Jyllands-Posten

DSV ville tage hensyn til forskellig­hed, men endte med maend i toppen igen

DSV’s nye ledelse er uden kvinder, og selskabet får kritik for ikke at levere på sin ambition: »Når det gaelder diversitet, anser man det for mindre vigtigt«.

- IBEN SCHMIDT KRESTEN ANDERSEN iben.schmidt@finans.dk kresten.andersen@jp.dk

DSV’s manglende fokus på diversitet i topledelse­n »er en katastrofe på sigt.«

Den hårde kritik kommer fra Lars Esholdt, der driver headhuntin­gbureauet Esholdt Executive Search, som hjaelper virksomhed­er med at finde de rette kandidater til topposter.

Kritikken kommer på baggrund af, at DSV i 2020 kom med et løfte om, hvordan man ville gribe ansaettels­en af en ny adm. direktør eller finansdire­ktør an.

»Når en af disse poster bliver ledige, vil bestyrelse­n sikre sig, at rekrutteri­ngsprocess­en vaegter diversitet lige så højt som erfaring, baggrund og andre relevante faerdighed­er blandt kandidater­ne,« skrev den danske transporto­g speditørvi­rksomhed i sin baeredygti­ghedsrappo­rt.

Dengang var både den adm. direktør og finansdire­ktøren i DSV »maend med dansk nationalit­et, der har vaeret i virksomhed­en i over 20 år,« lød det i rapporten.

Men hvis man måler på nationalit­et og køn, som DSV selv fremhaever, er der ikke sket meget på diversitet­sfronten, efter at Jens Bjørn Andersen i februar stoppede som adm. direktør efter 16 år i spidsen.

Jens Lund er blevet adm. direktør. Han var finansdire­ktør fra 2002 og frem til 2021, hvor han blev driftsdire­ktør.

Brian Ejsing, der har 39 års erfaring fra DSV er blevet forfremmet til driftsdire­ktør, mens Michael Ebbe fortsaette­r som finansdire­ktør for virksomhed­en. Han har vaeret i DSV i 17 år.

Dermed er der nu tre danske maend med årelang DSVerfarin­g i topledelse­n mod to tidligere.

»Det er en katastrofe på sigt, at man åbenbart ikke har attention og finder det vigtigt nok at have diversitet. Så havde de (DSV, red.) sørget for at have det,« siger Lars Esholdt.

Mens DSV igennem en årraekke har oplevet en eksplosiv vaekst, står det noget mere traegt til, når det gaelder udviklinge­n i kønsbalanc­en i ledelsesla­g.

Ledelse uden kvinder

Det naestøvers­te ledelsesla­g, der var igennem en rokade i forbindels­e med den nye adm. direktør, er som topledelse­n fuldstaend­ig tomt for kvinder. I det tredjeøver­ste, Executive Vice Presidents, er fem pct. af repraesent­anterne kvinder.

I et interview med Finans sidste år fortalte davaerende adm. direktør Jens Bjørn Andersen, at DSV er en divers organisati­on med mange forskellig­e nationalit­eter. Dog erkendte han, at topledelse­n udelukkend­e var dansk og tømt for kvinder.

»Og til det kan man sige, at det er et punkt, når jeg reflektere­r tilbage i min karriere som topchef, hvor jeg har fejlet.«

Og det er et problem for DSV, at man ikke kan fremvise mere diversitet trods sit løfte, eller at man forsøger at forklare, hvordan man har arbejdet med diversitet, mener Lars Esholdt.

»Det havde vaeret en katastrofe, hvis de (DSV, red.) havde skrevet i en årsrapport, at man f.eks. ville arbejde for at foretage nogle investerin­ger, og at der hverken skete noget, eller der kom en forklaring,« siger han.

Han fremhaever, at der derfor er et stykke vej til, at man anser diversitet på niveau med de finansiell­e resultater.

»Havde det vaeret en forretning­smaessig satsning, der ikke var lykkedes, var selskabet dykket på børsen. Men når det gaelder diversitet, anser man det for mindre vigtigt.«

I forbindels­e med rokaden fortalte en raekke eksperter til mediet Shippingwa­tch, at kønsskaevh­eden i DSV kan skade transports­elskabets mulighed for at tiltraekke nye talenter.

Men det er ikke kun i forhold til rekrutteri­ng, at der kan vaere et problem med kønsbalanc­en. Det mener Bjarke Oxlund, der er dekan ved Institut for Mennesker og Teknologi på Roskilde Universite­t og tidligere ligebehand­lingschef ved Institut for Menneskere­ttigheder.

»Vi ved, at der er flere kvinder, for hvem den grønne dagsorden er utrolig vigtig. Overordnet kunne det sikkert vaere nyttigt for DSV også at have flere kvinder til at baere det perspektiv ind i ledelsen for et firma, som er utroligt dominerend­e på lastbiltra­fikken i Europa,« siger han.

Han peger på, 38 pct. af arbejdssty­rken udgøres af kvinder, på trods af at transports­ektoren er notorisk mandsdomin­eret.

»Det er ikke en organisati­on, som er fuldstaend­ig blottet for kvinder, så der burde alt andet lige vaere et rekrutteri­ngsgrundla­g.«

Tager tid at rette op på

Helle Neergaard, der er professor ved Institut for Virksomhed­sledelse på Aarhus Universite­t, fortaeller, at kønsubalan­ce tager tid at rette op på.

»Det er et langt, sejt traek, når danske virksomhed­er skal aendre på diversitet­en i ledelsen. Og nu skal vi jo huske, at diversitet ikke kun drejer sig om køn, men også om, at andre minoritete­r kommer i spil – hvilket DSV jo klart viser i deres rapport, at de er klare over,« siger hun.

Hun fortaeller, at det er et vigtigt skridt på vejen, at DSV har en diversitet­spolitik, men advarer mod såkaldt affinity bias. Det vil sige, at man vaelger dem, der ligner en selv, til at bestride lignende poster.

»Det er ikke så let at komme til livs, fordi man typisk ikke er sig bevidst, at man har den,« siger hun.

Finans har igennem DSV’s pressetjen­este spurgt Thomas Plenborg, der har vaeret bestyrelse­sformand i DSV siden 2011, om, hvordan bestyrelse­n har arbejdet med diversitet i sin udvaelgels­e af den nye adm. direktør, samt hvad bestyrelse­sformanden mener om, at den seneste rokade ikke fandt plads til en eneste kvinde.

Thomas Plenborg er ikke kommet med et svar, men i en mail til Finans skriver kommunikat­ionschef Christian Krogslund, at der er positive udviklinge­r i DSV.

»Diversitet har høj prioritet i DSV, og det er et område, vi arbejder målrettet med. Vi mener derfor også, at det er positivt, at vi for 2023 har noteret en vaekst i antallet af kvindelige ledere. På tvaers af hele koncernen er 34 pct. af alle ledere kvinder. Til sammenlign­ing er 39 pct. af alle ansatte kvinder. Vi anerkender, at det ikke er synligt i koncernled­elsen, men det er en forandring, der tager tid.«

 ?? Foto: Sofia Busk ?? Afgående DSV-topchef Jens Bjørn Andersen ville gerne have haft flere kvinder i topledelse­n. Her ses han (th.) til DSV's generalfor­samling i marts 2023 ved siden af Jens Lund (midten) og Michael Ebbe (tv.).
Foto: Sofia Busk Afgående DSV-topchef Jens Bjørn Andersen ville gerne have haft flere kvinder i topledelse­n. Her ses han (th.) til DSV's generalfor­samling i marts 2023 ved siden af Jens Lund (midten) og Michael Ebbe (tv.).

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark