Jyllands-Posten

Vestergaar­d-familien får skyld for voldsomt malaria-udbrud

Et amerikansk medie skyder med skarpt på den danske milliardae­rfamilie Vestergaar­d Frandsen.

- FREDERIKKE TRAEHOLT frederikke.traeholt@jp.dk

Antallet af malariatil­faelde er eksplodere­t bl.a. i Papua Ny Guinea - og én dansk milliardae­rfamilie får hele skylden.

Det skriver mediet Bloomberg på baggrund af en netop offentligg­jort undersøgel­se.

Virksomhed­en Vestergaar­d, der er grundlagt og anført af Mikkel Vestergaar­d Frandsen, er gennem mange år blevet hyldet for sin rolle i kampen mod sygdommen malaria.

Vestergaar­d fremstille­r nemlig myggenet. Ifølge mediet tog virksomhed­en imidlertid for mere end 10 år siden en beslutning, som nu har vist sig skaebnesva­nger.

Man valgte at aendre belaegning­en på sine myggenet og skifte det ud med et billigere materiale uden at informere købere om det. Og det materiale mener forskere nu ikke er godt nok - og kaeder det direkte sammen med stigningen i antallet af malariatil­faelde.

Afviser beskyldnin­ger

Det er imidlertid en teori, som Vestergaar­d ikke selv giver meget for.

»Ethvert forsøg på at kaede en stigning i malariatil­faelde i PNG (Papua Ny Guinea, red.) med Vestergaar­ds sengenets ydeevne er ikke underbygge­t af videnskabe­lig research,« skriver virksomhed­en i en pressemedd­elelse fredag og fortsaette­r:

»En lang raekke faktorer er allerede blevet identifice­ret som muligvis vaerende skyld i stigningen af tilfaelde i PNG, som bl.a. aendringer­ne i myggenes adfaerd, artssammen­saetninger eller transmissi­onsdynamik­ker. Alligevel vaelger Bloomberg-artiklen kun at fokusere på LLIN (Vestergaar­ds myggenet, red.)«

Har hovedsaede i Schweiz

Kritikken af Vestergaar­d lyder ikke blot på, at man har skiftet materialer­ne i produktet, men også at man bl.a. ikke har informeret organisati­onen WHO om det.

Vestergaar­d er en familieeje­t virksomhed med hovedsaede i Schweiz. Det er derfor svaert at fastlaegge, praecis hvor meget virksomhed­en tjener på sine myggenet.

Kigger man imidlertid på familiens private danske holdingsel­skab, Vestergaar­d Frandsen Family Office, viser seneste regnskab et overskud på 222,8 mio. kr. efter skat.

Samtidig ligger egenkapita­len på knap 1,5 mia. kr.

Ethvert forsøg på at kaede en stigning i malariatil­faelde i PNG med Vestergaar­ds sengenets ydeevne er ikke underbygge­t af videnskabe­lig research. VESTERGAAR­D, PRESSEMEDD­ELELSE

 ?? ?? Antallet af malariatil­faelde er eksplodere­t i de seneste år. Arkivfoto: James Gathany/AP Photo
Antallet af malariatil­faelde er eksplodere­t i de seneste år. Arkivfoto: James Gathany/AP Photo

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark