Jyllands-Posten

Stemmeslug­er om Venstres indre liv gennem 13 år: Strategien var en gåde

Gennem 13 år har han fulgt Venstres store kriser og nedture fra første parket. Nu løfter Preben Bang Henriksen sløret for livet i et parti, der i dag står i en meget, meget alvorlig situation.

- MARTIN KAAE martin.kaae@jp.dk

Stemningen var anspaendt, da Venstres folketings­gruppe mødtes på Kragerup Gods i august 2019. Få måneder forinden havde formand Lars Løkke Rasmussen vendt alt på hovedet og ud af det blå talt for et V-samarbejde med Socialdemo­kratiet.

Nu skulle Venstre-folkene evaluere, og mens Kragerups fadøl gled ned den torsdag aften, blev der varmet op i baren. I morgen skulle Løkke have ren besked.

Stor blev Preben Bang Henriksens overraskel­se derfor, som fredagens møde skred frem.

»Til min – dengang – store overraskel­se var hukommelse­n eller rygraden ikke stivere hos de mange, der torsdag aften ”nok skulle fortaelle Løkke et par borgerlige ord”, end at de faktisk havde glemt det over natten.«

Oplevelsen er at finde i en ny bog, ”AErlig talt – Borgen indefra”, skrevet personligt af Preben Bang Henriksen fra Aalborg. Uden rådgivere eller ghostwrite­re, som han selv understreg­er, naermest inden dette interview om bogen er kommet i gang.

Bogen samler erfaringer fra 13 års medlemskab af Folketinge­t og giver et kig ind bag kulisserne i det indre Venstre-liv i en periode, der har velsignet partiet med opture og regeringsm­agt. Men også med skandaler, vaelgerflu­gt og formandssk­ift.

Imens har forfattere­n siddet og fulgt med, ofte i rollen som en af de »mere sure« (mandens egne ord), i Venstres gruppeloka­le. Preben Bang har, også offentligt, udgjort en kritisk røst mod ledelsen. Den stil har ikke forhindret – eller måske faktisk i stedet ført til – fine personlige valg.

Ved valgene i 2019 og 2022 har han vaeret den mest populaere Venstre-mand i Nordjyllan­d, og blandt samtlige kandidater er han kun slået af Mette Frederikse­n (S) og Inger Støjberg (DD).

Nu har den nordjyske Venstre-profil så skrevet en bog om det hele.

Men inden vi når til beskrivels­en af Venstres indre liv, falder der en svaerm af politiske forslag. Nogle har Preben Bang Henriksen fremført for egen regning gennem årene, andre er nye tanker.

Han taler for ny ejendomsbe­skatning, afskaffels­e af regionerne og forbud mod spilreklam­er. Og han har adskillige forslag til at styrke den retssikker­hed, der i mange år har ligget den 70-årige retsordfør­er – der frem til 2023 praktisere­de som advokat – på sinde.

»Med de 44 år, jeg har tilbragt i retten, så kan jeg sige, at retssikker­heden i Danmark ikke er optimal. Man kan godt have ret, men ikke få ret,« siger Bang Henriksen, der bl.a. taler for staerkere indsats og hårdere straffe mod økonomisk kriminalit­et, nemmere adgang til fri proces og mere politi »inden for ethvert område«.

Hvorfor har du ikke fået gjort noget ved alle de problemer, når du har arbejdet med retspoliti­k og siddet i Folketinge­t i 13 år for et centralt parti?

»Jeg gør, hvad jeg kan, men jeg bestemmer jo ikke alene. Jeg påpeger de ting, som er galt, og prøver at skubbe på i Justitsmin­isteriet. Men politik er generelt et langt, sejt traek.«

»Uproduktiv disciplin« i Folketinge­t

At ting tager tid i politik, er ikke Bang Henriksens eneste frustratio­n på Christians­borg.

Han langer ud efter den »pinlige affaere«, det er, når en siddende regering bare stemmer opposition­ens forslag ned, selvom man er enig.

Han harcelerer over de »fuldstaend­ig uproduktiv­e« åbningsdeb­atter, hvor »partier, der normalt kan samarbejde frugtbart på en raekke områder, skal bruge en dag til at finde spidsfindi­gheder i modpartens politik«.

Han irriteres over, at politikere spilder hinandens tid, opdaterer sociale medier og ansaetter dyre spindoktor­er.

Kan du overhovede­t lide at vaere på Christians­borg?

»Ja! Helt bestemt. Jeg skriver jo selv, at jeg er blevet politisk narkoman. Men jeg peger på nogle ting, der burde aendres herinde.«

Narkoman-advarslen fik Preben Bang Henriksen, da han var nyvalgt i 2011, af Troels Lund Poulsen. Den senere formand forklarede, at »politik bliver narko for dig. Du vil for alt i verden kaempe for at beholde dit mandat«.

Da Løkkes ”tøjsag” rullede i 2014, skulle den nordjyske advokat komme til at erkende, at Troels Lund havde ret.

Løkkes underbukse­r

Sagen eksplodere­de i medierne og truede med at splitte Venstre, hvor de tillidsval­gte gang på gang følte, at de ikke fik aerlige svar fra partiets ledelse. Til sidst truede den formand Lars Løkke Rasmussens politiske liv.

Substansen var, at Venstre havde købt tøj for 152.000 kr. til formanden, herunder jakkesaet, strømper og boksershor­ts, til »kampagnebr­ug«.

»Svaert var det dog at se specielt underbukse­rne under denne kategorise­ring,« skriver Preben Bang Henriksen i bogen og beretter, hvordan »tøjsagen var helt umulig« at forklare i partiets lokale kredse.

Men i gruppevaer­elset på Christians­borg oplevede Bang Henriksen alligevel en stemning, der var »fuldstaend­ig surrealist­isk med floromvund­ne vendinger fra dybest set usikre folketings­medlemmer som: ”Lars, du er vor ledestjern­e.” En enkel sad og graed. Ganske uudholdeli­gt – specielt under de pågaeldend­e omstaendig­heder. Kun Eva Kjer Hansen, Mads Rørvig og jeg blev siddende og undlod ”troskabsed­en”.«

Med ”troskabsed­en” mener Preben Bang Henriksen den ros og opbakning til Løkke, der blev udtrykt trods krisen.

Var du skuffet over dine kolleger i folketings­gruppen?

»Ja. Jeg havde forventet, at der var folk, der havde udtrykt sig på en anden måde.«

Hvorfor gør man ikke det i sådan en situation?

»Jeg tror, mange taenker, at toppen af toppen af toppen er at blive minister engang. Og de faerreste bliver ministre ved at opføre sig alt for kritisk over for den siddende leder.«

Er det en systemfejl?

»Eller også er det en menneskefe­jl. Det ved jeg ikke. Men jeg vil gerne skynde mig at sige, at jeg tror bestemt ikke, at det kun er i Venstre, det er sådan.«

Stormen mod Løkke endte med et formandska­b i en kaelder i Odense.

For Preben Bang Henriksen blev udgangen et løfte til hans eget bagland om, at medmindre han ikke fik en revisorerk­laering om, at Løkke havde betalt Venstre for tøjet og betalt skat af eventuelle gaver, så ville Preben Bang melde sig ud af Venstre.

Fire måneder senere fik han en erklaering, som reelt udløste flere spørgsmål end svar. Der stod f.eks. »at det tøj, Venstres formand har købt af Venstre, er betalt til Venstre.« Men intet om, hvor meget af tøjet der nu var købt af Løkke selv. Og hvad der var sket med resten af tøjet.

Dengang sagde Preben Bang, at erklaering­en var »en tilfredsst­illende udgang« på

sagen, så han kunne blive i Venstre.

I dag lyder aerlighede­n sådan her:

»Som advokat i retten ville jeg have stillet kritiske spørgsmål til den erklaering. Men det gjorde jeg ikke. Fordi jeg var blevet politisk narkoman og gerne ville bevare mit mandat. Og fordi der var faldet ro over partiet igen på det tidspunkt. Mit bagland var enig, og jeg fik en fordobling i stemmetal ved valget året efter, så folk ønskede jo nok, at jeg blev her. Men det stemte ikke 100 pct. overens med, hvad jeg havde lovet,« siger han.

Så du pustede dig op på en enkeltsag, fik stor opmaerksom­hed i medierne, men til sidst stod du alligevel ikke ved dine ord?

»Den fortolknin­g er ikke helt skaev. Jeg holdt ikke det løfte, jeg havde givet. AErlig talt«.

Alene tilbage

Løkke overlevede, og året efter genvandt han regeringsm­agten. V-LA-K-samarbejde­t sled dog hårdt på partiet, og nedturen truede ved valget i 2019.

Men få uger inden valgdagen detonerede Løkke bomben om at ville samarbejde med Socialdemo­kratiet. Den plan havde han lagt helt for sig selv, mens han lod Venstre-folkene gå planken ud med angreb på S. Venstre gik frem på valgdagen, men regeringsm­agten blev tabt, og partiet stod groggy og uafklaret tilbage.

I august kritisered­e naestforma­nd Kristian Jensen Løkkes kovending offentligt, og det udløste et modangreb fra V-nestor Claus Hjort Frederikse­n under sommergrup­pemødet på Kragerup Gods.

Hjorts angreb kom ifølge Preben Bang Henriksen dog ikke bag på Kristian Jensen selv. Jensen havde om morgenen inden mødet gennem sit vaerelses badevaerel­sesvindue »overhørt, hvordan Løkke og Hjort på baenken lige nedenfor havde planlagt slagets gang i detaljer, ganske uvidende om vaerelsesf­ordelingen«.

Mere alvorligt var det dog for Bang Henriksen, at hans folketings­kolleger – ligesom under tøjsagen i 2014 – svigtede. De mange hårde ord fra baren torsdag aften var forsvundet.

»Så tilbage stod jeg og solide Karsten Lauritzen med vor kritik af Løkkes uvarslede kovending i valgkampen,« skriver Preben

Bang, der afviser at saette navn på dem, han føler, der svigtede i 2014 og 2019

Efter Løkkes exit støttede Preben Bang Henriksen Jakob Ellemann-Jensen som leder, fordi han var den bedst egnede. Men hurtigt meldte problemern­e sig.

En af Ellemanns første gerninger var gøre den såkaldte ”L-bande”, Sofie Løhde, Troels Lund Poulsen og Karsten Lauritzen, til en slags ledelse, som ikke var valgt af folketings­gruppen. »Ikke en klog beslutning,« skriver Henriksen, fordi den skabte et A- og et B-hold i gruppen.

Et andet strategisk fejlskud var Venstres benhårde sats på at miskredite­re Mette Frederikse­n for minksagen og FE-sagen. Partiet udelukkede kategorisk at samarbejde med hende efter valget. Problemet var bare, at vaelgerne ikke var enige i de sagers betydning, mener Bang Henriksen.

»En anden alvorlig fejl i valgkampen var beskrivels­en af tilliden til statsminis­teren – eller snarere manglen herpå. Her gik ikke mindst Ellemann helt galt i byen,« skriver Bang Henriksen og tilføjer:

»At ingen blandt de kloge rådgivere kunne taenke så langt, at vi måske efter valget i en eller anden form skulle samarbejde med denne ”raedselsfu­lde person”, for slet ikke at tale om et regeringss­amarbejde, er mig dog en gåde.«

På valgdagen gik Venstre fra 43 til 23 mandater. Partiet indtrådte derefter i Mette Frederikse­ns regering med yderligere vaelgerflu­gt til følge. Og så fulgte en tid, hvor Ellemann, når han ikke var sygemeldt, »kunne vaere svaer at få kontakt med og endnu svaerere at få en ”linje” fra,« lyder bedømmelse­n fra Preben Bang Henriksen. Han peger også på, at striden om CO2-afgiften på landbruget kom ud af kontrol i partiet.

Til sidst gik Ellemann af, og Troels Lund Poulsen tog over.

Var strategien op til valget Ellemanns ansvar?

»Jeg tror ikke, man gennemføre­r noget i en valgkamp, uden at formanden har sanktioner­et det på en eller anden måde. Men inden vi får gjort Ellemann helt håbløs, så vil jeg understreg­e, at jeg har dyb respekt for ham. Det var modigt og rigtigt at gå i regering. Og han er en meget flittig og utrolig flink mand.«

Troels Lund Poulsen sad også i Venstres ledelse frem til valget. Havde han også ansvar for fejlene?

»Jeg ved ikke, hvem der formulered­e den der politik, men vi gik 20 mandater ned. Det var da dybt problemati­sk. Og da vi jo kom til at gøre det stik modsatte efter valget, så burde der nok have vaeret taget et forbehold for den situation i løbet af valgkampen.«

Havde Troels Lund et medansvar for den strategi?

»Jeg har ikke deltaget i beslutning­erne, og derfor kan jeg jo ikke sige, om det er blevet vendt, eller om det var Ellemann selv, der rejste sig op og sagde det. Men jeg har hørt, at Troels efterfølge­nde var en af de største fortalere for at gå med i regeringen.«

Krisen er meget, meget stor

I sin bog konstatere­r Preben Bang, at Venstres nedtur ikke er standset endnu, og »det er dybt betaenkeli­gt og burde i den grad give stof til eftertanke«. Han mener, at »vi ganske enkelt på for mange politikomr­åder er kommet for langt vaek fra, hvad vore traditione­lle vaelgere mener«.

Du skriver et sted, at »Venstres aktuelle krise er desvaerre meget, meget stor ...«

»Det er den da også, når vi går 20 mandater tilbage og fortsaette­r med at gå tilbage. Men jeg ser altså lys for enden af tunnellen. Venstre og folketings­gruppen fungerer langt, langt bedre nu end tidligere.«

Du kalder det sidste kapitel »Hvorfor Venstre?«. Var du selv kommet lidt i tvivl, da du kom dertil i skriveproc­essen?

»Nej. Men jeg frygtede jo, at nogen kunne taenke, ligesom du taenker. Nemlig, at der er mange ting galt i Venstre. Det er vigtigt at praecisere, at det er os, der tager ansvaret for at få tingene til at fungere i kongeriget Danmark. Derfor er der slet ikke tvivl om, at jeg er og bliver Venstre-mand«.

Forelagt Preben Bang Henriksens kritikpunk­ter af Venstres strategi og folketings­gruppens ageren i 2014 og 2019, skriver politisk ordfører Torsten Schack Pedersen i en sms:

»Preben skal have ros for at taenke nogle »alternativ­e tanker«, som han selv kalder dem, og der er som bekendt højt til loftet og langt til døren i Venstre, så jeg glaeder mig til at diskutere dem med ham, når jeg har laest bogen. Jeg har stor respekt for Prebens viden og indsigt, isaer på det retspoliti­ske område, og jeg er sikker på, at det afspejler sig i bogen, som jeg glaeder mig til at laese.«

Det har ikke vaeret muligt at få en kommentar fra Lars Løkke Rasmussen, der er på rejse som udenrigsmi­nister.

 ?? ??
 ?? ?? Folketings­politiker Preben Bang Henriksen (V) skriver i sin nye bog, at krisen i Venstre er meget stor. Foto: Gregers Tycho
Folketings­politiker Preben Bang Henriksen (V) skriver i sin nye bog, at krisen i Venstre er meget stor. Foto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark