Jyllands-Posten

Verdensken­dt for at vaere vegetarisk – nu vil Restaurant Moment servere kød

Det har aldrig vaeret et mål i sig selv at vaere vegetarisk, men at vaere baeredygti­g, og det udelukker ikke nødvendigv­is kød, forklarer ejerne af den haederkron­ede gourmetres­taurant Moment.

- ANNE FRANK HENRIKSEN Jyllands-Postens Lokalavise­r anne.henriksen@jyla.dk

Jo mere vi har laert om baeredygti­ge fødevarer i Moments levetid, jo mere er det blevet klart for os, at man ikke kan kategorise­re råvarer som ”baeredygti­ge” eller ”ikke-baeredygti­ge”, da det afgørende er, hvordan råvaren er fremstille­t. RIKKE STORM OVERGAARD, MEDEJER AF RESTAURANT MOMENT

Moment i Feldballe på Djursland er en gourmetres­taurant med en grøn Michelin-stjerne, og så er den verdensken­dt for at nå det høje gastronomi­ske niveau ved udelukkend­e at servere vegetarisk mad.

Men i slutningen af februar aendrer dette sig.

Ejerne af restaurant­en, Rikke og Morten Storm Overgaard, har besluttet, at gaesterne fremover også vil kunne møde kød på menuen, eller animalsk protein, som de kalder det i en pressemedd­elelse.

Ejerne understreg­er dog, at der vil vaere lige så meget plads til gaester, der har taget et valg om at vaere veganere eller vegetarer, som altid. Fremover skal man, når man reserverer, tage et aktivt valg, om man vil spise som omnivor, vegetar eller veganer.

»Jo mere vi har laert om baeredygti­ge fødevarer i Moments levetid, jo mere er det blevet klart for os, at man ikke kan kategorise­re råvarer som ”baeredygti­ge” eller ”ikke-baeredygti­ge”, da det afgørende er, hvordan råvaren er fremstille­t,« forklarer Rikke Storm Overgaard.

Som eksempel naevner hun linedyrked­e blåmusling­er.

»De er effektive til at filtrere kvaelstof fra vandet, og de kan akkumulere store maengder CO2. Derfor er linedyrked­e muslinger som udgangspun­kt en meget klimaposit­iv fødevare. Til gengaeld er den samme type muslinger, hvis de er fanget med bundslaebe­nde redskaber, en af de største miljøkatas­trofer relateret til fødevarein­dustrien. Alt dette vil vi gerne beskaeftig­e os med og synliggøre.«

Moment er ifølge ejerne sat i verden for at komme med bud på, hvordan gastronomi kan taenkes baeredygti­gt med et positivt klimaaftry­k, øget biodiversi­tet og uden udledning af fremmedsto­ffer og kemikalier i miljøet.

Stor, rød bøf

Siden Moment startede i 2016, har den vaeret vegetarisk.

Rikke og Morten Storm Overgaard vurderede, at det var en meget direkte måde at synliggøre restaurant­ens holdning til råvarevalg på, men det har aldrig vaeret et mål i sig selv, at Moment kun skulle servere grøntsager.

Konceptet har i stedet vaeret at basere gastronomi­en mest muligt på frontforsk­ning i baeredygti­ghed, og derfor samarbejde­r restaurant­en også på flere videnskabe­lige områder med forskere fra Aarhus Universite­t.

»Der er ingen tvivl om, at en baeredygti­g omlaegning af vores fødevareku­ltur bliver nødt til at indebaere et langt højere fokus på grøntsager, og det vil vi fortsat have, men det er jo ikke sådan, at bare fordi noget er grønt, så er det automatisk baeredygti­gt. Mange opfatter os som en vegetarisk restaurant, men vi er først og fremmest optaget af baeredygti­ghed,« siger Morten Storm Overgaard.

I princippet kan det betyde, at der kommer en rød bøf på Moments menukort, men nok ikke i praksis.

»Det betyder selvfølgel­ig ikke, at man nu kan besøge Moment og nøjes med at bestille en rød bøf. Vi vil fortsat servere menuer, som vi altid har gjort, og i nogle af disse serveringe­r vil indgå animalsk protein, hvis man vaelger at vaere omnivor.«

I forhold til fisk har Moment lavet en aftale med en lokal fisker fra Norddjurs, som ikke fanger med bundskrabe­nde redskaber. Derudover håber de på at indgå aftaler med lokale jaegere.

Hvordan restaurant­en skal forklare det nye skridt til kunder og de internatio­nale stjerneudd­elende spiseguide­s, har de også taenkt over.

»Jeg er klar over, at det kan blive en komplicere­t historie at fortaelle til gaesterne, men jeg mener, det vil vaere at undervurde­re vores gaester, hvis jeg antog, at de ikke var parate til det. Det er helt rigtigt, at det er et simpelt budskab at fortaelle, at Moment er baeredygti­g, fordi Moment er vegetarisk, men det er en halv historie. En del af vegetarisk kost er for eksempel aeg og maelk, og de råvarer er også ofte problemati­ske, hvis ikke man grundigt undersøger, hvor de kommer fra.«

Med hensyn til guidernes reaktion, siger Morten Storm Overgaard:

»Konceptet kommer først, og derefter kommer guiderne. Vi laver jo ikke restaurant for deres skyld. Vi havde ingen forventnin­g om, at Michelin ville kunne lide os, da vi startede. Det er vi selvfølgel­ig glade for, at de kan, men det får os ikke til at aendre vores formål, som altid har vaeret at udforske baeredygti­ge løsninger.«

Mange reaktioner

Adspurgt om Moment ikke bare kunne vaere vegansk, svarer Rikke Storm Overgaard:

»Jo, sagtens. Men det vil afskaere os fra en masse muligheder for at indgå samarbejde­r om at taenke baeredygti­ghed i fødevarer mere bredt. Vi vil fortsat vaere primaert grøntsagsb­aserede – men have det ene fokus at undersøge baeredygti­ge fødevarer og ikke lade os begraense af en ”isme” eller en beslutning på forhånd, om hvad der er mest baeredygti­gt.«

Efter restaurant­en delte nyheden på sociale medier, har de modtaget mange reaktioner. Nogle af dem også ret voldsomme og hadefulde.

Graden af ondsindeth­ed har overrasket ejerne, men om det nye skridt betyder flere eller faerre gaester i Feldballe, er svaert at vurdere, siger Morten Storm Overgaard.

»Det kan gå i begge retninger. Vores skridt handler ikke om bare at få flere gaester. Vi har i snart otte år undersøgt og demonstrer­et grøntsager­nes potentiale i et fine diningkøkk­en, og det vil vi blive ved med. Men vi er nødt til at udvikle os og lade vores arbejde reflektere forskninge­n på området og de centrale spørgsmål om baeredygti­ghed. Dyr forsvinder ikke ud af landbruget, og ved at beskaeftig­e os med emnet aktivt kan vi langt bedre bidrage til refleksion­er hen imod en mere baeredygti­g og etisk brug af animalsk protein. Vi håber, at alle vil støtte op om vores udvikling og vaere nysgerrige og åbne om, hvordan vi har taenkt os at møde denne udfordring.«

Restaurant Moment vil fremover fungere som to adskilte saesoner, en sommerog en vintersaes­on.

I sommersaes­onen vil brugen af animalske produkter vil vaere minimal. Vintersaes­onen baserer sig på alt, hvad der er fermentere­t, tørret, og på forskellig­e måder hengemt fra andre saesoner.

»Her finder man nogle af vores mest komplekse smage, og det er også i den periode, at animalske proteiner giver mest mening for os at tilføje«, afslutter Moment.

 ?? ?? Restaurant Moment ligger ved Friland i Feldballe på Djursland. Den har vaeret vegetarisk, siden den startede i 2016, men det har aldrig vaeret et mål i sig selv, at der kun skulle serveres grøntsager, fortaeller ejerne.
Foto: Anne Frank Henriksen
Restaurant Moment ligger ved Friland i Feldballe på Djursland. Den har vaeret vegetarisk, siden den startede i 2016, men det har aldrig vaeret et mål i sig selv, at der kun skulle serveres grøntsager, fortaeller ejerne. Foto: Anne Frank Henriksen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark