Jyllands-Posten

ECB ramt af milliardta­b, og reelt er det meget vaerre, påpeger professor

Den stramning af pengepolit­ikken, som Den Europaeisk­e Centralban­k har gennemført, rammer nu centralban­ken i form af tab. Og det er ikke helt uden konsekvens­er, lyder det fra professor Jesper Rangvid.

- ALEXANDER BITSCH alexander.bitsch@finans.dk

Den Europaeisk­e Centralban­k (ECB) har givet sig selv en finansiel blodtud i form af et underskud i milliardkl­assen, der er det største siden 2004.

Det viser det årsregnska­b, som ECB offentligg­jorde torsdag.

Men faktisk er tabet i ECB langt, langt større, end det umiddelbar­t ser ud til på overfladen, lyder det fra Jesper Rangvid, professor i finansieri­ng ved CBS.

»Man kan sige, at underskudd­et er fiktivt lavt. Det ”rigtige” underskud er mange milliarder større,« siger Jesper Rangvid.

Pointen fra Jesper Rangvid vender vi tilbage til, når vi lige har set på selve resultatop­gørelsen fra ECB. Den viser, at det forgangne år bød på et underskud på 1,3 mia. euro, svarende til et minus på 9,7 mia., hvis man omregner til danske kroner.

Underskud taet på rekord

Faktisk havde underskudd­et i 2023 kurs mod et rekordnive­au, men en stor del af det blev daekket ind, da man i ECB havde hentet 6,6 mia. euro fra en konto til hensaettel­ser.

Forklaring­en på underskudd­et skal findes i den pengepolit­ik, som ECB har ført. Den har resulteret i den mest markante stramning af pengepolit­ikken i ECB’s historie og sendt centralban­kens styringsre­nte op på det højeste niveau nogensinde.

Indtaegter­ne er knyttet til renten på de obligation­er, som centralban­ken ligger inde med. De stammer for det meste fra en tid med ekstremt lave renter. Altså lave indtaegter.

Omvendt betaler centralban­ken en langt højere rente end tidligere på de penge, som de kommerciel­le banker rundtom i eurozonen har stående hos centralban­ken. Altså udgifter, som er langt højere end indtaegter­ne.

»Det er et mismatch, som er opstået,« forklarer Jesper Rangvid.

Fra ECB’s side lyder det, at underskudd­et reelt ikke har nogen konsekvens­er.

Men det er en sandhed med visse modifikati­oner, påpeger Jesper Rangvid.

»Jeg tror ikke, at det kommer til at betyde noget for pengepolit­ikken. Men det kommer til at betyde noget for eurolanden­es regeringer. Normalt laver centralban­ker overskud, og det overskud bliver sendt videre til medlemslan­denes centralban­ker og derfra videre til regeringer­ne. Så det betyder, at regeringer­ne får faerre penge i kassen,« siger Jesper Rangvid.

Han påpeger dog samtidig, at det ikke er store beløb, det drejer sig om.

Stor egenkapita­l

ECB har fortsat en stor egenkapita­l, men situatione­n kan se anderledes ud hos centralban­kerne i medlemslan­dene. Og hvis centralban­kerne som følge af underskud taber egenkapita­len, kan det i yderste konsekvens blive nødvendigt for regeringen at saette penge af på statsbudge­ttet til at rekapitali­sere centralban­ken.

Det så man f.eks. i Sverige i efteråret 2023, hvor centralban­kchefen gjorde det klart, at Riksbanken i Sverige havde brug for en indsprøjtn­ing på ca. 80 mia. svenske kr.

»Jeg er ret overbevist om, at enhver regering hellere vil bruge penge på velfaerd end på at skulle rekapitali­sere en centralban­k,« siger Jesper Rangvid.

2022 bød på et rundt nul på bundlinjen, men her blev et minus daekket ved hjaelp af penge fra kontoen til hensaettel­ser. Ifølge Jesper Rangvid har forskning på området tidligere peget i retning af, at centralban­ker ikke bryder sig om tab.

»Det er meget tydeligt. Det betyder måske ikke noget i forhold til pengepolit­ikken, men det rammer jo deres omdømme, for så begynder folk at spørge, hvad er det for noget? Og politikern­e begynder at spørge, hvorfor de måske skal bruge penge på centralban­kerne,« siger Jesper Rangvid.

En sjaeldenhe­d

En gennemgang af ECB’s regnskaber viser, at underskud hører til sjaeldenhe­derne. Det er således kun i 1999, 2003, 2004 og 2023, at der var røde tal på bundlinjen. Det kommer dog til at se anderledes ud i den kommende tid, vurderer man i centralban­ken.

»ECB vil sandsynlig­vis lide tab i løbet af de kommende år, men ventes derefter at vende tilbage til vedvarende overskud,« skriver ECB i en pressemedd­elelse.

Det vil øge risikoen for, at centralban­kerne rundt om i eurozonen kan løbe tør for egenkapita­l og skal bede re

Man kan sige, at underskudd­et er fiktivt lavt. Det ”rigtige” underskud er mange milliarder større. JESPER RANGVID, PROFESSOR I FINANSIERI­NG, CBS

geringen om ny kapital. Medmindre man gør som i USA.

»Her har man simpelthen bare oprettet et nyt punkt i balancen, som hedder, at man har et tab, man forhåbentl­ig får daekket på et tidspunkt, så man ikke behøver at nedskrive egenkapita­len,« siger Jesper Rangvid.

Nu er vi så kommet til pointen fra begyndelse­n af artiklen om, at det faktisk står vaerre til i ECB, end man i første omgang får indtrykket af. ECB har en enorm beholdning af obligation­er.

Jesper Rangvid er dykket ned i noterne til regnskabet, og her fremgår det, at obligation­erne er bogført til en vaerdi af 425 mia. euro.

Hvis obligation­erne var blevet bogført til markedsvae­rdi, havde de haft en vaerdi af 385 mia. euro. Altså et urealisere­t tab på 40 mia. euro svarende til naesten 300 mia. kr.

»Det er mange penge,« siger Jesper Rangvid.

Smadret sparegrise­n

Fredag offentligg­jorde den tyske centralban­k, Bundesbank, sit regnskab for 2023.

Det var i modsaetnin­g til regnskabet fra ECB ikke malet i rødt. Men det skyldes ene og alene, at Bundesbank har smadret sin sparegris for at stoppe blødningen.

Banken var kommet ud af året med et minus på mere end 21 mia. euro – altså over 156 mia. kr. – hvis den ikke havde brugt alle de penge, som banken gennem årene har bygget op i form af hensaettel­ser til dårligere tider.

Og pengene fra hensaettel­serne var i sig selv ikke nok til at lukke hullet. For centralban­ken måtte også bruge ca. 2,4 mia. euro fra sine reserver til at nå i nul.

Dermed er Bundesbank­s reserver nu svundet ind til ca. 700 mio. euro.

»Vi forventer, at tabene bliver betydelige igen i år. De vil sandsynlig­vis overstige de resterende reserver,« udtaler Bundesbank-praesident­en, Joachim Nagel, i en pressemedd­elelse.

Ifølge pressemedd­elelsen vil Bundesbank lade de fremtidige overskud fylde de huller, som måtte opstå.

»Vi forventer ikke at kunne udbetale noget overskud i en laengere tid,« lyder det videre fra Joachim Nagel.

 ?? ?? Jesper Rangvid er professor i finanserin­g på Copenhagen Business School. Foto: Stine Bidstrup
Jesper Rangvid er professor i finanserin­g på Copenhagen Business School. Foto: Stine Bidstrup
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark