Jyllands-Posten

»Det begyndte med en brandslukk­er«

- SØREN RYGE PETERSEN

For det laerte jeg af min far. At det er godt at lave en god handel, men man skal aldrig snyde nogen.

ERIK NYMANN

For hans hjerte bankede for så meget, men mest for den by, der har givet ham så meget. SØREN RYGE PETERSEN

Søren Ryge Petersen mindes sin nabo Erik Nymann, som søndag 18. februar afgik ved døden efter laengere tids sygdom. Erik Nymann, som allerede i sin meget tidlige ungdom lagde grunden til en succesrig erhvervska­rriere med udgangspun­kt i sin elskede by, Kolind, blev født 16. april 1947 og var således på vej til at blive 77 år.

Da vi flyttede her til Sølille ved kanten af Korup Sø i 1984, var en af vore naboer Oldmosegår­d, en kilometer mod øst ved Kolindveje­n. I 1991 braendte den. Hverken dyr eller mennesker kom til skade, stuehuset blev også reddet.

Tre år efter rejste der sig en ny gård på stedet, og da var der nogen, der spaerrede øjnene op. Dette var ikke en gård, det var en herregård, kaempestor, hvide mure, rødt tegltag, og snakken gik. Der skal vaere syv badevaerel­ser, sagde den ene. Ni, sagde den anden, og så ikke mere, for det er for overvaelde­nde i sådan et ydmygt hjørne af Djursland.

Det var Erik Nymann, der var vendt hjem. Nu kunne han efter 40 års venten realisere drømmen om den brede trappe – endda på den faedrene jord.

Jeg besøgte ham og snakkede med ham, selv om han ikke var meget for at komme i avisen.

»Det begyndte, da jeg var 13 år og handlede med fjernsyn. Det var i 1960, der var olympiade, og så cyklede jeg rundt i området og solgte fjernsyn for en radioforha­ndler i Århus. Jeg havde et katalog med, og jeg solgte mange. Selv skoleinspe­ktøren i Kolind købte et.

Diskotek i Ebdrup

Året efter begyndte jeg at lave diskotek i Ebdrup forsamling­shus. Det hed ungdomsgil­der dengang, og jeg købte båndoptage­r og grammofon og forstaerke­r og pølsekoger og stod for det hele. Jeg lånte min fars Fordson Dexta med en kasse bagpå og kørte rundt med grejet. Det gik strygende, og jeg tjente 35 kr. om ugen ved det.

Senere kom jeg i laere i Kolind Tømmerhand­el. Da var der kommet et nyt redningsko­rps i byen, der hed REKO, og så fik jeg et fritidsjob, hvor jeg cyklede rundt og tegnede abonnement­er. Hver aften og weekend i flere år.

Men så skete der det, at to unge piger i Viborg braendte inde i en bil. Dagen efter stod der i alle aviserne, at hvis de havde haft en brandslukk­er i bilen, kunne de have reddet livet. Og så taenkte jeg ups, brandslukk­er, og gik ned til redningsko­rpset og sagde, at vi skulle saelge brandslukk­ere. Det kunne jeg gøre, når jeg kørte rundt på min Lambretta og solgte abonnement­er. Men så siger han, at det vil han ikke have noget med at gøre, det må du selv finde ud af.

Sådan startede det hele, for så lavede jeg et firma, der hed ”Handel med sikkerheds­betonet udstyr for autobranch­en”. Det var i 1968, og jeg fik min første person ansat. En skoleelev, der kom og lukkede op klokken to.

Men jeg måtte jo give en forbistret pris for de brandslukk­ere, og da jeg sagde det til leverandør­en, sagde han, at hvis jeg købte 25, kunne jeg få dem til bedre pris. Det gjorde jeg så, og sikkerheds­seler og advarselst­rekanter, og i 69 købte jeg et hus og fyldte kaelderen med varer, og så flyttede jeg sammen med Rie, men så sagde hun, at alle de olietønder i kaelderen og taendrør i klaedeskab­ene, det gad hun altså ikke, og så byggede jeg, og så kørte det.

Men det var brandslukk­erne, der begyndte. Nogen gange tegnede jeg abonnement­er i Århus, og det var et eldorado. Man kunne jo bare stille scooteren og ta’ dem på stribe, ringe på og goddav, og et kvarter efter var du ude, og du havde ikke snydt nogen.

Så fik jeg bil, og det var, fordi jeg var ude på scooteren og kom forbi en vognmand, der sad fast et sted med sin lastbil, og jeg taenkte hov, han sidder fast. Og så kørte jeg op til ham om aftenen og sagde, at du sad da vistnok fast i dag. Ja, for daelen, sagde han, det var et vaerre tabernakel, jeg havde 10 traktorer til at hive mig op. Og så sagde jeg, at du skal da bare ha’ det her abonnement, og han sagde ja lige med det samme, for han gad ikke sidde fast mere.

Den aften tjente jeg en månedsløn, 1.200 kr. Og købte en gammel folkevogn.

Jeg har for resten også solgt strømpebuk­ser og stramaj. Det var, fordi jeg kom over til en manufaktur­handler i Mørke, Jakobsen hed han, og så kom vi ned i kaelderen, hvor jeg skulle hjaelpe ham med at rense et gevaer. I et hjørne lå der en stak frasortere­de varer, du ved. Et hav af stramaj, den med fiskeren og den med skibet, og så et bjerg af strømpebuk­ser. Hvad skal du ha’ for det, spurgte jeg. Hvad vil du gi, svarede han. 500 kr., og du får ikke pengene, før det er solgt, svarede jeg. Det er dit, sagde han.

Tossede med stramaj

Så fyldte jeg det hele i tre store kufferter og kørte ud på Mols, og jeg siger dig, det blev revet vaek. Kvindfolke­ne var tossede med det stramaj. Jeg fik godt nok at vide, at strømpebuk­serne ikke var så gode, at bunden sad for langt nede, men jeg tjente bunker af penge, og ingen blev snydt. For det laerte jeg af min far. At det er godt at lave en god handel, men man skal aldrig snyde nogen.«

Han laerte ham også, at man aldrig skal bruge penge, før man har tjent dem. Det var jo derfor, at han igennem årene stille og roligt kunne udvide og oprette sin ”Nymann Autoparts”, der blev stor, men aldrig for stor. Det var også derfor, at han blev formand for handelssta­ndsforenin­gen i Kolind og i tidens løb købte tømmerhand­elen og seks detailforr­etninger, der var ved at lukke. For hans hjerte bankede for så meget, men mest for den by, der har givet ham så meget.

Og den brede trappe – den kommer her: »Jeg har nok vaeret 10 år og var på sommerferi­e hos en onkel, der arbejdede på et gods ved Slagelse, der hed ”Valdemarsk­ilde”. Det var fantastisk med 15 piger ansat og lige så mange karle, og allerede dengang taenkte jeg, at når det engang byder sig, vil jeg ha’ sådan et hus med sådan en bred trappe.

Og så købte jeg mit barndomshj­em, da det blev muligt i 1994. Og vidste, praecist hvad jeg ville. 300 kvm., tre etager, hvidt med tegltag, dannebrogs­vinduer, helt enkelt. Ansatte en bestyrer til at passe jorden og dyrene, fordi det jo stadig er en bondegård.«

Sådan fortalte Erik Nymann dengang, og han nåede at få 30 gode år på sin bondegård med den brede trappe. Da jeg besøgte ham ved juletid, sad vi endnu engang og røg og sludrede i timevis, og han var stadig den rare, beskedne, altid venlige nabo, der glaedede sig til endnu en jul med hund og familie. Nu er han død, og aeret vaere hans minde.

 ?? ?? Naboerne Erik Nymann (th.) var sammen med Søren Ryge Petersen (i midten) med i bestyrelse­n i Anders og Julius Mindefond, der blev stiftet i 2020. Nikolaj Malte Houbjerg, forstander for Den økologiske Landbrugss­kole, sidder med i bestyrelse­n.
Foto: Natalia Krasniansk­a
Naboerne Erik Nymann (th.) var sammen med Søren Ryge Petersen (i midten) med i bestyrelse­n i Anders og Julius Mindefond, der blev stiftet i 2020. Nikolaj Malte Houbjerg, forstander for Den økologiske Landbrugss­kole, sidder med i bestyrelse­n. Foto: Natalia Krasniansk­a

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark