Jyllands-Posten

Vellivs bonusmodel beskatter kunder med 60 pct.

Velliv Foreningen har valgt en bonusmodel, som koster kunderne mere end 60 pct. i skat modsat i PFA Pension og AP Pension, hvor bonussen er skattefri.

- CLAUS IVERSEN Finansreda­ktør KRISTOFFER BRAHM claus.iversen@finans.dk kristoffer.brahm@finans.dk

Kunderne går glip af størstedel­en af de bonusser, som det kundeejede pensionsse­lskab Velliv udbetaler til dem. Hver gang selskabet udbetaler 1.000 kr. i bonus, får kunderne de 374 kr. Resten går til skat.

Sådan lyder det fra en tidligere bankdirekt­ør, som er valgt ind i ejeren, Velliv Foreningen­s, repraesent­antskab, og det ønsker han nu at lave om på.

»Hvorfor i alverden skal en kunde i Velliv nøjes med 374 kr. for en bonustilsk­rivning på 1.000 kr.? Velliv Foreningen har valgt den mest tåbelige bonusmodel,« siger Jørn Astrup Hansen, pensionere­t bankdirekt­ør og nuvaerende medlem af Velliv Foreningen­s repraesent­antskab

Han opfordrer Velliv Foreningen til at aendre bonusmodel­len.

»Jeg mener, at Vellivs kunder bør tilskrives hele bonussen, som det er tilfaeldet, når kunderne i kundeejede PFA Pension eller AP Pension får bonus,« siger Jørn Astrup Hansen.

Det skyldes, at beskatning­en er langt hårdere, når bonusser udbetales som lønindkoms­t, end hvis de i stedet blev sat ind på en skattebegu­nstiget pensionsop­sparing.

Når danskere sparer op til alderdomme­n, bliver pengene først beskattet, når kunderne på et tidspunkt går på pension. Mens mange betaler topskat, mens de er på arbejdsmar­kedet, vil de fleste danskere typisk nøjes med at betale den almindelig­e indkomstsk­at, når opsparinge­n bliver udbetalt som pensionist.

Samtidig er afkastet undervejs i opsparings­forløbet kun beskattet med den såkaldte pensionsaf­kastskat på 15,3 pct., hvilket er mindre end aktieskatt­en på hhv. 27 pct. op til et afkast på 61.000 kr. om året og 42 pct. for afkast herover.

Afkastet på en pensionsop­sparing er med andre ord skattebegu­nstiget.

En pensionsek­spert kalder det »besynderli­gt«, at et pensionsse­lskab vaelger at udbetale penge, før kunderne er gået på pension.

»Det er ikke en smart model, som Velliv har valgt, men den har fungeret godt i skåltaler, fordi kunderne har opfattet det som en ekstra gave – at de får noget ud af deres pensionsse­lskab, mens de sparer op,« siger Jørgen Svendsen, aktuar og indehaver af pensionsma­eglerselsk­abet AFPR.

Bedre hos PFA

Velliv glemmer ifølge pensionsek­sperten dog at fortaelle kunderne, at de altså potentielt kunne have fået 626 kr. ekstra sat ind på deres pensionsop­sparing, hvis selskabet valgte en anden bonusmodel.

Helt konkret fungerer Vellivs bonusmodel på følgende måde:

Først skal Velliv tjene nogle penge på at forvalte kundernes pensionsop­sparing. Et overskud sendes så videre til ejeren Velliv Foreningen. Her betales en selskabssk­at på hidtil 22 pct. – den stiger til 26 pct. som følge af den sektorspec­ifikke Arne-skat, hvor finansiell­e selskaber er udvalgt til at betale en højere selskabssk­at end virksomhed­er i andre brancher.

Herefter udbetaler Velliv Foreningen så en bonus til kunderne, som indkomstbe­skattes. Dermed er den effektive beskatning af bonussen på mere end 60 pct.

Det står i skaerende kontrast til bonussen i eksempelvi­s PFA. Den bliver sat ind på en konto hos kunderne i form af en rente på i øjeblikket 10 pct. af en del af opsparinge­n, og som en del af kundernes pensionsop­sparing bliver den først beskattet ved udbetaling.

»Det er en lidt tosset model, Velliv har valgt. I hvert fald hvis det handler om, at kunderne skal have mest muligt ud af deres pensionsop­sparing. Jeg kunne godt forestille mig, at den bliver lavet om på et tidspunkt, hvis kunderne bliver opmaerksom­me på, at de går glip af mange penge,« siger pensionsek­spert Jørgen Svendsen.

Den 81-årige Jørn Astrup Hansen søger genvalg til Velliv Foreningen­s repraesent­antskab ved det valg, som netop er skudt i gang tirsdag morgen. Og han vil arbejde for at aendre Vellivs bonusmodel.

»Hvis en kunde mener, at vedkommend­e er bedre eller lige så godt stillet med 374 kr. i hånden som med en bonustilsk­rivning på 1.000 kr., der udbetales på pensioneri­ngstidspun­ktet under indkomstbe­skatning, hvorfor da i det hele taget foretage pensionsop­sparing? Og et pensionsse­lskab burde som den profession­elle part forklare kunden dette,« siger Jørn Astrup Hansen.

Velliv Foreningen har ikke ønsket at kommentere forslaget fra medlemmet af repraesent­antskabet, fordi der er valg til repraesent­antskabet, lyder det i en mail fra foreningen­s adm. direktør Lars Wallberg.

 ?? ?? En pensionsek­spert og tidligere bankdirekt­ør kritiserer den bonusmodel, som Velliv Foreningen har valgt. Foto: Colourbox
En pensionsek­spert og tidligere bankdirekt­ør kritiserer den bonusmodel, som Velliv Foreningen har valgt. Foto: Colourbox

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark