Jyllands-Posten

Region Midtjyllan­d: Blikket er stift rettet mod patientern­es ret til udredning

Region Midtjyllan­d indhentede i efteråret størstedel­en af det varslede millionund­erskud på sundhedsom­råde. Alligevel afskediger Aarhus Universite­tshospital i disse uger medarbejde­re. Det er der saerligt en grund til, påpeger regionsråd­sformand Anders Kühn

- MARIA DALHOFF maria.dalhoff@jp.dk

Vi skal hele tiden fokusere på, hvad der er vigtigst for os at løse. I efteråret var det økonomien. Lige nu er opgaven udrednings­retten på det somatiske område. ANDERS KÜHNAU (S), REGIONSRÅD FORMAND FOR REGION MIDTJYLLAN­D

I oktober sidste år hev Region Midtjyllan­d i den helt store håndbremse og indførte øjeblikkel­igt ansaettels­esstop.

Årsagen var udsigten til samlet merforbrug bl.a. på regionens hospitaler på samlet 266,3 mio. kr. mere end budgettere­t i 2023. De seneste opgørelser viser dog et helt andet billede.

Sundhedsom­rådet har samlet overskrede­t budgettern­e med 11,8 mio. kr. svarende til 0,4 promille af det samlede budget i Region Midtjyllan­d. Alligevel har de første uger af 2024 budt på opsigelse af bl.a. sygeplejer­sker på kraeftafde­lingen på Aarhus Universite­tshospital (AUH). Anders Kühnau (S), som er formand for regionsråd­et i Region Midtjyllan­d, forklarer:

»AUH og Regionhosp­italet Gødstrup kom ud af 2023 med underskud. Så laenge økonomien ikke haenger sammen, så er vi nødt til at finde besparelse­rne på hospitaler­ne. Men derudover har regionerne ikke fået daekning for de forventede stigninger i udgifterne til tilskudsme­dicin i 2024. De penge er vi også nødt til at finde igennem besparelse­r på hospitaler­ne, som skal vaere i økonomisk balance,« siger Anders Kühnau, der peger på, at regionsråd­et i Region Midtjyllan­d ved udgangen af 2023 vedtog en spareplan på 237 mio. kr. i budget 2024.

Behovet vokser

Derfor er der ivaerksat strukturel­le besparelse­r, som skal gennemføre­s i løbet af året.

»Vi bliver fortsat nødt til tilpasse vores serviceniv­eau og vores struktur til den økonomi, der er til rådighed i en tid, hvor flere får behov for vores ydelser, og hvor udgifterne til isaer praksisomr­ådet og tilskudsme­dicin kun går en vej, nemlig op. Derfor står de strukturel­le besparelse­r, et flertal i regionsråd­et vedtog før jul, fortsat ved magt,« siger Anders Kühnau.

Spareplane­n omhandler bl.a. personaleb­esparelser svarende til i alt ca. 127 fuldtidsst­illinger i 2024 stigende til ca. 225 fuldtidsst­illinger i 2027 og frem.

Men patientern­e fortsaette­r jo med at have behov for udredning og behandling. Hvordan kan det blive ved med at haenge sammen?

»Det er også rigtig svaert. I en periode efter covid-19 har det vaeret for dyrt at drive hospitaler i Danmark. Generelt er vi meget effektive, men der er brugt ekstra penge på vikarer og overarbejd­e. Vi er nu på vej til at komme ind i en normaliser­et situation, hvor det bliver mere effektivt og billigere at drive hospitaler­ne. Men der er ikke lagt penge ind til at imødekomme den demografis­ke udvikling, hvor flere får brug for sundhedsyd­elser. Det er nok min største bekymring,« siger Anders Kühnau, som peger på isaer en vej til at finde luft i sundhedsva­esenets økonomi.

»Vi skal undersøge, om der er behandling­er og undersøgel­ser, som vi ikke laengere skal foretage. Kan vi eksempelvi­s skaere ned på antallet af kontrolbes­øg i ambulatori­erne? Den vej skal vi intensiver­e i transforma­tionsarbej­det på sundhedsom­rådet. Det arbejder vi sammen med bl.a. laegeforen­ingen og det tvaerfagli­gt specialerå­d for hvert af de laegefagli­ge specialer i regionen om. Der er nogle ting, som vi skal have skåret fra, hvis aktivitete­n ikke giver vaerdi nok for patientern­e. Både regionalt og nationalt«.

Men det aendrer vel ikke på, at der foreløbig stadig er områder, hvor ventetider­ne er lange?

»Vi har lavet en aftale med regeringen om, at vi skal tilbage til normale ventetider til behandling­er i løbet af året. Vi har nu blikket stift rettet mod udrednings­retten. Her skal vi vaere hurtigere, og det har vi stort fokus på både i direktions­og koncernled­elsen. Vi ved erfaringsm­aessigt, at ledelsesin­formation og stort ledelsesfo­kus kan rykke noget i forhold til at saette ind på de områder, hvor vi har størst udfordring­er med udrednings­retten. Det er ikke let, men det kan lade sig gøre. Vi skal finde gode måder at gøre det på, så det ikke bare ender med, at medarbejde­rne skal løbe hurtigere,« siger Anders Kühnau med henvisning til, at den gaeldende udrednings­ret giver patientern­e ret til at blive undersøgt og udredt inden for 30 dage, når de henvises til et sygehus. Hvis regionen ikke kan leve op til det, har patientern­e udvidet ret til at vaelge udredning hos et privathosp­ital.

Fortsaette­r det kvalificer­ede ansaettels­estop efter den udmeldte udløbsdato 31. marts 2024?

»Det er direktione­n, som skal vurdere, om det stadig er nødvendigt i forhold til at holde budgettern­e i 2024 på hospitaler­ne,« siger Anders Kühnau, der mener, at rekrutteri­ngssituati­onen i sundhedsva­esenet generelt er i bedring.

»Det ser ud til at lysne. Det er blevet lidt lettere for os at rekruttere bl.a. sygeplejer­sker og anaestesis­ygeplejers­ker end det har vaeret i meget lang tid. Det betyder, at vi lettere kan undgå behovet for vikarer«.

Bliver der nogensinde ro på økonomien i sundhedsva­esenet?

»Generelt har vi henover årene haft ret god succes med at styre økonomien. Det lykkedes også i 2023. Tingene bevaeger sig lidt op og ned. Der vil altid vaere udfordring­er. Når vi har løst det ene problem, så dukker et nyt op. Vi skal hele tiden fokusere på, hvad der er vigtigst for os at løse. I efteråret var det økonomien. Lige nu er opgaven udrednings­retten på det somatiske område«.

 ?? ?? Regionsfor­mand Anders Kühnau (S) fastholder, at spareplane­n for Region Midtjyllan­d skal gennemføre­s. Arkivfoto: Joachim Ladefoged
Regionsfor­mand Anders Kühnau (S) fastholder, at spareplane­n for Region Midtjyllan­d skal gennemføre­s. Arkivfoto: Joachim Ladefoged

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark