Jyllands-Posten

Grundfos jagter nye opkøb efter salgsdyk

Trods et globalt marked med afmatning i salget af pumper forventer Grundfos-ledelsen, at salget løfter sig igen. Koncernen jagter nye opkøb.

- JESPER OLESEN jesper.olesen@finans.dk

Salget udvikler sig langtfra som ønsket på de globale markeder, men ledelsen i pumpegigan­ten Grundfos melder alligevel om ro på bagsmaekke­n.

Meldingen kommer efter et årsregnska­b med rekordindt­jening og tilpasning­er i fjor i relation til den nye salgssitua­tion. Grundfos med koncernche­f Poul Due Jensen i spidsen har tirsdag praesenter­et regnskab for 2023. Han trådte som barnebarn af stifteren til i 2020 som adm. direktør. Siden har han praesenter­et regnskaber med hastig salgsvaeks­t.

Men den situation er aendret gennem 2023.

Det blev et år med to vidt forskellig­e udviklinge­r. Første halvår gav et løft i omsaetning­en på 14 pct. Til gengaeld gav de sidste seks måneder af 2023 et dyk på ca. 5 pct. Og den udvikling er fortsat ind i 2024.

»Vi havde set allerede i begyndelse­n af året, at ordreindta­get var med en vis afmatning, så vi vidste godt, at anden halvleg i år ville blive udfordrend­e. Det synes jeg faktisk, at vi har balanceret, som regnskabet med rekordresu­ltat viser, trods nedgang på markederne,« mener Poul Due Jensen.

Han peger på, at dykket skyldes, at kunderne har haft meget på lager. På samme tid er der ikke nyt salg nok i de forskellig­e industrier og isaer pumper til private hjem, som koncernen leverer til.

»Det er fortsat med afmatning i markedet her ind i 2024,« vurderer Poul Due Jensen.

Det betyder, at Grundfos’ egen prognose for udviklinge­n i det igangvaere­nde år er en salgsvaeks­t i niveauet 0 til 5 pct.

I løbet af sommeren 2023, da der var udsigt til et aendret marked med afmatning, valgte Grundfos at lave et par runder med mindre tilpasning­er i koncernen, der har omkring 20.000 ansatte. Det betød bl.a., at 120 medarbejde­re af de 4.000 her i landet blev afskediget.

»Det er aldrig sjovt eller godt at lave de tilpasning­er. Men det har vaeret en nødvendigh­ed, da der ikke var nok at lave i fabrikkern­e. Når vi kigger ind i glaskuglen, håber vi, at der er en fremgang forude, og kan se en lille af slagsen i vores ordreindta­g. Men det er naturligvi­s meget svaert at spå om det hele. Tingene er volatile,« siger Poul Due Jensen.

Dyk i Asien, fremgang i USA

Når Grundfos’ omsaetning splittes op i geografisk­e regioner og fordeles på forretning­sområder, viser 2023 en forskellig udvikling med bl.a. fremgang i salget i ”commercial building services”-divisionen.

Finansdire­ktør Mikael Geday fastslår, at selskabet derudover har oplevet en paen vaekst i et par af de virksomhed­er, som Grundfos har overtaget på det seneste.

»Der er nogle nye områder, som har haft en rigtig solid fremgang i 2023. Det gaelder bl.a. i vores forretning inden for vandbehand­ling, som vi har vaeret i gang med at bygge op over nogle år, der bidrager med tocifret vaekst i 2023.«

Fordelt på regioner i verden melder Grundfos om dyk i Asien, mens der bl.a. er fremgang i USA, som ifølge ledelsen er et marked, som får større og større betydning for Grundfos. Koncernen, der har en bogført egenkapita­l på godt 23 mia. kr., har gennemført flere opkøb de seneste par år. Målet er at fortsaette ad det spor, hvis der dukker muligheder op.

»Vi investerer både i vores egen forretning og nye muligheder. 2023 var med et rekordhøjt investerin­gsniveau, og vi kommer også til at investere meget betydeligt i år,« siger Mikael Geday.

På spørgsmåle­t, om Grundfos har forhandlin­ger og kontakter i gang om nye opkøb, lyder svaret fra finansdire­ktøren:

»Det er jo i den sammenhaen­ge nogle processer, der kraever flere parter. Men vi er hele tiden aktive og vil meget gerne dele det med omverdenen, så snart der er noget, vi kan dele.«

 ?? ?? Poul Due Jensen er tredje generation i stifterfam­ilien og adm. direktør for Grundfos. Foto: Joachim Ladefoged
Poul Due Jensen er tredje generation i stifterfam­ilien og adm. direktør for Grundfos. Foto: Joachim Ladefoged

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark