Jyllands-Posten

Lars Mørch vil gøre Jyske Bank mere attraktiv for investorer­ne

Med en ny udbyttepol­itik vil Jyske Bank gøre det muligt for flere investorer at skyde penge i banken. Men kontantudb­ytter skal med vilje ligge på et for banksektor­en beskedent niveau, påpeger topchef Lars Mørch.

- KRISTOFFER BRAHM CLAUS IVERSEN Finansreda­ktør kristoffer.brahm@finans.dk claus.iversen@finans.dk

Lars Mørch er ikke en mand, som kaster om sig med superlativ­er. Men den nye ordførende direktør i Jyske Bank vil gerne straekke sig til at kalde sit første regnskab i spidsen for banken for et staerkt regnskab, som det er en fornøjelse af praesenter­e.

Den 1. november sidste år tog han over på topposten efter Anders Dam, der er gået på pension. Tirsdag morgen praesenter­ede han bankens regnskab for 2023.

Det i hans optik staerke regnskab daekker over et resultat efter skat på 5,9 mia. kr. Det er 2,1 mia. kr. bedre end det naestbedst­e resultat i bankens historie, som blev nået i 2022.

Cirka 1 mia. kr. kan tilskrives opkøbet af Handelsban­ken. Derudover er Jyske Bank begunstige­t af, at 2023 var et saerligt godt år for banker, men også af at banken står staerkt.

»Banken er generelt i god gaenge, og det er selvfølgel­ig rart, at mit første regnskab er et staerkt regnskab. Men det siger sig selv, at det er organisati­onen, der har leveret det,« siger Lars Mørch, ordførende direktør i Jyske Bank.

Udbetaler udbytter

Årsregnska­bet fik følgeskab af en regulaer nyhed. Jyske Bank vil fra og med regnskabså­ret 2024 udbetale udbytter. Det er et nybrud med de seneste års praksis om at bruge overskudsk­apital på at opkøbe egne aktier.

Det har vaeret attraktivt at opkøbe egne aktier - og er det sådan set stadigvaek - fordi bankens kurs på fondsbørse­n ligger langt under den indre vaerdi. Det koster kun 75 øre at opkøbe for 1 krone indre vaerdi.

»Men vi har fået en større indtjening­skraft, og derfor er det problemati­sk alene at køre med aktietilba­gekøb. Derudover har det for nogle investorer ikke vaeret muligt at investere i os, fordi vi ikke har udbetalt kontantudb­ytte,« siger Lars Mørch om forklaring­en på det nye tiltag.

Banken bliver dermed investerba­r for en større kreds af investorer, som i deres investerin­gspolitikk­er har krav om kun at skyde penge i udbyttebet­alende aktier.

Ca. 30 pct. af det foregående års overskud skal fremover udbetales som kontantudb­ytte. Det er et beskedent niveau sammenlign­et med andre banker. Det skyldes, at Jyske Bank stadig vil benytte aktietilba­gekøb som et instrument.

»Aktietilba­gekøb har den fordel, at det har en fleksibili­tet i sig, fordi det foregår over en periode. Så man kan justere undervejs. Når vi laegger os på et kontantudb­ytte på omkring 30 pct., er det for at skabe mulighed for fornuftige aktietilba­gekøb fremover,« siger Lars Mørch.

Den nye udbyttepol­itik gaelder først fra 2024, så investorer­ne får ikke udbytte af det historisk høje 2023-overskud.

Der er ifølge topchefen primaert tre årsager til, at det blev et rekordår. De finansiell­e markeder bidrog positivt. Driften var solid og kreditkval­iteten staerk. Endelig blev integratio­nen af Handelsban­ken i al vaesentlig­hed gennemført i 2023, hvor volumen fra den opkøbte forretning talte med fuldt ud. Handelsban­ken blev opkøbt med virkning fra 1. december 2022.

Jyske Bank har brugt 7,4 mia. kr. på at opkøbe Handelsban­ken. Der blev betalt 3 mia. kr. i goodwill, og det har vaeret nødvendigt at binde 4 mia. kr. i kapital til den opkøbte forretning. Derudover har Jyske Bank brugt 370 mio. kr. efter skat i omkostning­er til opkøbet.

Det skal ses i forhold til, at Handelsban­ken forøgede indtjening­en med ca. 1 mia. kr. i 2023. Det svarer alt andet lige til en tilbagebet­alingsperi­ode på under 8 år.

Alt andet vil dog naeppe vaere lige, for 2023 var et saerligt godt år for bankerne.

»Det har vist sig at vaere en rigtig fin forretning, fordi den passer ind i Jyske Banks forretning­sområder. Så vi er i dag meget glade for købet,« siger Lars Mørch.

Forventer lavere rente

Banken er generelt i god gaenge, og det er selvfølgel­ig rart, at mit første regnskab er et staerkt regnskab. LARS MØRCH, ORDFØRENDE DIREKTØR I JYSKE BANK

Jyske Banks forventnin­ger for 2024 viser, at heller ikke Lars Mørch og ledelsen forventer, at alt andet forbliver lige. Jyske Bank forventer at tjene i niveauet 4,3 til 5,1 mia. kr. i år. Midten af det interval svarer til en nedgang på 20 pct. i forhold til 2023-resultatet.

»Det tror jeg er meget almindelig­t, at der regnes med på nuvaerende tidspunkt,« siger Lars Mørch.

Det forklarer han med, at renten forventes gradvist at blive saenket.

»Det kommer til at udhule vores rentemargi­nal,« pointerer han.

Et stigende antal kunder vaelger også at placere indlån i bankens højrentepr­odukter, hvilket også laegger pres på rentemargi­nalen.

Endelig forventer Jyske Bank ikke en stor aktivitet i økonomien i år, og ledelsen forventer »en lille stigning i kredittab« fra 127 mio. kr. i 2023 til et normaliser­et niveau i år. Det svarer til 600 mio. kr.

»Det er udramatisk og ud fra en betragtnin­g om, at der har vaeret højere renter i en laengere periode,« siger Lars Mørch.

Hvis Jyske Bank når sine 2024-forventnin­ger, vil Lars Mørch da også om et år kunne praesenter­e det naestbedst­e årsregnska­b i bankens historie.

 ?? ?? Lars Mørch har praesenter­et sit første årsregnska­b som topchef for Jyske Bank. Foto: Mikkel Berg Pedersen.
Lars Mørch har praesenter­et sit første årsregnska­b som topchef for Jyske Bank. Foto: Mikkel Berg Pedersen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark