Jyllands-Posten

De fleste er blevet fattigere, men sammen er vi blevet rigere

Samlet set er privatforb­ruget ikke ramt i naer så høj grad, som man kunne have forventet i lyset af, hvor mange bøllebank reallønnen har fået.

- SØREN KRISTENSEN Cheføkonom i Sydbank

Langt de fleste danskere oplever i øjeblikket, at selvom lønnen raekker lidt laengere end for et par kvartaler siden, raekker den ikke naer så langt, som den gjorde for tre år siden. Det er en meget sjaelden situation i dansk økonomi, og det haenger naturligvi­s også sammen med, at vi i den periode har set nogle meget store prisstigni­nger.

kunnet aflaeses i privatforb­ruget, der fra midten af 2022 og frem til foråret 2023 faldt uafbrudt i det, der endte med at blive det største fald i privatforb­ruget siden finanskris­en. I de seneste tre kvartaler har der i imidlertid vaeret fremgang i privatforb­ruget og i slutningen af 2023 var det endda en meget solid fremgang. Samlet set er privatforb­ruget derfor ikke ramt i naer så høj grad, som man kunne have forventet i lyset af, hvor mange bøllebank reallønnen har fået.

Det har også

En stor del af forklaring­en på det skal findes på arbejdsmar­kedet, der på trods af både inflations- og rentemodvi­nd har haft et glimrende 2023. Her blev der nemlig flere end 30.000 ekstra lønmodtage­re i Danmark.

Det betyder også,

at hvis vi stedet for reallønnen kigger på den samlede reale lønindkoms­t, er billedet lidt et andet. Godt nok er vi ikke helt oppe på de niveauer, vi oplevede i de to kvartaler, hvor vi fik optøet feriepenge­ne. Men faktisk er vi på et noget højere niveau, end før inflatione­n ramte økonomien.

Forklaring­en er ganske simpel. Groft sagt er det sådan, at selvom langt de fleste har råd til faerre varer i kurven, har langt flere nu råd til at købe en kurv i første omgang, da de nu er kommet ind på arbejdsmar­kedet.

Laeg dertil, at langt de fleste lønmodtage­re lige nu oplever en haesblaese­nde fremgang i reallønnen. Det har vaeret tilfaeldet for de privatansa­tte siden foråret 2023, og fra april gaelder det også for alvor de offentligt ansatte, hvis deres overenskom­ster ellers stemmes igennem af medlemmern­e.

Det tegner tilsammen nogle ganske lyse udsigter for privatforb­ruget i 2024. Saerligt når man taenker på, at forbrugern­e faktisk langtfra bruger alt det, som de egentlig kunne, hvis de ville. Så hvis arbejdsmar­kedet ellers holder skindet nogenlunde på naesen, kan 2024 ende med en solid vaekst i privatforb­ruget.

Vi kommer i hvert fald til at skrue op for privatforb­ruget, når vi i starten af marts opdaterer vores prognose dansk økonomi.

Det er en af årsagerne til, at vi også kommer til at skrue op for vaekstudsi­gterne for hele økonomien. Det kan mange danske virksomhed­er glaede sig over, men saerligt restaurant­er, hoteller, butikker og andre, der saelger direkte til forbrugern­e, kan få glaede af den fremgang i løbet af det kommende år.

Groft sagt er det sådan, at selvom langt de fleste har råd til faerre varer i kurven, har langt flere nu råd til at købe en kurv i første omgang, da de nu er kommet ind på arbejdsmar­kedet. SØREN KRISTENSEN

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark