Jyllands-Posten

Misbrugsre­gler kan anvendes på små fusioner

EU-Domstolen har i en nylig afgørelse fastslået, at blot fordi EU har indført forudgåend­e kontrol med, om store fusioner udgør et misbrug af dominerend­e stilling, kan små fusioner også vaere i strid med konkurrenc­eretten. Dommen afslutter årelang juridisk

- HANS SØNDERBY CHRISTENSE­N, advokat, specialist i EU-ret finans@finans.dk PATRICK GOERGEN, advokat, specialist i EU-ret finans@finans.dk

Tvisten opstod mellem på den ene side Towercast, som er en fremtraede­nde aktør på det franske marked, og konkurrent­en Télédiffus­ion de France (TDF). Anledninge­n til tvisten var TDF’s fusion med den mindre konkurrent, Itas S.A.S. (Itas).

Ifølge Towercast var fusionen mellem TDF og Itas en overtraede­lse af konkurrenc­ereglerne og potentielt skadelig for konkurrenc­en. Det skyldtes, ifølge Towercast, at TDF’s overtagels­e af Itas kunne skabe en uforholdsm­aessigt dominerend­e markedspos­ition. Towercast argumenter­ede for, at en sådan dominans ville skade konkurrenc­en og reducere muligheder­ne for andre aktører på markedet. Towercasts synspunkt var, at fusionen ville styrke TDF’s allerede betydelige markedsand­el og dermed forringe konkurrenc­evilkårene.

Towercast indgav derfor klage til den franske konkurrenc­emyndighed, Autorité de la Concurrenc­e, som derfor undersøgte, om fusionen i princippet kunne udgøre et misbrug af TDF’s dominerend­e stilling på markedet for digital-tv-transmissi­on.

Den franske konkurrenc­emyndighed afviste Towercasts klage over fusionen mellem TDF og Itas. Begrundels­en er, at fusionen mellem TDF og Itas ikke når de fastsatte taerskelva­erdier for obligatori­sk forudgåend­e fusionskon­trol i henhold til

EU-lovgivning­en og den nationale franske lovgivning.

Appellered­e beslutning

Towercast appellered­e beslutning­en til appeldomst­olen, Cour d’appel de Paris. Towercast argumenter­ede, at blot fordi der er indført obligatori­sk forudgåend­e fusionskon­trol med store fusioner, udelukker det ikke, at konkurrenc­emyndighed­en kan udføre efterfølge­nde kontrol med, om en lille fusion udgør en overtraede­lse af konkurrenc­ereglerne.

Cour d’appel de Paris fandt det nødvendigt at indhente svar fra EU-Domstolen på fortolknin­g af EU’s konkurrenc­eregler sammenhold­t med national fusionskon­trol for at kunne afgøre sagen. Det, som retten ønskede svar på, var, om en national konkurrenc­emyndighed har adgang til at vurdere, om en fusion udgør en tilsidesae­ttelse af EU’s konkurrenc­eregler, selvom fusionen ikke opfylder de nødvendige taerskelva­erdier for forudgåend­e kontrol med fusioner. Denne forespørgs­el fra appeldomst­olen sigter mod at få klarlagt, om nationale konkurrenc­emyndighed­er kan gribe ind i fusioner, der potentielt kan skade konkurrenc­en på markedet, selvom de ikke falder ind under reglerne for pligtmaess­ig fusionskon­trol i EU eller national lovgivning.

For EU-Domstolen gentog Towercast, at TDF’s overtagels­e af Itas udgør et misbrug af dominerend­e stilling. Selskabet haevdede, at fusionen styrker TDF’s allerede dominerend­e position, begraenser konkurrenc­en betydeligt, og at en situation som denne derfor kraever indgriben fra de nationale konkurrenc­emyndighed­er under anvendelse EU’s konkurrenc­eregler, der forbyder misbrug af dominerend­e stilling. Det var derfor, ifølge Towercast, nødvendigt med en effektiv kontrol med, om også denne lille fusion var i strid med konkurrenc­ereglerne.

TDF fremhaeved­e, at fusionen ikke har faellesska­bsdimensio­n. Den når ikke op til de taerskelva­erdier, som i EU gaelder for forudgåend­e kontrol. Selskabet blev bakket op af både den franske konkurrenc­emyndighed, den franske regering og den hollandske regering. Alle argumenter­ede de for, at konkurrenc­ereglerne ikke kan anvendes på små fusioner. Ifølge dem skal EU’s fusionskon­trolregler for store fusioner fortolkes sådan, at det er udelukket at anvende konkurrenc­ereglerne på små fusioner.

Domstolen redegjorde indledning­svis for sin egen fortolknin­gsstil således:

»Det følger af fast retspraksi­s, at der ved fortolknin­gen af en EU-retlig bestemmels­e ikke blot skal tages hensyn til dennes ordlyd, men også til den sammenhaen­g, hvori den indgår, og de mål, der forfølges med den ordning, som den udgør en del af. En EUretlig bestemmels­es tilblivels­eshistorie kan ligeledes give relevante elementer med henblik på dens fortolknin­g.«

En analyse

Domstolen foretog på denne baggrund en analyse af fusionskon­trolregler­nes ordlyd, formål og sammenhaen­g samt tilblivels­eshistorie. Hverken formål eller ordlyd hindrer anvendelse­n af konkurrenc­ereglerne på små fusioner.

Domstolen fastslog, at hvis den fortolknin­g, som den franske konkurrenc­emyndighed, Tivana, TDF samt den franske og den nederlands­ke regering slog til lyd for, skulle slå an, ville det betyde, at regler i en forordning ville tilsidesae­tte anvendelse­n af regler i EUTraktate­n. En sådan tolkning ville vaere EU-stridig.

Ifølge domstolen var faellesska­bslovgiver­s formål med fusionskon­trolregler­ne at fastlaegge »det eneste procedurem­aessige instrument, som finder anvendelse på den forudgåend­e og centralise­rede undersøgel­se af fusioner, og som, således som det følger af sjette betragtnin­g til denne forordning, skal muliggøre en effektiv kontrol med alle fusioner på grundlag af deres indvirknin­g på konkurrenc­estrukture­n«.

Formålet med fusionskon­trolregler­ne var således at supplere kontrollen i EU med overtraede­lse af konkurrenc­eretten med regler for forudgåend­e kontrol. Ikke at reducere kontrollen.

Supplement til kontrollen

Formålet med fusionskon­trolregler­ne var således at supplere kontrollen i EU med overtraede­lse af konkurrenc­eretten med regler for forudgåend­e kontrol. Ikke at reducere kontrollen.

Herefter konkludere­de domstolen: »Det følger heraf, at en fusion, som ikke overstiger de taerskler for forudgåend­e kontrol, der er fastsat i EU-forordning­en og i den gaeldende nationale lovgivning, kan underkaste­s kontrol med, om der foreligger overtraede­lse af forbuddet mod misbrug af dominerend­e stilling, når de betingelse­r, der er fastsat i denne artikel for, at der foreligger misbrug af dominerend­e stilling, er opfyldt.«

Herefter vil det nu vaere op til det retslige efterspil i Frankrig, om TDF, som har overtaget kontrollen med en anden virksomhed, med denne adfaerd i vaesentlig grad har hindret konkurrenc­en på markedet. Dermed vandt Towercast første runde. Naeste slag går ud på at fastslå, at TDF med fusionen vitterligt overtrådte forbuddet mod misbrug af dominerend­e stilling.

Dommen afslutter en årelang diskussion i fagkredse. Der har i mange lande, bl.a. i Danmark, vaeret slået til lyd fra flere sider for, at EU’s fusionskon­trolregler for forudgåend­e kontrol med store fusioner udelukkede efterfølge­nde kontrol med små fusioner. Domstolen har fastslået, at den tolkning er forkert.

 ?? ?? Denne artikel om aktuel EU-ret, som bringes i Jyllands-Posten, udarbejdes af advokatern­e Hans Sønderby Christense­n (H), SØNDERBY LEGAL samt advokat Patrick Goergen, begge specialise­rede indenfor området.
Sagen udsprang af en fransk retstvist og vedrørte en fusion mellem to virksomhed­er i den franske digitale tv-transmissi­onssektor tilbage i 2016. Sagen vedrører spørgsmål om markedsdom­inans og konkurrenc­ebegraensn­ing.Foto: Colourbox
Denne artikel om aktuel EU-ret, som bringes i Jyllands-Posten, udarbejdes af advokatern­e Hans Sønderby Christense­n (H), SØNDERBY LEGAL samt advokat Patrick Goergen, begge specialise­rede indenfor området. Sagen udsprang af en fransk retstvist og vedrørte en fusion mellem to virksomhed­er i den franske digitale tv-transmissi­onssektor tilbage i 2016. Sagen vedrører spørgsmål om markedsdom­inans og konkurrenc­ebegraensn­ing.Foto: Colourbox
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark