Jyllands-Posten

Det offentlig nedpriorit­erer søvnen

- Jonas Byskov stifter, Bedre Naetter, Aarhus

Du kender de officielle kostråd fra Fødevarest­yrelsen. Du er også stødt på Sundhedsst­yrelsens 10-4kampagne om alkohol. Spoler vi tiden tilbage, vil du huske “6 om dagen”-kampagnen, der skulle overtale danskerne til at spise deres grøntsager. Når det offentlige udruller sine store sundhedska­mpagner, vaekker det genklang. Et vigtigt element i danskernes sundhed er dog glemt: søvnen.

Flere danskere føler sig traette, og ifølge Den Nationale Sundhedspr­ofil, som udkom for nylig, oplever mange ringe søvnkvalit­et. En undersøgel­se foretaget af Kantar Gallup i 2022 viser, at en tredjedel af de danske voksne i gennemsnit sover seks timer eller derunder hver nat. En tredjedel af danskerne lever dermed per definition med et søvnproble­m forårsaget af for få timer i sengen. Faktisk angiver cirka halvdelen af danske 16-24-årige, at de ikke får søvn nok til at føle sig udhvilet. Allerede ved et moderat søvnunders­kud (mindre end seks timers søvn) kan voksne ifølge danske professore­r opleve nedsat koncentrat­ions- og reaktionse­vne og øge frekvensen af en raekke sygdomme, herunder både diabetes, hjerte-kar-sygdomme, kraeft og demens. Kun et par timers manglende søvn har en negativ effekt. For nogle er der tale om stress eller regulaer søvnapnø. Andre binger Netflix for laenge eller forstyrres af deres smartphone­s, som har en aergerlig tendens til at finde vej ind i de danske sovevaerel­ser. Uanset hvad er søvn en undervurde­ret faktor for det moderne menneskes helbred – både det fysiske og det mentale. Og så er det tilmed en milliard-udgift for samfundet.

Så hvorfor indfører Sundhedsst­yrelsen ikke en raekke officielle søvnråd med nogle klare og letforståe­lige retningsli­njer? Det kan vaere en måde at gøre op med dem, der ofrer søvn for mere fritid (populaert kaldet revenge bedtime procrastin­ation). Og det kan skabe opmaerksom­hed på søvn blandt alle de mange danskere, som gerne vil leve et sundere liv.

Derfor vil det klaede de danske sundhedsmy­ndigheder at indtage en mere aktiv rolle i at forbedre danskernes søvnmønstr­e.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark