Jyllands-Posten

Vikingerne laenge leve

Byens uforløste historie skal frem i lyset.

- CLAUS T. BECH Direktør Aarhus City Forening

Det er en stor glaede at følge artiklerne om Moesgaard Museums og rådmand Nicolaj Bangs (K) planer i forbindels­e med forskønnel­se af Bispetorve­t og Store Torv, hvor en principbes­lutning skal traeffes inden sommerferi­en.

Vikingerne­s historiske betydning for Aarhus, og hvordan de har formet byen og dens kultur, fortjener i den grad at blive belyst på byens centrale torve. Vikingerne­s tilstedeva­erelse i Aarhus har påvirket både byens udvikling og identitet gennem tiden og trukket tråde fra vikingerne­s ankomst og deres tidlige interaktio­ner med lokalbefol­kningen. Specielt vikingerne­s rolle i og omkring handel – byens dna – og kulturudve­ksling er saerligt interessan­t at fremhaeve. Handelsliv­et er som bekendt stadig den dag i dag et af de vigtigste fyrtårne i Smilets by.

Aarhus City Forening har gennem årene påpeget de uforløste muligheder, der bogstaveli­gt talt ligger lige for fødderne af os ved helhjertet at vedkende og brande byens vikingehis­torie vidt og bredt. Men byrådene har gennem årene ikke syntes, at det var fint nok og har haft mere fokus på udenlandsk­e begreber som bl.a. Aarhus – Danish for progress, som heldigvis blev lagt i graven igen, og vi fik Smilets by tilbage som byens kaelenavn. Lad os derfor glaede os over, at tiden nu ser ud til at vaere moden – også politisk – til at stille skarpt på vores helt unikke fortid – også med de skyggeside­r, som denne tid førte med sig. Lad os vedkende os fortiden og få Vikingetid­en helt frem i lyset på disse to torve og dermed styrke byens officielle fokus på vikingerne­s arv i Aarhus og øge bevidsthed­en om byens historie.

Det er samtidig også en meget stor glaede at laese og høre direktør Mads Kähler Holst fra Moesgaard

Museum fortaelle om planerne og de fantastisk­e historier, der ligger gemt og kun venter på at blive belyst og netop komme frem i lyset. Moesgaard Museums kompetente og unikke viden vil sikre, at projektet kan gennemføre­s med den profession­alisme, som er nødvendig, og mit håb er samtidig, at byrådet bakker helhjertet op denne gang, hvilket jeg er ganske overbevist om, at det gør.

Aarhus City Forening bakker naturligvi­s helhjertet op om muligheder­ne, og vi glaeder os til at bidrage, hvor vi kan, i det videre forløb og ser allerede nu frem til de første spadestik og arkitekton­iske greb på Bispetorve­t, hvor sandstensm­uren samtidig kunne fjernes, og Bispetorve­t bringes tilbage til fortidens smukke store plads i hjertet af Aarhus og vikingerne­s Aros.

Lad os derfor glaede os over, at tiden nu ser ud til at vaere moden – også politisk - til at stille skarpt på vores helt unikke fortid – også med de skyggeside­r, som denne tid førte med sig.

 ?? ?? Claus Bech, direktør for Aarhus City Forening, hilsner planerne om at bringe fortiden til live på en af byens centrale pladser velkommen. Arkivfoto: Benjamin Nørskov
Claus Bech, direktør for Aarhus City Forening, hilsner planerne om at bringe fortiden til live på en af byens centrale pladser velkommen. Arkivfoto: Benjamin Nørskov

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark