Jyllands-Posten

Du kan ikke sige CO2-afgift uden at komme i konflikt med kvaegavler­ne

Ingen andre dele af landbruget står til at belaste klimaet mere i 2030 end kvaegbruge­t. Den kommende CO2-afgift er en skillevej for hundredvis af landmaend – og skaebnen ville, at de få dage efter Svarer-udvalgets rapport var samlet i Herning. Jyllands-Po

- ANDERS REDDER anders.redder@jp.dk

En kaempemaes­sig storskaerm viser fotos af søde kalve og drøvtyggen­de kvaeg med fugtige muler.

En blanding af landlig idyl og moderne landbrugsv­irksomhed.

Det ser tilforlade­ligt ud.

Men så går videoen i gang, og montagekli­p fra danske gårde aflyses af negative overskrift­er fra medierne, der popper op på skaermen og fikserer tilhørerne­s opmaerksom­hed.

»Rapport saetter tyk streg under det enorme klimaaftry­k fra vores bøffer og bolognese.«

»Formand for Det Dyreetiske Råd: Forkert at fejre ko, der har leveret over 207.000 liter maelk.«

Den slags artikler.

Så er stilen lagt an. De ved godt, at de står for skud.

Vi befinder os til interesseo­rganisatio­nen Landbrug & Fødevarers årlige sammenkoms­t for kvaeg- og maelkebønd­er i Herning, den såkaldte kvaegkongr­es, og timingen kunne ikke vaere bedre.

I sidste uge kom en ekspertgru­ppe ledt af topøkonome­n Michael Svarer med et laenge ventet bud på, hvordan man kan indføre en CO2-afgift på landbruget og få sektoren til at nedlede sine udledninge­r af CO2 og metan.

Intet sted er det mere kontrovers­ielt end hos de hundredvis af bønder, der har samlet sig i byens kongrescen­ter denne mandag morgen.

For der er ingen vej uden om dem, hvis dansk landbrug skal omstille sig.

Produktion­en af maelk og oksekød vil alene stå for over en tredjedel af landbruget­s samlede udledninge­r i år 2030, hvis ikke man gør noget. Selv når man laegger hele svin og kyllingepr­oduktionen sammen, er den ikke tilnaermel­sesvis taet på at måle sig med kvaegbruge­ts belastning af klimaet.

Det afspejler sig i Svarer-udvalgets rapport.

Den blå anemone

Den hårdeste afgiftsmod­el vil barbere 20 pct. af kvaegprodu­ktionen herhjemme og øge risikoen for konkurser med en fjerdedel.

Erhvervet står ved et point of no return, og ingen ved praecist, hvordan det hele ender.På Christians­borg er flertallet for en CO2afgift overvaelde­nde.

Men allerede fra første faerd i Herning står det klart, at kvaegbønde­rne ikke har taenkt sig at resignere og laegge sig fladt ned, og at Svarer-rapporten ikke har taget kampgejste­n fra maelke- og oksekødspr­oducentern­e. Tvaertimod.

Fade med rundstykke­r, skaereost og peberfrugt er stillet frem fra morgenstun­den.

Der er kaffe på kanden, og salen synger ”Den blå anemone” – 1943-modstandsd­igtet af Kaj Munk fra Besaettels­en om den sårbare, men ukuelige blomst, der trods dårlige odds altid overvinder vinterens modstand.

Så går Christian Lund, kvaegforma­nd i Landbrug & Fødevarer på scenen.

Han driver en gård med 550 kreaturer vest for Kolding og kommer lynhurtigt ind på CO2-afgiften.

»Som jeg sagde til Landbrugsa­visen her i onsdags: Nu kan vi faktisk se, hvor galt det kan gå,« siger han.

Der lyder klapsalver, da Christian Lund erklaerer sig som modstander af CO2-afgiften.

Samtidig blotlaegge­r hans tale de argumenter, landbruget vil satse på under de kommende forhandlin­ger i den trepart, som SVM-regeringen har nedsat for at nå frem til den endelige CO2-afgiftsmod­el.

De handler om geografisk skaevhed i Danmark.

Men isaer om fødevaresi­kkerhed i en usikker verden.

»80 pct. af vores danske mejeriprod­ukter går til eksport. I 2022 var det en eksport for over 27 mia. kr. Selvom de danske forbrugere måske traekker en lille smule på skulderen over en prisstigni­ng på 50 øre pr. kg. maelk og 3-4 kr. for oksekød, så kan jeg garantere for, at det gør de ikke på de store eksportmar­keder i og uden for EU. Og det gør de bestemt heller ikke i de store internatio­nale detailkaed­er og fødevarevi­rksomheder.«

En CO2-afgift vil flytte maelkeprod­uktionen til udlandet, siger han.

Og koste arbejdspla­dser i landdistri­kterne. Mens nogle ser køerne som syndernes synder, ser Christian Lund det lige omvendt:

»Jeg ser kvaegbrug som en del af løsningen på fremtidens baeredygti­ge fødevarepr­oduktion. Der sidder ikke nogen herinde, der ikke vil gøre en forskel for Danmarks klimaprobl­em – for at sikre en forsyning af gode, sunde råvarer og fødevarer i en tid med global usikkerhed.«

»Det kan jo også maerkes«

Kvaegkongr­essen er på mange måder det ultimative ko-nørderi.

Der sidder ikke nogen herinde, der ikke vil gøre en forskel for Danmarks klimaprobl­em. CHRISTIAN LUND, KVAEGFORMA­ND I LANDBRUG OG FØDEVARER

Foyeren er fuld af reklamesta­ndere for firmaer, der lover god yverhygiej­ne eller mere proteinhol­digt kløver på markerne.

På en fladskaerm reklameres der for branchepod­casten ”Kvaeglyt – en klovspalte dybere”.

Tudehamren­de tosset

En høj fyr i blazer og hvid skjorte med tyk hollandsk accent står foran en lille sortbroget plasticko og store saekke med fint, hvidt pulver.

Denkamilk, hedder det, forklarer han. Et hollandsk maelkeerst­atningspro­dukt, der blandes op med vand og kan gives til kalvene bare fire-fem dage efter fødslen.

Asger Christense­n er her også. Venstrepol­itikeren fra Europa-Parlamente­t, der selv har en kvaegdrift og har kaldt en national CO2-afgift for »tudehamren­de tosset«.

Inden for i salen aergrer folk sig over udsigten til en CO2-afgift, men der er langtfra tilløb til traktordem­onstration­erne og optøjer a la det, man har set i lande som Tyskland, Holland og Frankrig i de senere uger.

René Søndergaar­d har 160 sortbroged­e køer og tre ansatte på sit økologiske landbrug i Thy.

I princippet er CO2-afgiften en god idé, siger han.

Alligevel er han modstander. »Udfordring­en er, at vi skal bruge penge for at rykke os og investere i ny teknik. Hvis vi skal til at betale en afgift, har vi ingen penge at investere med.«

Men det er vel hele idéen med en CO2-afgift? At man saetter skruetving­er på jer landmaend, så det bliver dyrt at udlede CO2 og bliver nødt til at fremrykke dine investerin­ger?

»Der er meget pisk og meget lidt gulerod. Som landmand kan man godt blive lidt harm over, at forbrugern­e skal holdes skadefri, mens erhvervet og industrien skal bidrage.«

Han er faerdig som landmand, hvis afgiften ender på de 750 kr. pr ton udledt CO2, som Svarer-udvalget foreslår i sin mest vidtgående model, siger han.

Den noget mildere afgift på 125 kr. kan han godt overleve.

Men det vil koste ham en halv mio. kr. om året.

»Det kan jo også maerkes,« konstatere­r René Søndergaar­d.

Fremtiden for dansk landbrug afhaenger i høj grad af niveauet for en CO2-afgift, siger han.

»Hvis ikke det koster arbejdspla­dser, kan vi gå en gylden fremtid i møde. Dansk landbrug er rigtig innovativt. Jeg har vaeret i USA og Holland … Og jeg er meget imponeret over, hvad vi har nået herhjemme på forholdsvi­s få år. Det er nok også derfor, at vi ser traktordem­onstration­er i det meste af Europa. De har nogle meget laengere skridt end os, de skal tage.«

Flødeis i fryseren

Kort forinden Thy-landmanden­s forudsigel­se har dagens hovedtaler vaeret på scenen. Økonomimin­ister Stephanie Lose (V). Hendes ministeriu­m har ansvaret for den grønne trepart og kom med sin egen landbrugsm­aessige skabelsesb­eretning.

Om hendes morfar og mormor, der havde en gård. Mormor lavede flødeis i litervis til fryseren, man fodrede køerne med roer og havde manuelle malkemaski­ner, der blev sat på ko for ko.

»Min mormor og morfars gamle landbrug er for laengst forandret og afløst af moderne bedrifter. Hvis min morfar havde vaeret her i dag, kunne han f.eks have hørt om praecision­steknologi fra droner,« siger hun:

»Og om klimahalsb­ånd, der holder øje med køerne og kan bidrage til at mindske metanudled­ningen.«

Pointen fra Venstre-profilen er, at landbruget altid på få generation­er har gennemgået en ufattelig forandring.

Og at dén forandring vil fortsaette.

Derfor kommer der en CO2-afgift, slår hun fast. Men uden at blive konkret om, hvordan den skal skrues sammen.

»Så når vi nu står i en brydningst­id med svaere opgaver foran os, så lad os sammen holde fast i, at det ikke handler om at støbe dansk landbrug i beton. Men at målet også fremover er at forandre for at udvikle.«

 ?? ??
 ?? ?? Dagen startede med rundstykke­r med ost. Og morgensang, der var ”Den blå anemone” – 1943-modstandsd­igtet af Kaj Munk fra Besaettels­en om den sårbare, men ukuelige blomst, der trods dårlige odds altid overvinder vinterens modstand.
Dagen startede med rundstykke­r med ost. Og morgensang, der var ”Den blå anemone” – 1943-modstandsd­igtet af Kaj Munk fra Besaettels­en om den sårbare, men ukuelige blomst, der trods dårlige odds altid overvinder vinterens modstand.
 ?? ?? Økonomimin­ister Stephanie Lose (V) talte om at gå i skole med klassekamm­erater, der voksede op på gårde. Og om et landbrug i evig forandring. Fotos: Joachim Ladefoged
Økonomimin­ister Stephanie Lose (V) talte om at gå i skole med klassekamm­erater, der voksede op på gårde. Og om et landbrug i evig forandring. Fotos: Joachim Ladefoged
 ?? ?? Den højeste CO2-afgift i Svarerudva­lgets rapport vil skaere en femtedel af kvaegprodu­ktionen i Danmark.
Den højeste CO2-afgift i Svarerudva­lgets rapport vil skaere en femtedel af kvaegprodu­ktionen i Danmark.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark