Jyllands-Posten

Navnefinte hjalp Inger Støjberg ved folketings­valget: Nu prøver hun igen

Inger Støjbergs navn kommer til at fremgå som en del af partinavne­t på stemmesedl­erne ved det kommende EP-valg – men hun stiller ikke op. Ekspert finder det spaendende, om det har den samme effekt som ved folketings­valget.

- MATILDE KROGSGAARD matilde.krogsgaard@jp.dk

Når europaparl­amentsvalg­et til juni løber af stablen, bliver det med partistift­er Inger Støjberg på stemmesedl­erne.

Ikke, fordi nordjyden stiller op som kandidat, men fordi der under partinavn kommer til at stå ”Danmarksde­mokraterne – Inger Støjberg”. Et navn, som er godkendt af Valgnaevne­t, men som hverken fremgår af partiets logo på hjemmeside­n, Facebook eller Instagram. I daglig tale er den sidste del faktisk så godt som udfaset, og det efterlader spørgsmåle­t:

Hvorfor bruger partiet kun navnet ved valg?

Ifølge en ekspert er der højst sandsynlig­t én ret god grund til at gøre brug af navnet – saerligt, hvis man kigger tilbage på effekten ved folketings­valget 2022.

For halvandet år siden strøg

Danmarksde­mokraterne nemlig ind i Folketinge­t med 14 mandater. Også dengang fremgik Inger Støjbergs navn på alle stemmesedl­er ved partinavne­t, og det var en smart finte, forklarer Helene Helboe Pedersen.

Hun er professor ved Institut for Statskunds­kab på Aarhus Universite­t og har sammen med professor Ulrik Kjaer fra Syddansk Universite­t forfattet et kapitel i bogen ”Partileder­nes kamp om midten” om folketings­valget 2022.

Kapitlet handler om politisk personalis­ering under det seneste valg, hvor saerligt partileder­ne Alex Vanopslagh (LA), Lars Løkke Rasmussen (M) og Inger Støjberg (DD) spillede nogle store roller. I høj grad fik de deres partier til at handle om nogen frem for noget.

»Ved folketings­valget 2022 var der generelt faerre, som stemte personligt. Til gengaeld var der en større andel af de personlige stemmer som gik til partileder­ne end normalt,« siger Helene Helboe Pedersen og påpeger, at tendensen slog staerkest igennem ved Danmarksde­mokraterne.

»I de valgkredse, hvor Inger Støjberg ikke stillede op, var der få personlige stemmer. Men hvis hun stillede op, som hun gjorde i Nordjyllan­d, tømte hun hele vaelgerbas­en. Så var der meget få listestemm­er, og en meget stor andel stemmer på Inger Støjberg personligt.«

Ved folketings­valgene fra 2007 til 2019 lå andelen af personlige stemmer til partileder­ne på 14 pct. Ved valget i 2022 var det 18 pct.

Helene Helboe Pedersen fortaeller videre, at ved folketings­valg kan man kun stemme på den kandidat, som er opstillet i ens storkreds. Er det ikke muligt, kan man som kompensati­on stemme på partiliste­n.

»På den måde bliver listestemm­en personlig, fordi man giver dem som støtte til partileder­en, som man ellers ikke ville kunne stemme på.«

Virker det endnu en gang?

Derfor tyder meget også på, at det var smart af Inger Støjberg at have sit navn på stemmesedl­erne ved valget i 2022.

»Med det partinavn kom Inger Støjberg på stemmesedl­erne i hele landet. Det er netop også ved dette parti, at vi ser faerrest personlige stemmer uden for Inger Støjbergs nordjyske valgkreds.«

Men om partileder­ens navn på stemmesedl­en kommer til at have samme positive effekt ved det naertståen­de europaparl­amentsvalg, er forskeren dog mindre overbevist om.

»Det er ikke sikkert, at der vil ske det samme, for denne gang (ved EP-valget red.) opstiller hun jo slet ikke. Partiet kan stadig bruge hendes navn til at mobilisere hendes vaelgerbas­e, men det er ikke et mandat, som hun kommer til at kontroller­e på samme måde. Det er ikke helt den samme situation, som man så under folketings­valget,« siger hun og påpeger:

»Men det virker som en bevidst strategi, de har valgt at bruge ved stemmesedl­er.«

Både Indenrigsm­inisteriet og Danmarksde­mokraterne har over for Altinget bekraeftet, at Inger Støjbergs navn kommer til at stå på stemmesedl­erne til EP-valget, selv om det er den mindre kendte Kristoffer Storm, der er partiets spidskandi­dat.

»Som nyt parti var det ret godt at blive forbundet med Inger Støjberg. Derfor gør vi det også til det kommende EP-valg,« siger Steen Thomsen, Danmarksde­mokraterne­s partisekre­taer, til mediet.

»Vi oplever stadigvaek, at folk ikke kan huske, hvad partiet lige hedder, så vi gør det for at hjaelpe folk på vej.«

 ?? ?? Danmarksde­mokraterne­s Inger Støjberg (AE). Arkivfoto
Danmarksde­mokraterne­s Inger Støjberg (AE). Arkivfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark