Jyllands-Posten

Radikale og SF bifalder Bang Henriksens indspark i debatten om boligskatt­er

Nordjysk V-stemmeslug­er tager bladet fra munden og foreslår markante aendringer i boligskatt­en. Flere røde partier ser positivt på forslaget, mens et regeringsp­arti er mere skeptisk over for de nye kongstanke­r.

- MATILDE KROGSGAARD matilde.krogsgaard@jp.dk MARTIN KAAE martin.kaae@jp.dk

Der er behov for at overveje en markant omlaegning af boligskatt­en. Sådan lyder opråbet fra Venstres nordjyske profil Preben Bang Henriksen.

Tankerne er formuleret i hans nye bog ”AErlig talt – Borgen indefra”, der udkommer tirsdag.

I bogen kommer Bang Henriksen frem til to konkrete forslag om ejendomsbe­skatning, hvoraf det første er hentet med inspiratio­n fra Sverige. Her foreslår Venstre-manden at saette en beskatning på salg af fast ejendom. En såkaldt avancebesk­atning, som ellers ligger langt fra partiets hidtidige politiske linje.

Idéen er, at fortjenest­en fra den øgede beskatning ved boligsalg skal bruges på at nedsaette noget af skatten på arbejdsind­komst. Taenkt på basis af, at det skal kunne »betale sig at arbejde«, siger Preben Bang Henriksen.

Kendes fra Sverige

Tankegange­n bifaldes af både SF og saerligt Radikale Venstre. Socialdemo­kratiet er mere tilbagehol­dende.

Avancebesk­atning kendes bl.a. fra Sverige, hvor fortjenest­er på fast ejendom beskattes med 22 pct., med fradrag for forbedring­er, den dag man forlader ejendomsma­rkedet. Det blev overvejet, da Folketinge­t i 2016 og 2017 forhandled­e ny boligbeska­tning på plads – men også fravalgt.

»Stort set alle partier i Folketinge­t fastslår, at det skal kunne betale sig at arbejde. Herudover er det faktum, at vi i den grad kommer til at mangle arbejdskra­ft og arbejdstim­er i fremtiden. Var det så ikke en oplagt mulighed at beskatte de arbejdsfri fortjenest­er på fast ejendom og samtidig bruge provenuet til nedsaettel­se af skatten på arbejdsind­komst – alt sammen med den virkning, at flere fik lyst til at arbejde mere. Det burde i den grad overvejes,« skriver Preben Bang Henriksen i bogen.

SF ønskede i forhandlin­gerne at indføre avanceskat ved boligsalg, men det var der ikke flertal for.

»Vi er ikke med i forliget om boligskatt­erne af den grund. Efter vores opfattelse blev der givet nogle ret voldsomme skattelett­elser der, proportion­sgraensen blev haevet, og sådan en skattelett­else er skidt for økonomien,« siger skatteordf­ører Sigurd Agersnap (SF).

På den måde laegger opposition­spartiet sig ind under samme tankegang som Preben Bang Henriksen, og Sigurd Agersnap er langtfra afvisende over for profilens forslag.

»Det er forfrisken­de at høre en Venstre-mand sige sådan noget.«

»En klar radikal tankegang«

Han fortaeller videre, at han bestemt ikke er afvisende over for forslaget, og den samme ordlyd finder man hos Radikales skatteordf­ører, Samira Nawa. Hun kalder Peter Bang Henriksens forslag for »meget spaendende«.

»Det er grundlaegg­ende en radikal tankegang, at vi skal have lavere skat på arbejde og en højere skat på bolig. Det er ikke meningen, at man skal komme sovende til sin formue, og det skal ikke vaere mursten, som man tjener sine penge på. Det skal betale sig at arbejde,« siger hun og understreg­er:

»Jeg er faktisk fuldstaend­ig enig med Preben Bang Henriksen, men jeg er spaendt på, hvad det har af betydning for regeringsp­olitikken.«

Sindssygt komplicere­t

Jyllands-Posten har i den forbindels­e snakket med Socialdemo­kratiets skatteordf­ører, Anders Kronborg (S). Han starter med at rose Venstreman­den for hans bog, som, mener han, skaber en god debat og bringer nogle vigtige idéer til bordet.

Han billiger også kongstanke­rne med, at det skal kunne betale sig at arbejde, men ifølge ham er avancebesk­atning på salg af ejendom ikke den rigtige vej at gå.

»Jeg ser det ikke som realistisk, og jeg har respekt for det forlig omkring boligskatt­en, som vi har indgået,« siger han.

»Det er et stort arbejde at få udrullet det her ejendomsvu­rderingssy­stem, og nu har vi stillet danskerne noget i udsigt. Hvis vi begynder at udskifte det, mens vi asfalterer, så bliver det totalt forvirrend­e. Omvendt vil det også kunne have nogle udfordring­er på køb og salg af ejendom, og vi ved fra Sverige, at folk kan blive mere tilbagehol­dende med at saelge deres bolig, hvis man indfører avancebesk­atning,« siger Anders Kronborg.

Sigurd Agersnap (SF) laegger heller ikke skjul på, at avancebesk­atning er »sindssygt komplicere­t«:

»Udbyttet forudsaett­er, at folk har lyst til at flytte fra boligmarke­det, og netop det problem har man set i Sverige. At folk lader vaere med at flytte.«

»Men,« tilføjer han: »Avancebesk­atning er meget lettere at forstå end løbende beskatning­er på ejendomsvu­rderinger, som er voldsomt upraecise.«

Centralt i boligbeska­tningen står netop de nye ejendomsvu­rderinger, der er staerkt forsinkede og har vaeret omstridte, bl.a. fordi tusindvis af boligejere har oplevet at få meget høje grundvaerd­ier.

Det system bør ifølge Preben Bang Henriksen genovervej­es. Til trods for, som Anders Kronborg er inde på, at et bredt politisk flertal allerede har vedtaget det.

»Jeg respektere­r alle politiske aftaler. Men det er betaenkeli­gt, når en stor del af befolkning­en ikke forstår grundlaget for vurderinge­n. Derfor bør man tage et ordentligt kig på hele systemet,« siger Preben Bang Henriksen.

Forelagt Preben Bang Henriksens kritikpunk­ter skriver Venstres politiske ordfører, Torsten Schack Pedersen, i en sms:

»Preben skal have ros for at taenke nogle »alternativ­e tanker«, som han selv kalder dem. Jeg har stor respekt for Prebens viden og indsigt, isaer på det retspoliti­ske område, og jeg er sikker på, at det afspejler sig i bogen, som jeg glaeder mig til at laese.«

Det er forfrisken­de at høre en Venstre-mand sige sådan noget. SIGURD AGERSNAP (SF), SKATTEORDF­ØRER

 ?? ?? Skatteordf­ører i Radikale Venstre, Samira Nawa, kalder forslaget fra Preben Bang Henriksen for »meget spaendende«. Foto: Miriam Dalsgaard/Polfoto
Skatteordf­ører i Radikale Venstre, Samira Nawa, kalder forslaget fra Preben Bang Henriksen for »meget spaendende«. Foto: Miriam Dalsgaard/Polfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark