Jyllands-Posten

Skepsis over for firedages arbejdsuge får politikern­e til at aendre målet

Thomas Medom (SF) tror stadig på idéen om firedages arbejdsuge på aeldre- og børneområd­et, men erkender, at målet kan opnås ad andre veje.

- LOUISE NYVANG BURMEISTER Jyllands-Postens Lokalavise­r louise@dinavis.dk

Det har vist sig i højere grad at vaere politikern­e end medarbejde­rne, der har set lyset i en fire dags arbejdsuge.

Først et år efter, at idéen om at afprøve laengere vagter på faerre dage på daginstitu­tioner og i aeldreplej­en første gang blev debatteret i byrådssale­n, blev forslaget i onsdags vedtaget.

Rådmand for Børn og Unge, Thomas Medom (SF), der var initiativt­ager til forslaget, som blev stillet i samarbejde med Socialdemo­kratiet og Venstre, erkender, at nogle løsninger er bedre på politisk plan end i virkelighe­den:

»Der har vaeret en skepsis. Der var nok flere politikere end sosu-assistente­r og paedagoger, der syntes, at det var en god idé. Nogle gange skal idéer have tid for at modnes. Vi må erkende, at der ikke stod horder af arbejdspla­dser, der var klar til at implemente­re en firedages arbejdsuge, men der er en nysgerrigh­ed efter det,« siger byrådspoli­tikeren.

Ønsket er klart: Aarhus

Kommune vil vaere en mere attraktiv arbejdspla­ds. Isaer for de medarbejde­rgrupper, der er mangel på, og som man ved, bliver en endnu større mangelvare i årene fremover. Nemlig de varme haender på aeldre- og børneområd­et.

Modstanden fra medarbejde­rne har isaer handlet om, at man er »rigtig meget på« i de fire dage, og hvilket overskud kommer man så hjem med, og hvordan klarer man at få egne børn bragt til fritidsakt­iviteter.

Fleksibel arbejdstid

»Måske er det ikke fulde institutio­ner, der er klar til at hoppe på. Det vigtigste er, at det er meningsful­dt, og derfor har vi også aendret målet fra at vaere firedages arbejdsuge til at vaere mere fleksibel arbejdstid. Jeg tror stadig, det er realistisk at få firedages arbejdsuge­n afprøvet visse steder, men hvis det ender med at blive andre veje til at have mere indflydels­e på egen arbejdstid, så kan det godt vise sig at vaere en bedre vej,« siger Thomas Medom og understreg­er, at ingen tvinges til at vaere med:

»Det er altafgøren­de, at det er frivilligt. Målet er at få så glade medarbejde­re som muligt.«

Der venter nu en HR- og personales­tyregruppe et stort arbejde med at få planlagt, hvordan en firedages arbejdsuge kan skrues sammen for nogle medarbejde­re.

»Jeg håber, at vi kan komme i gang så hurtigt som muligt. For jeg tror på, at det for nogle medarbejde­re vil vaere den rigtige løsning. Men det er vigtigt, at medarbejde­rne får ejerskab over det, så jeg vil ikke udstikke en praeces tidsplan for det videre forløb.«

Der er allerede gang i lignende afprøvning­er af fire dages-arbejdsuge­r i blandt andre København, Gentofte, Odsherred, Kerteminde og Esbjerg kommuner.

 ?? ?? Rådmand for Børn og Unge Thomas Medom (SF) må erkende, at firedages arbejdsuge­n har mødt modstand. Arkivfoto: Casper Dalhoff
Rådmand for Børn og Unge Thomas Medom (SF) må erkende, at firedages arbejdsuge­n har mødt modstand. Arkivfoto: Casper Dalhoff

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark