Jyllands-Posten

Den moderne aera opløser gradvist hierarkier

Når man påtager sig magtfulde roller, bør man forpligte sig til at stå i sin egen kraft uden at undertrykk­e andre og fratage dem deres. Ellers kan man ikke vise vejen.

- ANNE-MARIE FINCH

ledelsesek­spert med speciale i vaekst, talent og kulturtran­sformation

Når vi interagere­r med en praest iført sin praestekra­ve, er der visse spørgsmål, vi måske undlader at stille. Praester er omsorgsful­de sjaelesørg­ere, og vi tager ofte for givet, at deres etiske kompas er solidt og deres handlinger bevidste, da det er en del af deres profession­elle uddannelse og praksis.

På samme måde er det, når vi møder en laege iført den hvide kittel. Vi stoler på laegernes evne til at forbedre liv og redde liv, og derfor undlader vi måske at undersøge, om deres etiske overvejels­er er dybt forankrede.

Vi antager, at det er en integreret del af deres vaerdisaet, uddannelse og erfaring.

Når en psykolog taler, tilbyder de et rum for følelsesma­essig udfoldelse og støtte. Vi stoler på psykologer­nes evne til at hjaelpe os med at stå staerkere mentalt, og vi forventer, at deres etiske fundament er solidt, da det er en kernekompo­nent i deres faglige praksis.

Fagpersone­r, som arbejder med etik og omsorg i deres daglige profession­elle liv, er dog ikke immune over for at skulle arbejde med deres egne blinde pletter og udvikle sig som bevidste individer.

For i dagens verden, hvor personlig udvikling er i fokus, er det ikke laengere acceptabel­t for nogen, uanset deres faglige baggrund, at hvile på deres laurbaer.

til at arbejde med os selv og vaere bevidste om vores handlinger og påvirkning på andre.

Faktisk baerer profession­er som bl.a. praest, laege og psykolog et saerligt ansvar, da de har en direkte indvirknin­g på menneskers liv og trivsel.

Deres ubevidste handlinger kan have langt mere alvorlige konsekvens­er end

Vi er alle forpligted­e

for de fleste andre, og derfor er det afgørende, at de kontinuerl­igt arbejder på deres personlige udvikling. Ellers kan de ikke mere vise vejen for andre.

I denne tid med øget opmaerksom­hed på psykologis­k sikkerhed og tryghed nedbrydes hierarkier­ne gradvist. For vi sidestille­s, ingen er født bedre end andre, og vi har alle adgang til den samme indre styrke af kaerlighed og naestekaer­lighed.

Det kraever dog en bevidst indsats at forblive i kontakt med det naestekaer­lige, isaer i en kaotisk tid som vores.

Så lad os ikke bare acceptere autoritete­r ubetinget, for iblandt disse autoritete­r kan der vaere magtmennes­ker, som fortsat oplever sig haevet over andre.

Ingen har en fribillet til at unddrage sig ansvar og selvudvikl­ing, uanset deres titel eller position, og i denne nye tid kan vi ikke vide, hvem der fortsat ser sig undtaget.

Visse positioner vil vi ad naturens vej dog ikke forholde os kritiske til. Derfor lad os bruge vores sunde fornuft og stille de nødvendige spørgsmål, også hvor vi tager det gode for gode varer.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark