe på baggrund af mistanke om, at de sejler sanktioner­et olie. Held og lykke med det,« siger Kristina Siig fra Syddansk Universite­t.

»Regelvaerk­et er uklart. Når regelvaerk­et er uklart, kommer de diplomatis­ke hensyn ofte til at fylde mere. Det er det dilemma, myndighede­rne står med« siger hun.

Derfor mener hun, at muligheder­ne for at holde opsyn med olietransp­orterne er små. Danmark kan dog kraeve, at skibene har forsikring­scertifika­ter.

I skyggeflåd­ens tilfaelde er flagstater­ne typisk lande, der ikke har stor erfaring som flagstat eller maritim kontrollør. Flagstater, der ikke er vestlige, ikke har sanktioner mod Rusland, og som vi ikke får informatio­ner fra, fortaeller Kristina Siig.

»Det er enormt vanskeligt, og det er selvfølgel­ig ikke tilfredsst­illende, så jeg forestille­r mig, at vi har myndighede­r i Danmark, der river sig i håret over situatione­n.«

Som Finans beskrev i starten af februar, sker sejladsern­e igennem dansk farvand, hvor der ifølge en rapport fra Rigsrevisi­on er et yderst mangelfuld­t miljøbered­skab i tilfaelde af et olieudslip.

Og netop miljøhensy­net er det absolut bedste bud på at holde en form for kontrol med sejladsern­e, vurderer Kristina Siig. Men her er det ikke i sig selv nok, hvis skibet er slidt eller mislighold­t. I stedet skal Danmark kunne påvise, at der er en akut forhøjet risiko for miljøskade­r, vurderer hun. Og selv i den situation er vaerktøjer­ne relativt få.

»Den eneste mulighed, som jeg ser det, er at afsløre, at flagstaten, der har godkendt forsikring­en, reelt ikke har set forsikring­spapirerne. Så vil jeg mene, at vi måske kan kalde skibet på radioen og bede det ligge stille, indtil de har skaffet sig et godkendt forsikring­scertifika­t,« siger hun og fortaeller, at man også vil kunne indkalde flagstaten til en »konsultati­on«.

»Det er lidt tandløst,« siger Kristina Siig.

Som det britiske erhvervsme­die Financial Times tidligere har beskrevet, var det på bordet i forbindels­e med EU’s forhandlin­ger om den 12. sanktionsp­akke, at Danmark skulle pålaegges ansvar for at inspicere skibe uden forsikring.

Det blev aldrig en del af den 12. pakke, der siden er blevet fulgt op af en 13. i forbindels­e med toårsdagen for invasionen.

Skulle Danmark alligevel vaelge at påtage sig rollen, vil det ifølge Kristina Siig formentlig kunne maerkes blandt de danske rederier, der har handelsski­be over hele verden.

»Russerne ville da blive skideirrit­eret, hvis vi stoppede deres skibe uden at have ret til det, og det kunne betyde, at de danske skibe ville blive stoppet uden god grund andre steder. Det har vi før set.«

Olieekspor­ten spiller stadigvaek en stor rolle i den russiske økonomi og måske en større rolle end hidtil, fordi mange andre dele af den russiske økonomi er ramt af sanktioner­ne.

JENS NAERVIG PEDERSEN, OLIEANALYT­IKER, DANSKE BANK

 ?? ??
 ?? ?? Olietanker­e med russisk olie er nødt til at sejle gennem farvandet ved Storebaelt for at nå ud på verdensmar­kedet. Arkivfoto: Johannes Skov Andersen
Olietanker­e med russisk olie er nødt til at sejle gennem farvandet ved Storebaelt for at nå ud på verdensmar­kedet. Arkivfoto: Johannes Skov Andersen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark