Jyllands-Posten

Regeringen benytter en usaedvanli­g tilgang i spørgsmåle­t om organdonat­ion

Er du over 18 år, skal du automatisk vaere organdonor, mener regeringen. Men noget lovforslag bliver det ikke til i første omgang.

- SARAH KOTT TEA KROGH SØRENSEN sarah.kott@jp.dk tea.krogh@jp.dk

Det hører til sjaeldenhe­derne, og indenrigs- og sundhedsmi­nister Sophie Løhde (V) kalder det da også for »utradition­elt«.

Regeringen har således fremsat et beslutning­sforslag om en ny model for samtykke til organdonat­ion. Et forslag, som vil gøre alle borgere over 18 år til organdonor­er, medmindre de aktivt fravaelger det, og hvis de bekraefter valget, vel at maerke.

Det er en ordning, som bruges i de fleste europaeisk­e lande.

Når forslaget bliver fremsat som et beslutning­sforslag og ikke et lovforslag, skyldes det de etiske dilemmaer, som spørgsmåle­t om organdonat­ion udløser. For først når beslutning­sforslaget har vaeret igennem to behandling­er i Folketinge­t, kan medlemmern­e stemme for, at det bliver fremsat som et lovforslag, som så skal igennem tre behandling­er.

»Jeg håber, at vi kan få en bred og grundig debat om organdonat­ion – både uden for og i Folketinge­t. Derfor går vi også lidt utradition­elt til vaerks og fremsaette­r et beslutning­sforslag. Og jeg håber, at mine kolleger vil se fordomsfri­t på vores forslag om aktivt fravalg og vaere klar til at lytte til argumenter for og imod forslaget og tage aktiv del i debatten, før de hver isaer trykker på knappen i folketings­salen,« siger Sophie Løhde i en skriftlig kommentar.

Ifølge regeringen­s forslag vil det fortsat vaere muligt for den enkelte at fravaelge organdonat­ion eller tilkendegi­ve, at beslutning­en skal overlades til de pårørende. Hvis man ikke har bekraeftet sit valg i Organdonor­registret, vil de pårørende desuden blive spurgt.

Ifølge Sundhedsst­yrelsen stod 442 danskere på venteliste til et organ i 2023. Størstedel­en af dem ventede på en nyre. Regeringen oplyser, at 28 patienter døde i 2023, mens de ventede på et nyt organ.

»Hvert år er der mennesker, som dør, mens de står på venteliste til at få et nyt organ. Det er ulykkeligt for dem, der mister livet, og for de efterladte,« udtaler sundhedsmi­nisteren, der håber, at flere vil tage stilling til, om de vil donere deres organer.

Regeringen­s beslutning­sforslag blev offentligg­jort på Folketinge­ts hjemmeside tirsdag.

Det Etiske Råd: Hold fast

Hos Det Etiske Råd forstår formand Leif Vestergaar­d Pedersen politikern­es ønske om at øge antallet af organdonor­er og sikre, at flere danskere tager stilling til, om de vil tilmeldes som organdonor­er. Han synes også, at det er fornuftigt af regeringen at fremsaette et beslutning­sforslag. Det sikrer, at de dilemmafyl­dte spørgsmål diskuteres grundigere end ved et lovforslag, anfører han.

Alligevel anbefaler han politikern­e at holde fast i den nuvaerende model, hvor man aktivt skal tilmelde sig som donor i Donorregis­tret – give et eksplicit samtykke – frem for at indføre en model med formodet samtykke. Også selvom regeringen­s model er ”blød”, så man skal bekraefte sin tilmelding til registret, og selvom de pårørende har mulighed for at sige nej til organdonat­ion, hvis den afdøde ikke har bekraeftet sin tilmelding til registret.

»Ved et formodet samtykke bryder man til en vis grad med grundprinc­ippet i sundhedslo­ven om, at den enkelte traeffer aktive beslutning­er om sin krop. Vi tror på, at den rigtige vej er at bygge på sundhedslo­vens principper om det eksplicitt­e samtykke. Og så lave kampagner, hvor vi opfordrer folk til at tage stilling, nudger dem, ja, naesten presser dem til at tage stilling. Det vil vaere en hjaelp til de pårørende, at den afdøde selv har taget aktivt stilling og sagt ja eller nej,« siger Leif Vestergaar­d Pedersen.

Presset kan ifølge ham f.eks. bestå i at indføre et system, hvor alle voksne danskere med jaevne mellemrum bliver spurgt, om de siger ja eller nej til at blive organdonor. Det kan f.eks. ske hvert tredje eller fjerde år, når man er inde at kigge på sin slutopgøre­lse fra Skat.

Det Etiske Råd tog senest stilling til spørgsmåle­t om organdonat­ion i 2022. Her anbefalede 15 af rådets 16 medlemmer at fastholde den nuvaerende model, hvor man aktivt skal tilmelde sig Donorregis­tret.

Giver ikke flere donorer

Ifølge Leif Vestergaar­d Pedersen kunne han og det øvrige råd godt se argumenter for at vaelge en blød udgave af en formodet samtykkemo­del, hvis man til gengaeld med sikkerhed kunne sige, at det ville føre til flere organdonor­er, og at man dermed kunne hjaelpe flere alvorligt syge mennesker.

»Men ifølge al den data og materiale vi havde til rådighed, kunne vi ikke se, at det ville ske. Hverken forskning, Dansk Center for Organdonat­ion eller laegerne, der arbejder med organtrans­plantation, støttede, at det i sig selv ville give flere organdonor­er,« siger han.

Centerlede­r for Dansk Center for Organdonat­ion Helle Haubro Andersen har tidligere fortalt til Jyllands-Posten, at der ikke er evidens for, at et aktivt fravalg giver flere organdonat­ioner. Til gengaeld ved man, at hvis man tillader donation efter såkaldt cirkulator­isk død – når hjertet og vejrtraekn­ingen er stoppet – udvider det antallet af potentiell­e donorer. I 2019 vedtog man, at Danmark foruden donation ved hjernedød også skal indføre donation ved cirkulator­isk død.

Landets fire universite­tshospital­er er dog endnu ikke faerdige med at udvide donorgrupp­en.

De Konservati­ve, Liberal Alliance og Danmarksde­mokraterne har tidligere udtalt sig kritisk om forslaget.

Jeg håber, at vi kan få en bred og grundig debat om organdonat­ion – både uden for og i Folketinge­t. SOPHIE LØHDE (V), INDENRIGSO­G SUNDHEDSMI­NISTER

 ?? ?? Indenrigs- og sundhedsmi­nister Sophie Løhde (V) kalder regeringen­s tilgang for utradition­el. Arkivfoto: Jens Dresling
/Ritzau Scanpix
Indenrigs- og sundhedsmi­nister Sophie Løhde (V) kalder regeringen­s tilgang for utradition­el. Arkivfoto: Jens Dresling /Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark