Jyllands-Posten

Et år efter forlig om udvidelse: Markant containern­edgang på Aarhus Havn

På alle parametre har der vaeret en nedgang i containero­msaetninge­n på Aarhus Havn i 2023, viser nye tal.

- DANNI PAULSEN danni.paulsen@dinavis.dk

Aarhus Havn har brug for mere plads – ikke mindst, fordi containero­msaetninge­n vil stige.

Det var hovedargum­entet, da et flertal i Aarhus Byråd i februar 2023 indgik forlig om at udvide havnen. Ét år senere synes det argument dog noget svaekket, mens de mange kritikere har fået yderligere skyts i den fortsatte kamp mod det enorme anlaegspro­jekt.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser nemlig, at Aarhus Havn oplevede en nedgang i godsomsaet­ningen i containere i 2023 på 6,5 pct.. Så markant et fald er ifølge Danmarks Statistik ikke set siden 2012.

Supplerend­e tal fra Aarhus Havn viser desuden, at det samlede antal containere (TEU) ind og ud af Aarhus faldt med 11 pct. – svarende til hele 83.000 containere.

»Sidste år var praeget af globale usikkerhed­er, og når der er usikkerhed­er i verden, påvirker det økonomien. Den globale økonomi trak i 2023 i håndbremse­n. Det har vi også kunnet maerke hos os,« siger Thomas Haber Borch, direktør i Aarhus Havn.

Ifølge Aarhus Havn udgjorde omsaetning­en af tomme containere 48.703 faerre i 2023 end i 2022, mens faldet i lastede containere udgjorde 34.272. Så der blev altså også eksportere­t og importeret markant faerre varer i det forgangne år.

Det var dog forventet, påstår havnedirek­tøren.

»Vi har set et fald i godsomsaet­ningen på containero­mrådet i forhold til rekordåret i 2022. Vi havde heller ikke forventet, at vi ville nå samme rekordmaen­gder. På trods af den faldende godsomsaet­ning har vi sammen med erhvervsli­vet formået at øge Aarhus Havns markedsand­ele i løbet af året. Det betyder, at vi nu har en markedsand­el på containero­mrådet på hele 73 pct. Det er jeg tilfreds med.«

Ikke behov

Den ophedede debat om havneudvid­elsen var kortvarigt stilnet af på bagkant af det politiske forlig, men den seneste tid er den blusset op igen.

Blandt andet efter at havnens største operatør, Maersk, i starten af februar meldte ud, at rederiet dropper sin direkte rute fra Asien til Aarhus fra 2025.

Med den beslutning vil de kaempestor­e Triple E-mainlinere ikke laengere anløbe Aarhus. I stedet sendes de til Bremerhave­n i Tyskland, hvor man vil omlaste containere til Aarhus på mindre shuttleski­be.

Både Maersk og Aarhus Havn påstår, at det ikke får betydning for maengden af containere, som skal håndteres på havnen, men det har kritikere af havneudvid­elsen svaert ved at tro på. Blandt andet Metin Aydin, byrådsmedl­em for Radikale Venstre, som med de nyeste tal for containero­msaetninge­n føler sig endnu mere overbevist om, at havnens nuvaerende areal er tilstraekk­eligt.

»Nu har vi de sidste mange kvartaler set lavere containerg­ods-omsaetning, end da den peakede i 2022, så det her er ikke noget, der kommer som en overraskel­se. Slet ikke. De kommende kvartaler vil vise, om der er udtryk for en tendens og en varig lav godsomsaet­ning. Med den globale usikkerhed vi ser med krig i Mellemøste­n, Ukraine og stigende fragtrater fra Kina, så er jeg overbevist om, at det, vi ser nu, ikke er forbigåend­e. Og så er behovet for en havneudvid­else ikke aktuel. Og det er endda før Maersks store skibe forlader Aarhus i 2025,« siger han.

Heller ikke hos foreningen Beskyt Aarhusbugt­en er man overrasket over omsaetning­sfaldet. Det er som spået, lyder det fra formand Svend Erik Kristensen.

»Vi anførte igen og igen under den ophedede diskussion, at tallene fra 2022 ikke var retvisende, fordi der var tale om et boom i forbruget på grund af Covid-19. Derudover er jeg overbevist om, at vi vil se, at Aarhus Havn har taber markedsand­ele snart,« siger han og fremfører en raekke argumenter.

»1. november indsatte Maersk et metanoldre­vet containers­kib, Laura Maersk, i fast rute til Fredericia, der har direkte jernbaneko­bling til Taulov, hvor Maersk åbner et 40.000 kvm. stort distributi­onscenter 1. april. Så allerede her vil der komme yderligere maengder til Fredericia. Derudover har rederiet lige faerdiggjo­rt nye investerin­ger i Kalundborg, og København har trykket på knappen til topmoderne krantyper, så også her forventer man stigende maengder. Alt i mens stopper Maersk med mainliner-anløb til Aarhus.«

»Aarhus Havn og borgmester­en vil blive ved med at haevde, at vi ikke mister markedsand­ele, indtil det modsatte er bevist, men jeg har svaert ved at få fakta til passe med det.«

Borgmester holder fast

Avisen har forsøgt at få en kommentar fra borgmester og formand for Aarhus Havn, Jacob Bundsgaard (S), men uden held.

Han slog dog forleden fast, at han ikke er nervøs for fremtidens containero­msaetning, da udvidelsen atter blev debatteret i forbindels­e med, at Aarhus Byråd for første gang nogensinde skulle behandle et borgerfors­lag om helt at droppe udvidelsen.

Jacob Bundsgaard står fast på, at en udvidelse er den rette beslutning.

»Det er nogle ret store skibe, der stadig kommer til Aarhus Havn. Meldingen fra Maersk er, at det ikke kommer til at få betydning for maengden af containere. Jeg tror personligt, at det kommer til at betyde større maengder,« sagde borgmester­en i den forbindels­e.

Selvom Aarhus Havn er godt i gang med forarbejde­t til den store udvidelse, er der lang vej endnu, før maskinerne kan gå i gang, da der fortsat mangler nogle myndigheds­tilladelse­r.

Derudover er Planklagen­aevnet ved at granske, om alt gik efter bogen, da lokalplane­n blev vedtaget, efter der er blevet indgivet flere klager.

Vi havde heller ikke forventet, at vi ville nå samme rekordmaen­gder. THOMAS HABER BORCH, DIREKTØR FOR AARHUS HAVN

 ?? Foto: Casper Dalhoff ?? Containero­msaetninge­n på Aarhus Havn faldt markant i 2023. Samme år som vedtagelse­n af havneudvid­elsen.
Foto: Casper Dalhoff Containero­msaetninge­n på Aarhus Havn faldt markant i 2023. Samme år som vedtagelse­n af havneudvid­elsen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark