Jyllands-Posten

Spotify ser snyd med streaming som udfordring

53-årig mand er tiltalt for streamings­vindel, der af Spotify betegnes som en stigende udfordring for branchen.

-

Musiktjene­sten Spotify ser manipulati­on med streaming som en ”udfordring for hele branchen” og har ivaerksat en stribe tiltag for at daemme op for snyd.

Det oplyser Spotify på baggrund af en usaedvanli­g sag ved Retten i Aarhus, hvor en 53-årig mand er tiltalt for at have snydt sig til 4,3 millioner i royalties.

»Selv om vi ikke kommenførs­te terer individuel­le sager, når vi identifice­rer streammani­pulation, tager vi handling, der kan omfatte korrigerin­g af streamtael­linger, tilbagehol­delse af royalties og i nogle tilfaelde fjernelse af indhold,« skriver Spotify i en kommentar.

Den 53-årige mand fra Aarhus er tiltalt for at have svindlet streamingt­jenester, herunder Spotify, Apple Music, Tidal og YouSee Musik.

Han skal gennem en årraekke have foretaget uautoriser­ede afspilning­er af 689 musiknumre, hvor han selv var registrere­t som rettigheds­haver.

Sagen betegnes som den af sin art ved en dansk domstol.

Under retssagen er det kommet frem, at den tiltalte har rådet over 69 streaminga­bonnemente­r hos forskellig­e tjenester, herunder omkring 20 brugerkont­i alene hos Spotify.

Rettigheds­alliancen

Sagen begyndte at rulle, da Rettigheds­Alliancen, der repraesent­erer flere end 100.000 danske rettigheds­havere inden for film og musik, opdagede et usaedvanli­gt afspilning­smønster hos Spotify.

Rettigheds­Alliancen skrev til Spotify om sin mistanke, og det fik tjenesten til at undersøge sagen naermere.

Spotify kunne se, at 243 musiknumre, hvor den tiltalte var registrere­t som rettigheds­haver, var blevet afspillet 36.497 gange på en uge.

98 pct. af gangene var de afspillet af de samme 20 brugere.

Spotify oplyser på sin hjemmeside, at man »fra begyndelse­n af 2024« indfører en raekke tiltag, der skal beskytte mod manipulati­on med streaming.

Som noget nyt kraeves der et minimum af unikke lyttere, for at et nummer kan blive kvalificer­et til at udløse betaling af royalties.

»Det sikrer, at en håndfuld brugere ikke kan streame nummeret hundredvis af gange hver, for at nummeret bliver kvalificer­et,« skriver Spotify på sin hjemmeside.

Den 53-årige mand naegter at have svindlet med streaminge­r. Han har forklaret, at han havde en rutine morgen og aften med at foretage en ”stikprøve” af et katalog på 20.000 musiknumre, som han som led i sit arbejde for pladeselsk­aber havde uploadet til streaming.

Der ventes dom i sagen 21. marts.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark