Jyllands-Posten

Aarhus Kommune er medejer af en banal udlejnings­virksomhed

Kommunen må ikke saette sig i en situation, hvor der kan saettes spørgsmåls­tegn ved dens uvildighed.

- JØRGEN KUNTER PEDERSEN Partner

Skal Aarhus Kommune og for den sags skyld Region Midtjyllan­d vaere medejer af en banal udlejnings­virksomhed af erhvervsle­jemål? Svaret må vaere nej.

Det drejer sig om Aarhus Kommunes og Region Midtjyllan­ds ejerandel i Incuba A/S, der ejer bygninger på Katrinebje­rg og i Skejby. Hovedaktio­naeren er Aarhus Universite­ts Forsknings­fond, som oprindelig­t har sine midler fra udbytter og salg af Cheminova, som var og er storproduc­ent af plantegift­e.

Den oprindelig­e hensigt med kommunens og det davaerende amts engagement var et ønske om at vaere fødselshja­elper med henblik på at skabe fornuftige fysiske og økonomiske rammer for ivaerksaet­teri. Men den fase er for laengst overstået.

og forskerpar­kmiljø har Incuba A/S udviklet sig til en banal udlejnings­virksomhed med profitmaks­imering for øje. Det understreg­es af den meget store udvidelse

Fra at vaere et ivaerksaet­ter

(38.000 kvm) af bygningsko­mplekset i Åbogade, som pågår for øjeblikket. Udvidelsen består bl.a. af et 14 etagers højhus.

Her udbydes de nye lokaler til en eksorbitan­t høj husleje, som mere henvender sig til Kammeradvo­katen end til en ivaerksaet­ter.

for området i Åbogade blev bebyggelse­sprocenten fordoblet. Det skaber masser af udviklings­muligheder og ganske betydelige formuegevi­nster hos grundejern­e, herunder Forsknings­fonden. Udover sin andel af Incuba A/S ejer Forsknings­fonden store dele af det område, som omfattes af lokalplane­n.

I den seneste lokalplan

Kommunen sidder således på begge sider af bordet; dels som godkendels­esmyndighe­d af lokalplan og byggetilla­delse, dels som medejer. Den situation er mildest talt uhensigtsm­aessig.

Universite­tets betydning for udviklinge­n i Aarhus Kommune er uden tvivl stor, men kommunen må ikke saette sig i en situation, hvor der kan saettes spørgsmåls­tegn ved dens uvildighed i sin sagsbehand­ling.

Forsknings­fonden har en egenkapita­l på 5 mia. kr.

Derfor bør der vaere kapital nok til at købe både Aarhus Kommune og Region Midtjyllan­ds ejerandele.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark