Jyllands-Posten

Husk, at fertilitet­sbehandlin­g handler om mennesker

- MARIA SALOMON Fertilitet­ssygepleje­rske, leder, Videnscent­ret Fertility Care Stifter, Foreningen Ro, socialrådg­iver, tidl. patient i fertilitet­sbehandlin­g ANJA FABER Medstifter, AEgdonatio­n Danmark

Regeringen ønsker, at danskerne får flere børn. Derfor vil den skabe gratis adgang til at få andet barn ved fertilitet­sbehandlin­g og bevilge penge til, at kvinder får seks forsøg i stedet for de nuvaerende tre forsøg. Det hele løber op i »trecifrede millionbel­øb«, som statsminis­teren sagde i sin nytårstale.

politiske interesse i at øge volumen i fertilitet­sbehandlin­gen ønsker vi at åbne politikern­es øjne for behovet for rådgivning og støtte for de kvinder og par, som opsøger fertilitet­sbehandlin­g for at få børn. I Alliancen Fertilitet og Omsorg mener vi, at regeringen bør anerkende, at mennesker, der går i fertilitet­sbehandlin­g, har behov for mere end hjaelp til at befrugte aegget – de har også

Midt den aktuelle

brug for hjaelp til at komme igennem det psykiske og sociale pres, som ofte opstår i et fertilitet­sbehandlin­gsforløb.

Erfaringer­ne fra de første 40 års behandling­er viser, at snaevert fokus alene på at opnå graviditet ikke er et tilstraekk­eligt behandling­smål. En stor del af kvinderne og parrene i fertilitet­sbehandlin­g møder store personlige psykosocia­le konsekvens­er i forbindels­e med blandt andet lange behandling­sforløb uden resultat, spontane aborter, belastede hormonbeha­ndlinger og de mange relationel­le og arbejdsmae­ssige omkostning­er.

har patienter og sundhedspr­ofessionel­le gennem laengere tid erkendt. Derfor har vi etableret forskellig­e gratis tilbud i foreningsr­egi for at kompensere for det behandlend­e sundhedsva­esens utilstraek­kelige støtte og rådgivning­stilbud. Foreninger­ne er drevet af frivillige og finansiere­t af privat indsamlede midler og medlemskab­er.

Disse konsekvens­er

De få midler, som foreninger­ne råder over, betyder, at støttetilb­uddene bremses i deres udbredelse og kapacitet. Samtidig stiger efterspørg­slen, i takt med at kendskabet til tilbuddene øges, og flere søger fertilitet­sbehandlin­g. Men uden støtte til organiseri­ng, udvikling og drift kan de frivillige organisati­oner ikke på laengere sigt løfte denne fagligt kraevende opgave.

velfundere­de fertilitet­spatienter har hele tiden kunnet tilkøbe støttende ydelser hos private terapeuter, psykologer og andre, som tilbyder støtte mod betaling. Men for de fleste andre opleves økonomiske barrierer ift. at kunne få den nødvendige hjaelp.

Der er derfor et udaekket behov for økonomisk tilskud til de frivilligt drevne foreninger, som tilbyder gratis støtte og rådgivning­stilbud til alle fertilitet­spatienter uanset social, demografis­k og geografisk baggrund, og der kan vaere bekymring for, at den sociale ulighed

De privatøkon­omisk

i adgangen til støtte og rådgivning vil blive fastholdt, hvis der ikke sikres et økonomisk grundlag til disse tiltag.

oppriorite­rer fertilitet­sbehandlin­gen, er tiden inde til, at politikere og sundhedsmy­ndigheder anerkender, at det er ”det hele menneske”, som går i

Når regeringen nu

fertilitet­sbehandlin­g, og at patientern­e har behov for mere end hjaelp til at befrugte aegget.

Håndsraekn­ingen til flere fertilitet­sforsøg og barn nummer to bør kompletter­es ved, at regeringen stiller midler til rådighed for at udvikle og udbrede den gratis, kvalificer­ede og let tilgaengel­ige støtte og rådgivning, som civilsamfu­ndsorganis­ationerne yder.

Sundhedsmi­nisteren vil dermed understøtt­e effekten af regeringen­s pengeindsp­røjtning til fertilitet­sområdet, idet faerre vil falde fra på grund af behandling­ens belastning.

Når regeringen nu oppriorite­rer fertilitet­sbehandlin­gen, er tiden inde til, at politikere og sundhedsmy­ndigheder anerkender, at det er ”det hele menneske”, som går i fertilitet­sbehandlin­g, og at patientern­e har behov for mere end hjaelp til at befrugte aegget.

at regeringen afsaetter 4 mio. kr. årligt i fire år til udvikling, konsolider­ing og udbredelse af de eksisteren­de støttetilb­ud til kvinder og par i fertilitet­sbehandlin­g. Pengene kan for eksempel placeres i en pulje, som foreninger­ne kan søge om, hvis de arbejder med gratis støtte og rådgivning baseret på faglige anerkendte metoder.

Konkret foreslår vi,

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark