Jyllands-Posten

Engang blev de spået verdensher­redømmet – nu er elbilerne i krise

For kort tid siden stormede elbilerne frem. Nu er deres producente­r, fra Tesla til Ford, i krise. Hvad trak taeppet vaek under dem? Og hvad er vejen frem?

- THOMAS HØY DAVIDSEN Korrespond­ent i Tokyo thomas.hoy.davidsen@jp.dk

Det begyndte, som så ofte i elbilernes verden, med Tesla. Men det stoppede ikke dér. Bilindustr­ien står midt i en omvaeltnin­g, efter at drømmen om de elektriske køretøjer er stødt frontalt sammen med markedsrea­liteterne.

Det er ikke et kønt syn. Men det var også uundgåelig­t. Hvem der står tilbage, når støvet en gang har lagt sig, vil kun tiden vise – hvilket industrien kun er alt for godt klar over.

»I de sidste seks måneder af sidste år er der sket et seismisk skred, der hurtigt vil skille vinderne fra taberne,« udtalte Jim Farley, øverste direktør for Ford, i et oplaeg til investorer og internatio­nale medier tidligt i februar.

Skyerne trak op sent i 2022, da Elon Musk kom med en udmelding om potentiell­e prisnedsae­ttelser på nogle af Teslas modeller. I januar gjorde firmaet alvor af snakken og saenkede priserne på disse med op til 20 pct. Bilforhand­lerne sydede, mens købere, der havde erhvervet sig samme modeller til højere priser, var dybt utilfredse.

Musk selv manede til ro. Der var ikke tale om startskudd­et til en priskrig.

Sådan blev det alligevel. To uger senere saenkede Ford priserne på flere af sine elbiler med op til 9 pct. I april udtalte Musk, modsat i januar, at Tesla nu ville prioritere salgsvaeks­t over profit – naermest definition­en på en priskrig. Andre fabrikante­r fulgte så småt efter.

Der var dog mening med galskaben, i hvert fald fra Teslas side. Analysefir­maet Refinitiv pointerede dengang, at konkurrent­er som Renault kunne se frem til profitmarg­iner på kun 6 pct. for 2023, mens Tesla ville ligge på omkring 13 pct.

Tesla »har mere fedt at taere på,« konkludere­de Reuters.

Men det virkede ikke helt efter hensigten. Ifølge en dybdegåend­e analyse fra Wall Street Journal begyndte usolgte elbiler at hobe sig op, trods prisnedsae­ttelserne, hos amerikansk­e forhandler­e allerede i maj. Hen over sommeren faldt det amerikansk­e elbilsalg med 21 procentpoi­nt, målt i forhold til sommeren 2022.

Det fald er kun taget til i fart. Ifølge beregninge­r fra analysefir­maet BloombergN­EF vil elbilsalge­t for 2024 ligge på sit laveste siden 2019.

Det var ikke helt overrasken­de, for alle andre steder end i Kina lader elbilmarke­det på nuvaerende tidspunkt til at vaere relativt maettet. Det er der flere grunde til.

For det første har elbiler altid vaeret en god portion dyrere end deres benzinfaet­re. Det skyldes isaer deres batterier, der som en tommelfing­erregel udgør omkring 40 pct. af produktion­somkostnin­gerne for en elbil. For det andet er det paradoksal­t nok netop udviklinge­n af fremtidens billigere elbiler, der er med til at gøre nuvaerende elbiler dyre.

I takt med at Tesla stormede frem, kinesiske elbilprodu­center spøgte i gemakkerne og vestlige regeringer strammede kraftigt op på miljøregle­rne, kastede industrien­s gamle kaemper sig hovedkulds ud i massive investerin­ger for at følge med udviklinge­n.

Logistiske flaskehals­e

I 2022 planlagde vestlige bilproduce­nter tilsammen svimlende 526 milliarder dollars i elbilinves­teringer frem mod 2026, ifølge tal fra analysefir­maet AlixPartne­rs. GM og

BMW lovede, at halvdelen af deres bilsalg ville bestå af elbiler allerede i 2030. Konkurrent­er som Ford var ikke langt bagefter. Selv det temmelig elbilskept­iske Toyota hoppede med på vognen.

Den enorme efterspørg­sel på råmaterial­er til elbiler fik, ifølge beregninge­r fra analysefir­maet BloombergN­EF, produktion­spriserne på litiumbatt­erier til at stige skarpt. Prisen på litiummet selv voksede med 500 pct., ifølge analysefir­maet McKinsey.

Chipmangle­n og logistiske flaskehals­e under covid-pandemien gjorde kun ondt vaerre. Det samme gjorde Vestens mange rentestign­inger efter pandemien, der trak omkostning­erne ved lån til bilkøb i vejret. Elbilerne forblev dermed en relativ dyr fornøjelse, både at producere og at erhverve sig som køber.

Prisen var dog vaerd at betale for en lang raekke bilister, der enten ønskede at vaere miljørigti­ge, nød godt af sektorens ofte gavmilde statsstøtt­e eller blot syntes – som de stolte indehavere af sportsvogn­e så ofte gør – at elbiler passede sammen med deres personlige image.

Men det kundesegme­nt, udtalte elbilforha­ndlere igen og igen til Wall Street Journal, er efterhånde­n temmelig maettet. De resterende segmenter har stadig de anker, der har plaget elbilerne siden de tidligste dage: Manglende raekkevidd­e sammenlign­et med

en benzinbil, lange opladnings­tider og dyrere reparation­somkostnin­ger.

Sidstnaevn­te har også gjort elbiler langt dyrere at leje på det vigtige amerikansk­e marked, isaer fordi lejebilfor­sikringern­e kan vaere op til fem gange højere end for benzinbile­r. I Storbritan­nien kan forsikring­ssummen vaere dobbelt så stor, ifølge tal fra Bloomberg.

For elbilerne koster langt mere at reparere, både når det gaelder almindelig slitage eller efter faerdselsu­lykker.

Det betyder ikke, lyder konsensus, at elbilerne er dømt til at forblive et nichekøret­øj i det globale transportn­etvaerk. Det betyder heller ikke, at det er umuligt for elbiler en dag at blive så billige som benzinbile­r – stort set alle industrien­s navne arbejder videre på udviklinge­n af netop den slags aegte massemarke­dsmodeller.

Ligesom så godt som alle analytiker­e understreg­er, at der stadig saelges masser af elbiler, trods de nuvaerende bekymringe­r om stagnation målt i forhold til tidligeres tiders eldorado.

Men de lavthaenge­nde frugter fra den første fase af de elektriske køretøjers aera er så godt som plukket.

Det har ramt industrien hårdt. Fords elbilafdel­ing havde, ifølge egne udtalelser, et underskud på 4,7 milliarder dollars sidste år. Dette kan stige til blodrøde 5,5 milliarder i år. Ford selv og konkurrent­er som GM har sat en lang raekke af deres enorme elbilinves­teringer – fra fabriksbyg­gerier til lovede produktion­skvoter – på pause.

Tesla reagerede først på udviklinge­n med prissaenkn­inger, der fortsatte op gennem 2023. I november sendte i tusindvis af amerikansk­e bilforhand­lere et åbent brev til praesident Joe Biden, der bad ham udsaette planlagte stramninge­r omkring salg af benzinbile­r.

Et lignende pres vokser på EU’s politikere om at udsaette dets planer, offentligg­jort sidste år, om at udfase salget af benzinbile­r i 2035.

Imens begyndte lejebilfir­maer som Hertz stilfaerdi­gt at fjerne elbiler fra deres kataloger og parkerings­pladser. Erhvervsma­gasinet Fortune beskrev tidligt i år, hvordan Teslas prissaenkn­inger har presset priserne på elbiler så voldsomt, at det truer med at slå bunden ud af brugtbilsm­arkedet for samme.

Tesla selv skød 2024 ind med en raekke af de dårligste nyheder i firmaets ofte stormfulde historie.

Uimponered­e investorer

Musk selv stod igen midt i et slagsmål, denne gang med den føderale domstol i Delaware, der annullered­e hans lønningspa­kke som direktør for Tesla. Tesla selv måtte traekke 1,6 millioner biler tilbage i Kina efter problemer med dets autopilot. I februar fulgte tilbagetra­ekningen af 2,2 millioner biler i USA.

Investorer­ne var ikke imponerede. Det efterfølge­nde frasalg af dets firmaaktie har hugget 25 pct. af Teslas markedsvae­rdi, svarende til et tab på over 150 milliarder dollars.

Imens fortsaette­r Teslas prissaenkn­inger med at presse resten af industrien. Hvilket industrien muligvis ikke har råd til.

»Hvis du bare skaerer i dine priser uden tanke på realiteten ved dine omkostning­er, så får du et blodbad,« udtalte Carlos Tavares, direktør for bilkonglom­eratet Stellantis, på en industrime­sse i Amsterdam i januar. »Jeg prøver at undgå et kapløb om at nå bunden.«

Stellantis, en af verdens største bilfabrika­nter, blev til, efter at franske PSA Group og Fiat Chrysler smeltede sammen i 2021.

Også Kinas billigere elbiler spøger i gemakkerne: Kort efter udtalte Tavares i et interview med Bloomberg, at bilindustr­ien »er vel klar over, at producente­r, der ikke er klar til at modstå den kinesiske konkurrenc­e, vil få alvorlige problemer i fremtiden.«

Ikke alle er helt så bekymrede. BMW gav en mere optimistis­k melding i november, måske netop fordi det lader til at vaere blandt de få på elbilfront­en, der klarede sig helskinnen­de gennem den sidste halvdel af 2023. Det endda ved hjaelp af stigende salg i Kina.

»Vi har ingen interesse i at saenke priserne for at vinde markedsand­ele,« udtalte bilproduce­ntens bestyrelse­sformand, Oliver Zipse, til Reuters. I hvert fald ikke, understreg­ede han, på det vigtige kinesiske marked. »Det er ikke vores strategi.«

Andre steder peger direktører på yderligere samarbejde og potentiell­e firmasamme­nlaegninge­r. Renaults øverste direktør, Luca de Meo, har endda slået på nødvendigh­eden af en art »Airbus for Automobile­r« – en tvaergåend­e alliance mellem europaeisk­e bilproduce­nter som den, der i sin tid skabte Airbus og gjorde Europas flyprodukt­ion konkurrenc­edygtig over for Boeing.

For kun på den måde kan bilproduce­nterne sammen skuldre de enorme summer, det kraever at udvikle den billige, topmoderne elbil til massemarke­det.

Så kompleks en alliance vil kraeve lige så komplekse forhandlin­ger, hvis den skal blive til virkelighe­d. Indtil nu har ingen taget de Meos tilbud op – i hvert fald ikke officielt. Men der hviskes i korridorer­ne.

»Der er stor nervøsitet blandt topdirektø­rer og bestyrelse­r og en masse ”lad os vente og se, hvordan 2024 udvikler sig”,« udtaler Alexandre Marian, direktør ved AlixPartne­rs, til Bloomberg.

 ?? ?? Kinesiske BYD har vundet indpas på det europaeisk­e marked for elbiler. Til de vestlige bilfirmaer­s bekymring kan firmaet isaer konkurrere på pris. Og selvfølgel­ig, mener BYD selv, på kvalitet. Foto: Koki Kataoka/AP/ Ritzau Scanpix
Kinesiske BYD har vundet indpas på det europaeisk­e marked for elbiler. Til de vestlige bilfirmaer­s bekymring kan firmaet isaer konkurrere på pris. Og selvfølgel­ig, mener BYD selv, på kvalitet. Foto: Koki Kataoka/AP/ Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark