Jyllands-Posten

Dansk investor efter besøg i Ukraine: Vi kan hjaelpe – og tjene penge – på samme tid

Ukrainske ivaerksaet­tere kaemper ”med ryggen imod muren” og hjaelper det ukrainske militaer med ny teknologi. Men de mangler hjaelp, og dermed kan en investerin­g her gavne alle parter, mener dansk tech-investor.

- JESPER KILDEBOGAA­RD jesper.kildebogaa­rd@finans.dk

I to år har Ukraine kaempet imod den russiske overmagt og forsøgt at vinde land tilbage. Og mens Rusland kan traekke på store lagre af våben og nyproducer­ede kampvogne, har ukrainerne i højere grad måtte improviser­e og opfinde nyt.

Det har nu ført til en spirende tech-industri i Ukraine, som har brug for hjaelp. Men som samtidig kan blive en god investerin­g for både en investor og for Danmark og Europa som helhed.

Sådan lyder konklusion­en fra Jens Kristian Damsgaard, som er en erfaren tech-investor, og som netop har vaeret på besøg i Ukraine og talt med en stribe startups.

»Der er et kaempe potentiale hos de ukrainske startupvir­ksomheder. De står med ryggen mod muren, og de har udviklet en raekke virksomhed­er ekstremt hurtigt, til et ekstremt højt teknisk niveau,« siger han.

Til daglig er han partner i og leder af Science Ventures, en tech-fond tilknyttet Syddansk Universite­t, samt partner i Open Circle Capital. Men her udtaler han sig som privatpers­on, understreg­er han. Efter besøget i Ukraine så han en oplagt mulighed for at hjaelpe, set med investorbr­iller.

De mange ivaerksaet­tere i Ukraine forsøger at hjaelpe det ukrainske forsvar ved at udvikle for eksempel nye dronetekno­logier. Det kan vaere alt fra bedre hardware med laengere raekkevidd­e til forbedring­er i softwaren, der styrer dronen, eller beskyttels­e imod russisk jamming af frekvensbå­ndet. I den mere bløde kategori er der også startups, som udvikler apps, der kan hjaelpe dem, som har fået PTSD efter at have vaeret ved fronten.

Mange fordele

»Der er mange eksempler på produkter, der kan bruges militaert, men også til civilt brug, altså dual-use. For eksempel dronetekno­logi, som vi også håber kan udvikle sig til en ny, stor sektor i Danmark. Der bliver udviklet en masse i Ukraine, som kan overføres naesten en-til-en til det civile marked, for eksempel droner, der flyver mere sikkert,« siger Jens Kristian Damsgaard.

Fordelene er ifølge hans analyse mangfoldig­e. På den ene side er det en hjaelpende hånd til et land, der kaemper en overlevels­eskamp, og som tvunget af omstaendig­hederne nu er rykket til et ekstremt højt niveau af innovation. Idéerne, teknologie­rne og produktern­e er der, men der mangler kapital til at skalere dem op.

Hvis for eksempel en ny og mere effektiv drone kan saettes i masseprodu­ktion, med udenlandsk hjaelp, vil det både hjaelpe militaeret, det private erhvervsli­v og civilsamfu­ndet i Ukraine. Der vil blive skabt jobs, og der vil blive skabt en virksomhed, som potentielt kan vokse sig stor på den anden side af krigen også, fortaeller den danske investor.

På den anden side er det også en god case som investor.

»Der kan vaere en betydelig upside ved at gå ind i nogle af de her virksomhed­er. Det er en stor mulighed for at gå ind nu, før det går op for alt og alle, at der er muligheder her,« siger Jens Kristian Damsgaard.

Det naeste lag i lagkagen af fordele er Danmark, mere praecist de områder, hvor der mangler industrijo­bs og udvikling. Det er nemlig helt oplagt at saette en produktion af for eksempel komponente­r til droner op i Danmark, mener investoren. Så kan delene blive leveret til Ukraine og samlet der. Hvis man indrettede en fabrik til det i Ukraine, ville det hurtigt blive et mål for de russiske missiler.

»Vi har en raekke områder i Danmark, som er omfattet af EU’s regionalfo­nd-støtte. Kunne man for eksempel bygge en dronefabri­k på Langeland, i et nedlagt fabriksomr­åde, hvor produktion­en kunne blive opskaleret? Så kan du producere i et stort antal, i sikkerhed, og samtidig bidrage til regional udvikling i Danmark,« siger Jens Kristian Damsgaard, der allerede har forhørt sig om muligheder­ne på Langeland.

Den sidste og mere langsigted­e fordel handler om, at Danmark og Europa bliver mere selvforsyn­ende og mindre afhaengige af Kina. Kampene i Ukraine har vist, at droner – flyvende, kørende og sejlende – vil spille en meget vigtig rolle fremover i krig. Men naesten alle verdens flyvende droner bliver i dag produceret i Kina.

»Laeringen fra denne her krig er, at det har handlet om billige teknologie­r som droner. Men meget af det er jo fra Kina. Det er et sikkerheds­politisk problem for Ukraine. Og det gaelder også Danmark og Europa, hvis der kommer en stor konflikt – så vil vi stå rigtig dårligt,« siger Jens Kristian Damsgaard.

De seneste år har både USA og EU sat store milliardbe­løb af til at sikre mere lokal produktion af computerch­ips, som i dag isaer bliver produceret i Sydøstasie­n, ikke mindst Taiwan, som Kina truer med at invadere. Men at

producere moderne chips er ekstremt komplekst. Her er et mål om selv at kunne producere droner i stort antal mere overkommel­igt.

»Det ligger lige for, at vi i Danmark kan masseprodu­cere droner. Det vil Danmark kunne skalere op til perfektion. Og en ukrainsk virksomhed kan eventuelt etablere sig i Danmark og så flytte tilbage, når krigen er slut. Så demonterer man også noget af risikoen,« siger investoren.

At skyde kapital ind i unge startups i et land, der kaemper for sin overlevels­e, er selvfølgel­ig ikke uden ekstra risiko. Først og fremmest er der rent praktisk en risiko for, at nøgleperso­ner i virksomhed­en kan blive indkaldt til militaeret og blive draebt.

»Hvor stabile er de teams, man arbejder med? Bliver de trukket ind i krigen? Det er en udfordring. Det ville vaere godt, hvis de kunne blive friholdt, fordi de så yder deres bidrag ved at udvikle nye teknologie­r, som hjaelper militaeret,« siger Jens Kristian Damsgaard.

Rent juridisk er en krigszone også et gråt område, men nogle af ivaerksaet­terne kigger allerede på at etablere virksomhed­en juridisk i andre lande, for eksempel Estland, hvor alt kan klares online og på afstand.

Fordelen ved, at landet er i krig, er lidt kynisk, at tempoet i udviklinge­n af nye produkter og teknologie­r er vanvittigt højt, siger den danske investor. Udvikling af nye våben og teknologie­r i Vesten i fredstid er blevet en meget langvarig og dyr proces. Men i Ukraine er der meget kort afstand mellem udviklerne og slutbruger­ne.

»Man ringer til en lokal kommandør, og så kommer man ud til fronten og får det testet. Det er rapid prototypin­g på steroider. Og når de så har noget, der virker, skal det bare skaleres. Det skal ikke igennem en tung indkøbsorg­anisation,« siger Jens Kristian Damsgaard.

At investere i ukrainske virksomhed­er og med tiden lukrere på, at landet er i krig, vil for nogle måske lyde uetisk. Skal vi i Danmark tjene penge på andres ulykke?

Ukrainsk ejerskab

Det afgørende her er, at det hele sker hånd i hånd med de ivaerksaet­tere, der gør alt, hvad de kan for at vende krigslykke­n.

»Der er ukrainsk ejerskab og engagement i de her virksomhed­er. Deres drivkraft er at banke russerne på plads. Men de mangler kapital. Så ukrainere og investorer har en helt faelles interesse i at udvikle det her positivt,« siger Jens Kristian Damsgaard.

Hans vurdering efter besøget i Ukraine er, at der lige nu er 250-300 startups, som søger kapital, typisk i omegnen af en halv million euro. De bidrager helt konkret til at beskytte ukrainere mod den russiske aggression, for eksempel ved at sikre, at ukrainske soldater kan flyve med droner og overvåge slagmarken, også når russerne forsøger at stoppe dem med jamming.

Hvis det ikke er nok med private investorer og business angels, håber han, at de statslige programmer også vil se i retning af ivaerksaet­terne. Bare en lille bid af de mange milliarder, der bliver brugt på at hjaelpe Ukraine, kunne gøre en stor forskel for ivaerksaet­terne, vurderer han.

»Vi bruger en masse penge på at understøtt­e Ukraine, fra dansk og europaeisk side. Det er godt og rigtigt. Men jeg tror, at effekten kunne vaere meget større, hvis man tog bare nogle hundrede millioner kroner ud til ivaerksaet­terne og ikke brugte dem alle på krudt og kugler. Det kunne have en voldsomt stor effekt.«

 ?? ??
 ?? Foto: PR ?? Jens Kristian Damsgaard har flere årtiers erfaring som tech-investor og så et kaempe potentiale i Ukraine, da han for nylig var på besøg hos startups i det krigsramte land.
Foto: PR Jens Kristian Damsgaard har flere årtiers erfaring som tech-investor og så et kaempe potentiale i Ukraine, da han for nylig var på besøg hos startups i det krigsramte land.
 ?? ?? En ødelagt kampvogn ved byen Trostjanet­s. Hjaelpen til Ukraine bør ikke kun vaere "krudt og kugler", men også økonomiske investerin­ger i startups, mener en dansk investor. Foto: Fadel Senna/AFP
En ødelagt kampvogn ved byen Trostjanet­s. Hjaelpen til Ukraine bør ikke kun vaere "krudt og kugler", men også økonomiske investerin­ger i startups, mener en dansk investor. Foto: Fadel Senna/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark