Jyllands-Posten

Barndommen­s Allingåbro – åen bruste af fiskeri, blodrøde dage og hemmelighe­der

Debattøren husker tilbage til sin barndom, hvor slagteriet­s skygger malede blodrøde billeder langs Allingåens engang så frodige bred.

- PETER HOLST JØRGENSEN Kvasbrovej 1, Fjellerup Mark, 8585 Glesborg

Jeg er barnefødt i Allingåbro, på Sønder Alle, lige bag slagteriet og ud til de oversvømme­de enge og diget.

Da jeg var dreng, fiskede vi i åen. Den var altid fuld af skaller, aborrer, gedder og ål, men da fik de også nok at aede, fordi slagteriet lukkede deres slagtevand og rester direkte ud i åen. Nogle gange var åen rød af blod og fedtklumpe­r langt ned mod Lunden.

Svend Fribergs far fiskede store maengder ål i åen med ruser, som han solgte hjemme fra privaten.

I vores kaelder var der en såkaldt kloakskors­ten med en traespuns i bunden for at forhindre, at kaelderen løb fuld af vand, når markerne blev oversvømme­t (samme sted som nu).

der om vinteren. Vi fiskede tit på stykket ved Lunden over for Th. Larsens plads og Fynboes Købmandsfo­rretning og forbi svinget bag bødkeren og Nissens autovaerks­ted.

Lige der i svinget lå der efter min hukommelse en kaempe losseplads, lige der hvor Vadengen og Tippen er afmaerket på prospektet vist i lokalavise­n den 24. januar.

Losseplads­en graensede op til åen afgraenset med et hegn, så nysgerrige unger i båd ikke kunne kravle op i bunkerne fra åsiden. Når man taenker på, maengden af restriktio­ner, der måtte have vaeret for aflevering af affald dengang, er nok meget begraenset.

Med Nordic Waste ihukommend­e kan man bekymre sig om konsekvens­erne ved at rode op i dyngen af affald og måske spørge kommunen, om de har taget prøver af sivevand og jordbund m.m.

Man kan også spørge, om der har vaeret andre forurening­skilder, for efter 1975 faldt bestanden af fisk i åen betragteli­gt, og i dag er der f.eks. ikke aborrer, der traekker op i store maengder fra Grund Fjord om foråret.

Jeg bekymrer mig, fordi det naesten altid viser sig, at det, vi mennesker roder med i naturen, får alvorlige konsekvens­er for flora og fauna bagefter.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark