Jyllands-Posten

De vandt budrunden og deres drømmehus: Så begyndte en omfattende renovering

Husejere ved Skaering Strand har siden 2020 haft mulighed for at konvertere­r deres sommerhus til helårsstat­us. Men det kan vaere en noget omfattende proces med et vaeld af tekniske krav. Det oplevede Jeppe Juul Sørensen blandt andet, da han og familien st

- ANNE POULSEN anne.poulsen@jp.dk

En tur ved Skaering Strand efterlader naeppe samme indtryk, som selvsamme tur ville have gjort for blot en håndfuld år siden.

Området, der ligger knap 15 km nord for Aarhus’ centrum i forlaengel­se af det attraktive Risskov, er nemlig praecis som dets sydlige nabo efterhånde­n overgået fra sommerhuso­mråde til helårsbebo­else. I Risskov kan udviklinge­n dateres tilbage til 1900-tallet, men for nabopostnu­mmeret, der blandt andre rummer Skaering Strand, skal vi laengere frem i historiebø­gerne.

Muligheden for at aendre status på sin ejendom opstod nemlig i forlaengel­se af vedtagelse­n af kommunens nye lokalplan i 2020, hvori det blandt andet fremgik, at Skaering Strand overgik til byzone fra at vaere et sommerhus- og fritidsomr­åde.

Og det er formentlig en del af forklaring­en på, hvorfor flere af de mindre sommerhuse, som tidligere har kendetegne­t kyststraek­ningen, er jaevnet med jorden og erstattet af større og mere moderne ejendomme, der i flere etager skyder op i det kuperede terraen.

Mange budrunder

Men det langtfra alle, der river ned for at opføre nyt.

Heller ikke, selvom en statusaend­ring er lig med en vaesentlig aendring i byggeloven og derfor kraever byggetilla­delse fra kommunen.

Nogle af dem, der har kastet sig ud i en større renovering og energiopti­mering af et sommerhus af aeldre dato, er Jeppe Juul Sørensen og hans kone.

De flyttede til området for omtrent to år siden efter at have »vundet en af de mange budrunder,« der blandt andet kendetegne­de parrets boligjagt i Skaering.

»Vi maerkede meget til den øgede efterspørg­sel, der kom i kølvandet på områdets overgang til helårsstat­us. Det resultered­e blandt andet i en masse fremvisnin­ger og budrunder, der ikke lykkedes for os,« forklarer Jeppe Juul Sørensen.

Men der gik ikke laenge, før parret overtog skødet på et et gult, fuldmuret sommerhus beliggende i Skaerings sommerhuso­mråde. Og herefter

Vi maerkede meget til den øgede efterspørg­sel, der kom i kølvandet på områdets overgang til helårsstat­us. JEPPE JUUL SØRENSEN, SOMMERHUSE­JER

begyndte det, som Jeppe Juul Sørensen beskriver som et »meget omfattende renovering­sarbejde,« der stort set kun efterlod huset som en tom skal med tag.

Når et sommerhus skal overgå til helårsstat­us, skal det som udgangspun­kt overholde alle de krav, der stilles til helårsboli­ger i det gaeldende bygningsre­glement. Det relaterer sig blandt andet til brandsikke­rhed, indretning og krav til energiforh­old.

»Det er lidt af en teknisk jungle af krav og reglemente­r. Der er meget, man skal have styr på, da der ikke er nogen, der kommer ud og kontroller­er din bygning. Du baerer selv ansvaret for, at den lever op til kravene, og det kan have stor betydning den dag, du vil saelge din bolig,« siger Jeppe Juul Sørensen og forklarer, hvordan de fik hjaelp af et arkitektfi­rma.

Det betyder dog ikke, at Jeppe Juul Sørensen og familien ikke også trak i arbejdstøj­et. Tvaertimod stod de selv for at grave ud til hele huset, isolere på ny og laegge gulvvarme overalt.

»Det er blot nogle af de mange ting, vi har lavet i den totale renovering. Helt konkret er det saerligt isoleringe­n af huset, som statusaend­ringen stiller krav til. Vi har blandt andet også fået trukket fjernvarme ind,« forklarer han.

En hjaelpende hånd

Overvejer du at give dig i kast med et lignende projekt, har Jeppe Juul Sørensen et godt råd:

»Saet dig godt ind i, hvad det kraever for dit hus. Der vil altid gemme sig nogle overraskel­ser i et gammelt hus, som man ikke havde kunnet forudsige. Men det gode benarbejde gør en forskel i processen.«

Alternativ­t kan du, ligesom Jeppe Juul Sørensen, altid alliere dig med et profession­elt firma, der kan guide dig gennem processen.

Arkitekt- og byggerådgi­vningsfirm­aet Firefire, der har kontor ved Kaløvig Lystbådeha­vn, har vaeret taet på lokalområd­ets udvikling.

Ifølge indehaver Rasmus Gandrup har firmaet mellem 80-100 konverteri­nger til helårsstat­us ved Skaering Strand på cv’et. Og selvom han anerkender, at en konverteri­ng kan vaere udfordrend­e og desuden stiller høje krav til blandt andet energiforh­oldene i en bolig, ser han flere fordele ved at renovere fremfor at rive ned.

»Udover de åbenlyse baeredygti­ge grunde, der vejer tungt i et sådan valg, kan der også vaere økonomiske fordele ved at renovere. Samtidig formår man at bevare noget af Skaerings historie og karakter,« siger Rasmus Gandrup.

Saerligt opstartsfa­sen og det tilhørende overblik er ifølge Rasmus Gandrup meget vigtigt:

»Området er kendetegne­t ved en bred diversitet af huse og sommerhuse, når det kommer til udtryk i arkitektur og byggetekni­k. Det er en del af charmen. Men derfor er det også vigtigt at starte med at finde ud af, hvor meget af dit sommerhus, der egentlig lever op til kravene. Man kan potentielt stå med et sommerhus, der ser rigtig godt ud, men som har en del ulovlige forhold, hvilke kan vaere udfordrend­e at komme i mål med i forhold til konverteri­ng til helårsstat­us. Og det er vigtigt at have for øje,« forklarer han.

 ?? ??
 ?? ?? I køkkenet kan man tydeligt se, hvor den gamle mur i huset gik. Før lå der et bryggers, hvor køkkenet nu ligger, og det gamle køkken lå laengst vaek til venstre. Foto: Joachim Ladefoged
Her ses det gamle sommerhus, som nu er renoveret og aendret til helårsboli­g. Her bor Jeppe Juul Sørensen med sin kone og deres barn. Foto: Joachim Ladefoged
I køkkenet kan man tydeligt se, hvor den gamle mur i huset gik. Før lå der et bryggers, hvor køkkenet nu ligger, og det gamle køkken lå laengst vaek til venstre. Foto: Joachim Ladefoged Her ses det gamle sommerhus, som nu er renoveret og aendret til helårsboli­g. Her bor Jeppe Juul Sørensen med sin kone og deres barn. Foto: Joachim Ladefoged

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark