Jyllands-Posten

Kandidatte­st er en trussel mod demokratie­t

- THORSTEIN THEILGAARD Direktør, Public Affairs, Holm Kommunikat­ion, fhv. MF (SF), København

Så mange stemmer skiftede parti pga. kandidatte­st ved folketings­valget i 2019.

Det viser en dugfrisk undersøgel­se fra Aarhus Universite­t. I den bedste af alle verdener virker testene måske vejledende for vaelgerne, men ude i den virkelige verden er der en betydelig risiko for, at de er vildledend­e.

Effekterne af mediernes kandidatte­st skal selvsagt også ses i relation til danskernes vaelgeradf­aerd. Den netop udkomne store vaelgerund­ersøgelse i forhold til folketings­valget 2022, ”Partileder­nes kamp om midten” viser, at aldrig har så mange af vaelgerne – intet mindre end to af tre – vaeret i tvivl om, hvor de skulle saette krydset. Og 53 pct. endte med at stemme på et andet parti end i 2019 – det er 10 pct. mere end ved Jordskreds­valget i 1973.

vaelgere er argumentet for, at ethvert medie med respekt for sig selv er leveringsd­ygtig i en test, der markedsfør­es som en berigelse af demokratie­t og ikke mindst en håndsraekn­ing

Usikre og søgende

til tvivlende vaelgere. Men når kandidatte­st har så stor betydning for vaelgernes stemmeadfa­erd, og mediernes markedsfør­ing af testene samtidig er så massiv, som det er tilfaeldet, bliver det derfor også af helt afgørende betydning for vores demokrati at diskutere, hvorvidt testene er en hjaelp til vaelgerne eller i realiteten er et demokratis­k problem.

Den helt nye undersøgel­se fra Aarhus Universite­t gennemhull­er mediernes traditione­lle forsvarsta­le

om, at lige netop deres kandidatte­st ikke er et problem, og i øvrigt skal testene blot opfattes som vejledende, og at det varedeklar­eres af mediet. Vaelgerne bruger kandidatte­stene helt anderledes, og de har direkte betydning for partivalg og dermed valgresult­atet.

Det er glaedeligt, at Aarhus Universite­t vil forske yderligere i betydninge­n af kandidatte­st. Men jeg ville egentlig foretraekk­e, at medierne besindede sig og erkendte, at det er umuligt at udforme en kandidatte­st, der ikke potentielt er skaevvride­nde.

Det vil jeg, fordi jeg mener, at det er illusorisk med objektive og vejledende test. Jeg vil haevde, at uanset hvor stor umage man som medie gør sig i forhold til at udforme spørgsmåle­ne objektivt m.v., så er det en naermest umulig opgave. Lad os tage et par eksempler fra folketings­valget 2022:

I DR’s og Altingets kandidatte­st skulle man eksempelvi­s svare på følgende spørgsmål: ”Lønnen til ansatte i klassiske velfaerdsf­ag som sygeplejer­sker og paedagoger bør saettes markant op?” Hvis jeg erklaerer mig enig i udsagnet, betyder det så 50 kr. eller 5.000 kr. mere i lønningspo­sen om måneden, og hvad nu, hvis jeg er af den overbevisn­ing, at paedagoger skal have mere i løn, men samtidig mener, at sygeplejer­sker allerede får en rimelig løn?

Og i TV 2’s test skal man svare på: “Der skal tilføres markant flere ressourcer til psykisk sårbare unge, selvom dette vil medføre, at andre velfaerdso­mråder får faerre ressourcer?”

det kun er mig, der havde problemer med at svare meningsful­dt på dette spørgsmål, det står og falder jo med, hvilke velfaerdso­mråder det i givet fald sker på bekostning af.

Og jeg kunne uden de store problemer finde endnu flere eksempler på spørgsmål i de forskellig­e kandidatte­st ved de senere års valg, som med meget stor sandsynlig­hed vildleder mere, end de vejleder. Måden, testene bliver brugt på, den massive markedsfør­ing og udformning­en af testene, har som konsekvens – uagtet intentione­rne – at der er en meget betydelig risiko for, at testene ikke er med til at styrke demokratie­t, men derimod rummer kimen til at svaekke det.

Jeg tror ikke,

Den helt nye undersøgel­se fra Aarhus Universite­t gennemhull­er mediernes traditione­lle forsvarsta­le om, at lige netop deres kandidatte­st ikke er et problem.

 ?? ?? Jeg ville foretraekk­e, at medierne besindede sig og erkendte, at det er umuligt at udforme en kandidatte­st, der ikke potentielt er skaevvride­nde, skriver Thorstein Theilgaard. Arkivfoto: Thomas Borberg
Jeg ville foretraekk­e, at medierne besindede sig og erkendte, at det er umuligt at udforme en kandidatte­st, der ikke potentielt er skaevvride­nde, skriver Thorstein Theilgaard. Arkivfoto: Thomas Borberg

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark