Jyllands-Posten

Kvindelige talenter er i høj kurs, men riften om dem kunne vaere større

Det har aldrig vaeret mere fordelagti­gt at vaere kvindelig leder, mener rådgiver. Men mikroaggre­ssioner og bias er stadig en del af hverdagen for mange kvindelige ledere.

- IBEN SCHMIDT iben.schmidt@finans.dk

Erhvervsli­vets fokus på ligestilli­ng har aldrig vaeret højere, og det kan maerkes på efterspørg­slen efter kvindelige talenter.

Sådan lyder det fra Tine Arentsen Willumsen, stifter og adm. direktør i Above and Beyond, der har arbejdet med diversitet i mere end 10 år.

»Det har aldrig vaeret mere fordelagti­gt at vaere en profession­el, kvindelig leder, end det er nu. Alle er ude efter dygtige, kompetente kvinder,« siger hun.

Det kommer bl.a. af, at flere virksomhed­er arbejder med området og også har sat konkrete mål for andelen af kvindelige ledere. Således arbejder de fleste store C25virksom­heder mod et mål på 40 pct. kvinder i ledelsen allerede i 2030.

Kvinder i slutfeltet

Britta Borch Egevang, partner i executive search-virksomhed­en Holmgaard Management, oplever, at flere virksomhed­er laegger op til, at der også er kvindelige kandidater i slutfeltet.

»Riften om kvinderne kunne godt vaere endnu større. Det handler i høj grad om, hvordan man ser på kvinders kompetence­r,« siger Britta Borch Egevang.

Men hun mener også, det handler om, at virksomhed­erne får øjnene op for kvindernes kompetence­r og giver dem en reel mulighed for at gøre karriere.

Men det er heller ikke nødvendigv­is en leg for en kvinde at klatre op ad karrierera­ngstigen, lyder det fra Tine Arentsen Willumsen.

»Man skal have hård hud og ben i naesen for at komme til tops som kvinde. Der findes op til 13 forskellig­e kønsbarrie­rer og mikroaggre­ssioner mod kvinder.«

Mikroaggre­ssioner er, når en deltager f.eks. bliver afbrudt som den eneste til et møde, eller når nogen naevner den hyggelige aften forleden i vinklubben, hvor man så ikke lige var inviteret med. Eller hvis en leder i højere grad end kollegaern­e skal forklare sine kompetence­r. Det kan også vaere, hvis man konsekvent får at vide, at man gør noget forkert.

Vaer transperan­te

En rapport fra The Diversity Council har peget på mikroaggre­ssioner som en del af problemet, når vi taler om få kvinder i ledelse.

Mellem 40 og 50 pct. af de adspurgte kvindelige ledere svarer ifølge rapporten, at de har oplevet mikroaggre­ssioner. For maendene er det mellem 15 og 30 pct.

Derudover er der fastholdel­se. Hvis virksomhed­erne ikke fastholder og videreudvi­kler de kvindelige talenter, går de direkte til konkurrent­erne, påpeger Tine Arentsen Willumsen.

Og så bør virksomhed­erne vaere transparen­te, når de forfremmer.

»Vi ser ofte, at maend bliver forfremmet på potentiale, og kvinder på performanc­e. Hvis du som kvinde leverer og leverer og ser maend blive forfremmet foran dig, fordi de har potentiale, er det i sådan en situation, at man som kvinde smutter videre,« siger Tine Arentsen Willumsen.

Headhunter­e og virksomhed­er skal vaere bedre til at give kvinder en chance for at vise sig frem i jobsamtale­r, siger Britta Borch Egevang.

»Nogle kvinder har en tendens til at underdrive, hvad de kan, og overdrive, hvad de ikke kan. Dertil kommer, at mange kvinder har cv med meget brede kompetence­r og erfaringer, fordi de typisk har påtaget sig mange forskellig­e opgaver i stedet for at gå en mere lineaer vej.«

Vi ser ofte, at maend bliver forfremmet på potentiale, og kvinder på performanc­e. TINE ARENTSEN WILLUMSEN, STIFTER OG ADM. DIREKTØR I ABOVE AND BEYOND

 ?? ?? »Vi har nogle af verdens mest veluddanne­de kvinder, der står parat på vej ind og op i virksomhed­erne,« siger Tine Arentsen Willumsen, stifter og adm. direktør i Above and Beyond. Foto: Stine Bidstrup
»Vi har nogle af verdens mest veluddanne­de kvinder, der står parat på vej ind og op i virksomhed­erne,« siger Tine Arentsen Willumsen, stifter og adm. direktør i Above and Beyond. Foto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark