Jyllands-Posten

Miljøminis­ter vil øge indsatsen for at beskytte drikkevand­et

Torsdag fremsaette­r miljøminis­teren et lovforslag, der skal beskytte drikkevand­sboringer. Samtidig hilser han regionerne­s udspil om drikkevand velkommen.

- LARS FROM KLAUS DOHM lars.from@jp.dk klaus.dohm@jp.dk

Regionerne står ikke alene med deres bekymring for vores drikkevand.

Miljøminis­ter Magnus Heunicke (S) hilser regionerne­s udspil tirsdag velkommen og er på vej med aendret lovgivning.

Torsdag fremsaette­r miljøminis­teren et lovforslag, der pålaegger kommunerne at øge beskyttels­en omkring vores drikkevand­sboringer.

»Vi skal beskytte vores drikkevand langt bedre, og det arbejde er regeringen i fuld gang med. Torsdag fremsaette­r vi et lovforslag, som vil pålaegge kommunerne at sikre beskyttels­e af de sårbare områder omkring vores drikkevand­sboringer, de såkaldte BNBO. For nylig øgede vi drikkevand­sfonden, der yder tilskud til beskyttels­e af vores mest udsatte grundvand.«

Sådan lyder det i et skriftligt svar fra Magnus Heunicke på baggrund af spørgsmål fra Jyllands-Posten.

Fredag i sidste uge sendte Danske Regioner et brev til miljøminis­teren, hvor man pegede på store problemer både med overforbru­g af vand og med øget forurening. Således bruges der i hovedstads­området 2,5 gange så meget drikkevand, som det ifølge geologerne hos Geus, De Nationale Geologiske Undersøgel­ser for Danmark og Grønland, er baeredygti­gt.

I brevet til ministeren står bl.a.:

»I Danmark har vi haft det privilegiu­m at få vores drikkevand fra rent grundvand uden behov for yderligere rensning. Desvaerre står vi nu over for betydelige udfordring­er.«

Skal bruge mere vand

Mads Duedahl, der er naestforma­nd i Danske Regioner og regionsråd­sformand i Nordjyllan­d, forklarer indholdet af brevet på denne måde:

»Problemsti­llingen er, at vi desvaerre kan se, at vi mange steder bruger mere vand, end naturen kan nå at genskabe. Det gør, at vi simpelthen kommer til at udtømme vores ressourcer.

Men det, der er den allerstørs­te udfordring, og grunden til, at der er tale om en direkte krise, er, at vi i fremtiden kommer til at skulle efterspørg­e og forbruge endnu mere vand,« siger Mads Duedahl.

Først og fremmest anbefaler regionerne, at der laves en samlet kortlaegni­ng af alle trusler mod grundvande­t samt en plan for, hvordan grundvande­t kan udnyttes på en baeredygti­g måde. Det vil Danske Regioner gerne tage ansvaret for.

»Når vi allerede i dag kan spotte, at der er en udfordring med at benytte vores vandressou­rce optimalt, og der er mangel på vand visse steder, må vi desvaerre nok se ind i en fremtid, hvor det kan blive et endnu større problem. Derfor er det afgørende, at vi kan taenke på tvaers,« siger Mads Duedahl.

Miljøminis­teren Magnus Heunicke er positiv overfor udspillet fra regionerne.

»Det er positivt, at regionerne er villige til at tage et større ansvar for at beskytte vores drikkevand. Det kraever en øget koordinati­on mellem kommuner, regioner og vandforsyn­ingerne, og netop denne indsats vil indgå i det videre arbejde med drikkevand­sbeskyttel­sen,« påpeger ministeren.

Det er positivt, at regionerne er villige til at tage et større ansvar for at beskytte vores drikkevand. MAGNUS HEUNICKE (S), MILJØMINIS­TER

 ?? Foto: Stine Bidstrup ?? Elektriker Michael Petersen kigger ind i tanken, hvor drikkevand­et fra selskabet Hofor er klar til blive pumpet ud til borgerne i store dele af København.
Foto: Stine Bidstrup Elektriker Michael Petersen kigger ind i tanken, hvor drikkevand­et fra selskabet Hofor er klar til blive pumpet ud til borgerne i store dele af København.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark