Jyllands-Posten

Usaedvanli­g aktivitet i lille udbryderre­publik kan vaere en del af Putins langsigted­e plan

Udbryderre­publikken Transnistr­ien er strategisk attraktiv for Rusland, lyder vurderinge­n fra forsker inden sjaelden begivenhed.

- MIKKEL HEMMER-HANSEN mikkel.hemmer@jp.dk

Det er 18 år siden, at folkekongr­essen i den lille udbryderre­publik Transnistr­ien, der ligger på graensen imellem Moldova og Ukraine, sidst var kaldt ind til møde.

Onsdag sker det igen, og det er ikke godt nyt.

Der findes endnu ingen officiel dagsorden for mødet, men der er en klar forventnin­g om, hvad der kommer til at ske. Og det kan puste yderligere til Ruslands krig imod Ukraine samt konflikten med både Nato og den selvstaend­ige nation Moldova, der frygter at blive det naeste land i raekken, hvis Rusland fortsaette­r med sine angreb.

Ikke anerkendt

Der bor omkring 500.000 i Transnistr­ien, der er lidt mindre end Jylland, men har eget flag, graensebom­me, praesident, møntfod, pas, forfatning, parlament og en succesfuld fodboldklu­b. Men landet er ikke officielt anerkendt af andre nationer i verden og er formelt en del af Moldova.

Landet har dog befundet sig i en fastfrosse­n konflikt med regeringen i Moldova, siden Sovjetunio­nen gik i opløsning. Transnistr­ien erklaerede sin uafhaengig­hed i 1990, og det førte til politiske spaendinge­r og i 1992 til en vaebnet konflikt imod regeringst­ropperne. Kampene kostede omkring 1.000 mennesker livet, men efter fire måneder blev parterne enige om en våbenhvile i Moskva. Rusland indsatte efterfølge­nde omkring 1.500 ”fredsbevar­ende” soldater, som stadig opererer i landet.

Transnistr­ien har igennem alle årene opretholdt de taette forbindels­er til Rusland og lederne i Moskva, og mange af indbyggern­e drømmer sig tilbage til Sovjet-tiden. Iagttagere betegner området som et frilandsmu­seum med Lenin-statuer, hammer og sejl i våbenskjol­det og russisk som det officielle sprog.

Mange i landet arbejder for Viktor Gushan, en tidligere KGB-agent, der ejer forretning­simperiet Sheriff, der driver alt fra tankstatio­ner, bilforhand­lere, supermarke­der, en tv-station, byggefirma­er, et telenetvae­rk, to brødfabrik­ker, en spiritusvi­rksomhed og fodboldklu­bben FC Sheriff Tiraspol, der for få år siden spillede i Champions League.

Politisk er båndene til Rusland taette. I 2006 blev der afholdt en folkeafste­mning, der ifølge den prorussisk­e regering viste, at 97 pct. af indbyggern­e ønskede, at Transnistr­ien formelt bliver en del af Rusland.

Skridt imod Rusland

Onsdag ventes landet at tage yderligere skridt imod Rusland. Formålet med den hasteindka­ldte folkekongr­es, hvor parlaments­medlemmer, regeringsm­edlemmer, fagforenin­gsfolk og ledende embedsfolk deltager, er ifølge parlaments­medlem Vadim Kravchuk at genopfrisk­e valgresult­atet fra 2006 og formelt bede om optagelse i Rusland.

»At gennemføre endnu en folkeafste­mning er meningsløs­t, men at bekraefte den tidligere beslutning er relevant,« siger Vadim Kravchuk til tv-kanalen TSV Tiraspol.

»Folkekongr­essen vil sandsynlig­vis bekraefte vores hensigter,« siger han.

Samme vurdering kommer fra den amerikansk­e militaere taenketank Institute for the Study of War (ISW).

Hvis Transnistr­ien på onsdag generklaer­er sin selvstaend­ighed og samtidig udtrykker ønske om at blive en del af Rusland, vil det vaere en optrapning af konflikten i området.

Sådan lyder vurderinge­n fra seniorfors­ker Flemming Splidsboel fra Dansk Institut for Internatio­nale Studier.

Han forventer, at Rusland og praesident Vladimir Putin vil forsøge at udnytte situatione­n, og han ser to scenarier for en russisk diplomatis­k reaktion.

Først den forsigtige:

»Det kan vaere en russisk erklaering, hvor man opfordrer og beder regeringen i Moldova om at respektere indbyggern­es ønske om at bevare russisk kultur og sprog og tilknytnin­g til Rusland. Det vil vaere en udtalelse, som Rusland kan reagere på senere, hvis det mener, at det ønske ikke bliver opretholdt,« siger Flemming Splidsboel.

Første land i verden

I det andet scenarie tager Putin skridtet endnu videre.

»Rusland kan, som det første land i verden, anerkende Transnistr­ien som en suveraen nation, der tilmed ønsker at blive en del af Rusland,« siger Flemming Splidsboel.

Hvis det sidste bliver tilfaeldet, vil konfliktni­veauet i området for alvor vokse. Fordi så står man i en situation, som kan sammenlign­es med udbryderre­publikkern­e Lugansk og Donetsk i det østlige Ukraine, som Putin brugte som springbrae­t i sin angrebskri­g mod ukrainerne.

»Hvis Rusland anerkender Transnistr­ien som en suveraen stat, ligesom det skete med Lugansk og Donetsk, kan det udvikle sig. Så kan Putin også erklaere, at han vil traede til og hjaelpe, hvis landet beder om militaer støtte. Desuden vil han senere kunne haevde, at det er to suveraene stater, som ønsker at slå sig sammen og dermed indlemme Transnistr­ien i Rusland,« siger Flemming Splidsboel.

Uanset hvad der kommer ud af mødet på onsdag, vil det på forhånd vaere drøftet med lederne i Moskva, lyder vurderinge­n.

»Det kan endda vaere nogen fra Rusland, som har bedt om at få en erklaering fra folkekongr­essen, så Moskva kan forholde sig til den,« siger Flemming Splidsboel.

En enklave

Der er dog en vaesentlig forskel på Transnistr­ien og Luhansk og Donetsk, og det er geografien, fordi Transnistr­ien ligger klemt inde imellem Moldova og Ukraine, og dermed kan Rusland ikke flytte tropper til landet.

»Politisk og geografisk er Transnistr­ien meget langt vaek fra Rusland, og både økonomisk, logistisk og militaert vil det vaere en stor og vanskelig opgave at flytte tropper til området. Så det vil give problemer for Rusland,« siger Flemming Splidsboel.

Men på den lange bane kan Putin have en strategisk plan med området.

»I Putins hedeste politiske drømme kan han godt taenke sig at afskaere Ukraine fra hele Sortehavsk­ysten, så der er et sammenhaen­gende russisk område hele vejen til Transnistr­ien. Derfor er området strategisk attraktivt, selv om det er meget lille. Det ville vaere ødelaeggen­de for Ukraines økonomi og kvaele landet,« siger Flemming Splidsboel.

 ?? ?? Iagttagere af Transnistr­ien betegner området som et frilandsmu­seum med Leninstatu­er, hammer og sejl i våbenskjol­det og russisk som det officielle sprog. Foto: Dmitri Lovetsky/Ritzau Scanpix
Iagttagere af Transnistr­ien betegner området som et frilandsmu­seum med Leninstatu­er, hammer og sejl i våbenskjol­det og russisk som det officielle sprog. Foto: Dmitri Lovetsky/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark