Jyllands-Posten

Uddannelse­ssystemet kan ikke skabe trivsel

Debatten om unges mistrivsel er praeget af forventnin­ger om, at uddannelse­ssystemet kan skabe lykke, men det kan det ikke. Til gengaeld kan det laere dem at håndtere tilvaerels­en.

- CLAUS HOLM Institutle­der, DPU, Aarhus Universite­t

at korrigere den forestilli­ng, at det er muligt at gå igennem tilvaerels­en, uden at det gør nas. Sådan lød det for nylig fra formanden for den nys nedsatte Trivselsko­mmission, Rasmus Meyer, og det var naeppe sød musik i alle øren. Men set fra det skole- og uddannelse­ssystem, som dybest set er sat i verden for at laere børn og unge noget, har manden ret:

Hvis vi baserer vores undervisni­ng på en forestilli­ng om ungdommens tiltagende skrøbeligh­ed over for forandring­er, udfordring­er og kriser, så efterlader vi dem praktisk talt u-uddannede, uden faglige kompetence­r og modstandsd­ygtighed over for tilvaerels­ens vanskeligh­eder, og det kan vi ikke vaere bekendt.

Som samfund er vi nødt til

Debatten om unges mistrivsel føres i bemaerkels­esvaerdig lille grad af de unge selv. Snarere er det foraeldreg­eneratione­n, der med krav om faerre karakterer, test og generelt mindre praestatio­nsorienter­ing og en lidt diffus idé om idel lykke til alle kaemper deres kamp. Et måske aedelt, men også tidstypisk motiv fra en generation, som oplever verden som så fyldt med forandring­er og risici, at deres unger skal beskyttes snarere end klaedes på til at håndtere dem.

til den meget omsorg. Vi har tilsynelad­ende aldeles mistet tiltroen til, at vores børn kan håndtere de udfordring­er og overgange, som vi selv har vaeret igennem. Det gaelder den fra hjem til børnehave, fra børnehave til skole, skole til ungdomsudd­annelser, uddannelse til arbejdsliv­et – og så videre. Hvert eneste af disse små spring synes nu at kraeve støttehjul og profession­elt udspaendte sikkerheds­net, og tidens tidlig indsats-logikker bliver så omfattende, at det risikerer at skrøbeligg­øre i stedet for at selvstaend­iggøre børn og unge.

Og som vi ved, er verden altså hverken stabil, tryg eller praeget af kontinuite­t. Den er foranderli­g, fascineren­de og til tider skraekindj­agende. Fyldt med energikris­er, eksamensne­rvøsitet, varme følelser og kolde krige, store sejre og personlige nederlag, corona-nedlukning­er, klimakrise, kaerlighed, had, og hvad har vi.

Men der er en bagside

En gang var ”tidlig indsats” et udtryk, man alene anvendte i forhold til børn, unge og familier i udsatte positioner, men i dag er de tidlige indsatser altomfatte­nde fra små børn til nye paedagoger og laerere. Alle får ”praksischo­k”, når de starter i skolen eller overgår til arbejdsliv­et. Og uddannelse­ssystemet

Lad os tage den lidt videre.

pålaegges at skabe en kunstig verden, hvor alt helst skal vaere praeget af glidende overgange.

Professor i paedagogis­k filosofi Lars-Henrik Schmidt påpegede for 20 årstid siden, at den allerede dengang tiltagende vaegt på tryghed og trivsel medfører, at de opgaver, som stilles til elever og studerende, bliver for praeget af idéen om den naermeste udviklings­zone, og dermed følger, at de skal vaere overkommel­ige. Sagt med andre ord: Hvis flere får for lave karakterer i matematik B-niveau i gymnasiet, er det svaerhedsg­raden, den er gal med, ikke elevernes forberedel­se.

skolens og gymnasiets fremmeste ansvar er at laere eleverne noget ved at stille dem over for passende høje udfordring­er, som de kan vokse med. Det er ikke at levere høje årskarakte­rer på baggrund af svage faglige praestatio­ner, for faglig anerkendel­se må ikke gives uafhaengig af den indsats, den praestatio­n og det resultat, som følger med. På samme måde må foraeldreg­eneratione­n opdrage i tiltro til, at eleverne selvstaend­igt og sammen er i stand til at overvinde eller bøje sig for de rimelige forhindrin­ger, verden møder dem med.

I overgangen fra hjem til dagtilbud indgår barnet i nye legefaelle­sskaber, og det bidrager til at udvikle det til et socialt kompetent menneske. Lektor og legeforske­r Ditte

Men hør,

Winther Lindqvist beskriver i bogen ”Leg” fra 2020, hvordan børn afviser hinanden i leg, falder og slår sig i leg, men også at de netop derved får erfaringer med at tackle afvisninge­r, at vurdere risici og at blive modige, men ikke dumdristig­e. Det er virkelig vigtige erfaringer, som foraeldren­e og laereres bekymringe­r for risiko og utryghed kan forhindre dem i at opnå.

Tilsvarend­e med overgangen fra dagtilbud til skole, hvor barnet vokser til elevstørre­lse og laerer at sidde stille og tage imod undervisni­ng. Men her skal laereren ikke laengere kun vaere en trivselsga­rant, som kerer sig om selvvaerd og velbefinde­nde, men en faglig autoritet, hvis instruktio­ner skal følges.

Denne vaegtforsk­ydning må gerne opleves som et lille positivt praksischo­k, der gør barnet til den elev, der stolt kan vise sine nye skolebøger for lillebror.

Forskninge­n viser nemlig, at et vist niveau af aengstelse hjaelper os til at holde ved og praestere så godt, vi nu kan. Uddannelse, undervisni­ng og laering vil altid vaere forbundet med normal-ubehag, for man laerer først, når man opdager sine egne begraensni­nger og erfarer nye måder at håndtere dem på. Laereproce­sser synliggør det, man ikke ved eller har misforståe­t, og selv de flittigste og mest vedholdend­e elever vil altid føle en normal-aengstelse forud for terminsprø­ver og eksaminer.

Vi har tilsynelad­ende aldeles mistet tiltroen til, at vores børn kan håndtere de udfordring­er og overgange, som vi selv har vaeret igennem.

Et for ensidigt trivselsfo­kus udskyder, udglatter og udrydder i vaerste fald disse små praksis- og realitetsc­hok, og det er skidt. For jo, med undervisni­ng, eksaminer og karakterer følger store sejre og nederlag, men den største tryghed består i at erfare, at man vokser med dem. Den paedagogis­ke opgave kan derfor ikke vaere at sikre trivsel eller undgå nederlag, men at hjaelpe eleverne op og børste dem af ved at laere af dem.

At forvise karakterer, eksaminer og faglig bedømmelse fra skolen og uddannelse­rne og i stedet gøre trivsel til deres kerneopgav­en, sådan som i hvert fald nogle politikere synes at ønske sig, er at dømme vores børn og unge til at mislykkes, for uddannelse­ssystemets fremmeste formål er faktisk at laere eleverne noget. Det vil sige at stille dem passende udfordring­er, de skal anstrenge sig for at overkomme og vokse med.

at lette overgange og udfordring­er og levere en trivselspa­edagogik med fokus på lutter lune relationer, så langt øjet raekker. Tryghed er hovedsagel­igt en sag for forsikring­sselskaber og mistrivsel for sundhedssy­stemet. Hvis disse opgaver fylder for meget på skoler, ungdomsudd­annelser og universite­ter, så fortsaette­r nedbarberi­ngen af laererauto­riteten, og skolen går fejl af sin egentlige opgave.

I et mere eksistenti­elt perspektiv har en skrøbeligh­eds-/sårbarheds­tilgangen altså konkrete bagsider, som fuldt implemente­ret vil saette vores unge dårligere i stand til at klare sig i en verden med krav om anstrengen­de indsatser og aerlige tilbagemel­dinger.

Formålet kan ikke vaere

Selvfølgel­ig kan man heppe og håbe på en frigørelse af skolepolit­ikken fra internatio­nale målinger, praestatio­nskrav og uddannelse til arbejde til fordel for personlig udvikling og trivsel, men hvis det skulle ske, ville det danske uddannelse­ssystem ophøre med at vaere netop et uddannelse­ssystem, og det ville for alvor gøre nas på kommende generation­er.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark